Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018, Καβάφης και Αρχαιότητα

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Η διαχρονική ποίηση πάντα επιστρέφει... και αυτή τη φορά γίνεται χιπ-χοπ.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, O Καβάφης στα χέρια των παιδιών...

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

01/9

Εκπαίδευση – Έρευνα
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 2018 - ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 2018 - ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια διεθνής, ετήσια επιστημονική διοργάνωση του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, η πρώτη αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του.

Μετά το εναρκτήριο Διεθνές Θερινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με θέμα «Ο Καβάφης στον κόσμο», το Θερινό Σχολείο αυτής της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί 9-15 Ιουλίου 2018. Ακολουθώντας τον προβληματισμό της προηγούμενης χρονιάς για την παγκόσμια σημασία της καβαφικής ποίησης, το Δεύτερο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα επικεντρωθεί στο θέμα «Καβάφης και Αρχαιότητα». Η μελέτη της αρχαιότητας βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο, καθώς η άποψή μας τόσο για τον αρχαίο όσο και για τον σύγχρονο κόσμο που συνδέεται με αυτόν, έχει μεταβληθεί και εξελιχθεί. Η καβαφική αρχαιότητα, σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο αποκεντρωμένη αλλά συμπαγής, άχρονη αλλά χρονικά συγκεκριμένη, κοινή αλλά ατομικά διαμεσολαβημένη, αβέβαιη αλλά επιβεβαιωμένη. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να την ξαναδιαβάσουμε σήμερα από καινούριες οπτικές γωνίες και να θέσουμε νέα ερωτήματα για την καβαφική ποίηση και τη μελέτη της, ως επίσης και για τα κλασικά κείμενα και συγγραφείς που σχετίζονται με αυτήν.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα επιδιώξει να εξετάσει το Διεθνές Θερινό Σχολείο περιλαμβάνονται και τα εξής: Η προσέγγιση της αρχαιότητας από τον Καβάφη συνιστά μια μορφή κλασικισμού ή μετακλασικισμού; Η προσέγγιση της αρχαιότητας από τον Αλεξανδρινό συνιστά έναν κριτικό κλασικισμό, ανοίγοντας συγχρόνως τον δρόμο για μια νέα, κριτική προσέγγιση στον Κανόνα; Πόσο ευρύς είναι ο αρχαίος κόσμος του Καβάφη, χωρικά και χρονικά; Μπορεί η αρχαιότητα του Καβάφη να προσφέρει νέα ώθηση για σκέψη αναφορικά με τη σχέση μεταξύ κλασικού, πρώιμου και ύστερου; Ποια νέα πρότυπα και θεωρητικές ματιές τόσο για τις Κλασικές Σπουδές όσο και για τις Νεοελληνικές Σπουδές μπορεί να προσφέρει η αρχαιότητα του Καβάφη; Ποιες διαμεσολαβήσεις, όπως οι μελέτες, οι μεταφράσεις ή η αρχαιολογία, διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν την αρχαιότητα του Καβάφη; Σε ποιον βαθμό τις έχει διαμορφώσει ο ίδιος ο Καβάφης; Ποια είναι η σχέση του Καβάφη με τις αρχαιολογικές, μουσειολογικές και φιλολογικές τομές της εποχής του; Πώς συνδέεται η αρχαιότητα του Καβάφη με έννοιες και ιστορίες του ελληνικού εθνικισμού ή με άλλες μορφές εθνικής, κοινοτικής ή συναισθηματικής εμπλοκής; Πώς ανταποκρίνεται ο ελληνισμός του Καβάφη στα διεθνή κινήματα του Αισθητισμού και της Παρακμής; Έως ποιον βαθμό μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε την αρχαιότητα του Καβάφη ως μια «queer μυθοπλασία του παρελθόντος»; Με ποια άλλα μέσα συνομιλεί η αρχαιότητα του Καβάφη, πέρα από τα κείμενα; Μας προσφέρει ο Καβάφης νέες μορφές σύγκρισης και σχεσιακότητας με το παρελθόν; Η αρχαιότητα του Καβάφη είναι άραγε μια επείγουσα αρχαιότητα για την εποχή μας; Ενθαρρύνουμε την έρευνα και σκέψη που είναι ανοιχτή σε θεωρητικά, ιστορικά και συγκριτικά ζητήματα και η οποία αποζητά να μοχλεύσει την αρχαιότητα του Καβάφη και να θέσει φρέσκα ερωτήματα σχετικά με τη γνώση της αρχαιότητας και τις θέσεις και πρακτικές που μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η γνώση.

Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2018 θα έχουν η Constanze Güthenke (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Δημήτρης Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)· το Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018 θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός των επιμελητών, θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια ως ομιλητές και με παρεμβάσεις τους οι: Johanna Hanink (Πανεπιστήμιο Μπράουν), Brooke Holmes (Πανεπιστήμιο Πρίνστον), Stefano Evangelista (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Τάκης Καγιαλής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Παντελής Μιχελάκης (Πανεπιστήμιο Μπρίστολ), Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης).

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά και τα απογεύματα για 6 μέρες (το οριστικό χρονοδιάγραμμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση). Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, που δομείται γύρω από πρωινά σεμινάρια και απογευματινές ερευνητικές παρουσιάσεις, αποσκοπεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων για τον Καβάφη και το έργο του, ανοίγοντας νέες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις στα πλαίσια των  Σπουδών Πρόσληψης της Κλασικής Αρχαιότητας και, συγχρόνως, διευρύνοντας το πεδίο της καβαφικής έρευνας. Οι εισηγητές, όλοι τους επιφανείς ειδικοί στον τομέα τους, θα διδάξουν περιεκτικά τρίωρα πρωινά σεμινάρια και θα συμμετέχουν στις παρουσιάσεις της δουλειάς των συμμετεχόντων σε ένα ή περισσότερα απογευματινά εργαστήρια. Οι δώδεκα συμμετέχοντες (διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους) θα κληθούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα απογευματινά εργαστήρια, να ανοίξουν δημιουργικό διάλογο με τους εισηγητές και να συμμετάσχουν στη συζήτηση η οποία θα εξελίσσεται στις έξι μέρες τους σχολείου. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν επιπλέον διαλέξεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Ένας από τους στόχους του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη είναι να ενθαρρύνει τις μελλοντικές συνεργασίες και την έρευνα, ιδιαίτερα μεταξύ μελετητών που ακολουθούν διαφορετικές μεθοδολογίες και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της σταδιοδρομίας τους. Για τον λόγο αυτόν, οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου και θα τους ζητηθεί να υποβάλουν εκ των προτέρων ένα προσχέδιο της παρουσίασής τους.

Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και τους Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή όλων των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχουν δίδακτρα ή άλλη οικονομική απαίτηση για τους συμμετέχοντες. Οι φοιτητές και οι μελετητές σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να παρακολουθήσει κανείς συζητήσεις παγκοσμίου επιπέδου και να παρουσιάσει νέα έρευνα. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, που η δουλειά τους σχετίζεται με τα πεδία της Συγκριτικής Λογοτεχνίας, της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, των Καβαφικών Σπουδών, των Νεοελληνικών Σπουδών, των Κλασικών Σπουδών και συναφών κλάδων, οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη, ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής με:

α) μια επιστολή που να περιέχει μια σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας έρευνάς τους και του κινήτρου συμμετοχής τους στο Διεθνές Θερινό Σχολείο (έως 500 λέξεις),
β) μια περιγραφή του συγκεκριμένου θέματος που θα ήθελαν να αναπτύξουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο, σε μια 30λεπτη παρουσίαση (έως 300 λέξεις), καθώς επίσης
γ) ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και
δ) τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιου προσώπου που μπορεί να αποστείλει συστατική επιστολή υποστήριξης της αίτησης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δεκτοί και ένας ή δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές (επιπέδου Μasters) με αποδεδειγμένες ικανότητες και ενδιαφέρον για το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου.

Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Οι συμμετέχοντες θα μαγνητοσκοπούνται και μέρη των ομιλιών θα δημοσιευτούν στο κανάλι του Αρχείου Καβάφη στο youtube .

Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά η εξοικείωση με τον έργο του Καβάφη είναι προαπαιτούμενο.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018: 31 Ιανουαρίου 2018.

Παρακαλούμε να αποστείλετε όλο το σχετικό υλικό, αλλά και να απευθυνθείτε για τυχόν απορίες στους: Θοδωρή Χιώτη και Μαριάννα Χριστοφή, στη διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email