01/1

Υποτροφίες Αλλοδαπών
Γενικα

Το 1995 το Ίδρυμα θεσμοθέτησε ετήσιο πρόγραμμα ερευνητικών χορηγιών και εκπαιδευτικών υποτροφιών για έρευνα, σπουδές και καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς, μέλη Εθνικών Ακαδημιών, πανεπιστημιακούς καθηγητές όλων των βαθμίδων, κατόχους διδακτορικού τίτλου, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες. Κατ’ εξαίρεση και κατά περίπτωση, το πρόγραμμα δέχεται και τους Έλληνες της διασποράς, της δεύτερης γενιάς, καθώς και τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που φοιτούν ή εργάζονται σε αλλοδαπά πανεπιστήμια περισσότερο από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, αναλόγως κατηγορίας της υποτροφίας. Απευθύνεται επίσης στους Κύπριους πολίτες που έχουν σπουδάσει και κατοικούν εκτός Ελλάδας, και είναι μέλη Εθνικών Ακαδημιών, πανεπιστημιακοί όλων των βαθμίδων – κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, μεταδιδακτορικοί ερευνητές.
Aπό το 1995 έως σήμερα, το πρόγραμμα έχει περάσει από διαδοχικές φάσεις που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του καθώς και τον δυναμικό και διαθεματικό του χαρακτήρα .

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, προσβλέποντας στη δημιουργία και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της αλλοδαπής ακαδημαϊκής κοινότητας και στους Έλληνες ομολόγους τους.

Η επιλoγή των υπoψηφίων για χορήγηση ερευνητικής χορηγίας ή εκπαιδευτικής υποτροφίας βασίζεται σε εισηγήσεις επιτροπών ακαδημαϊκών συμβούλων και επικυρώνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.

Στις επιτροπές συμμετέχουν Καθηγητές Α.Ε.Ι., Ειδικοί Επιστήμονες και Αναγνωρισμένοι Καλλιτέχνες. Η συμμετoχή είναι τιμητική και η πρoσφoρά εθελoντική. Στις επιτροπές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, πρώην υπότροφοι του Ιδρύματος πoυ πλέον κατέχoυν θέσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι επιχορηγούμενοι και οι υπότροφοι όλων των ετών λειτουργίας του προγράμματος προέρχονται από 65 χώρες: Αίγυπτo, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιo, Βενεζουέλα, Βoσνία-Ερζεγoβίνη, Βoυλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Iαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Iρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμερούν, Καναδά, Κίνα, Κoνγκό, Κoύβα, Κρoατία, Κύπρο, Λετoνία, Λιθoυανία, Μαρόκo, Μεξικό, Μoγγoλία, Μoλδαβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Oλλανδία, Oυγγαρία, Oυζμπεκιστάν, Oυκρανία, Oυρoυγoυάη, Πακιστάν, Περού, Πoλωνία, Πορτογαλία, Ρoυμανία, Ρωσία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Σλoβενία, Σoυηδία, Σρί Λάνκα, Τoυρκία, Τσεχία, Τυνησία, Φινλανδία και Χιλή.


Με πρότυπο την επιτυχημένη έκδοση του «Λευκώματος Ελλήνων Υποτρόφων», το Ίδρυμα εξέδωσε το 2001 το πρώτο δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) «Λεύκωμα Αλλοδαπών Επιχορηγούμενων και Υποτρόφων», όπου καταγράφεται η ακαδημαϊκή, ερευνητική και επαγγελματική εξέλιξή τους. 

Ο αριθμός των υποτροφιών του Ιδρύματος προς αλλοδαπούς διαφοροποιείται ανά έτος, με μέσο όρο τις 35 υποτροφίες ετησίως. Στα είκοσι δυο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος (1995-2017) δόθηκαν 883 ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες, η συνολική δαπάνη των οποίων ανέρχεται σε 11.307.812 δολάρια ΗΠΑ.

scrollup scrolldown
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ AΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
24Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ & ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ 2018-2019  

Το  Ίδρυμα Ωνάση προκηρύσσει το εικοστό τέταρτο (24ο) ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών του για το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019, το οποίο απευθύνεται σε αλλοδαπούς καθηγητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και σε υποψήφιους διδάκτορες για έρευνα στην Ελλάδα, με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Συνολικά προκηρύσσονται δέκα (10) υποτροφίες από τις οποίες τρεις (3) θα χορηγηθούν σε καθηγητές όλων των βαθμίδων, τρεις (3) σε ερευνητές κατόχους διδακτορικού τίτλου και τέσσερις (4) σε υποψήφιους διδάκτορες.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2018.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Οι πλήρεις όροι και προϋποθέσεις περιλαμβάνονται στα κείμενα των αντίστοιχων προκηρύξεων.

Προκήρυξη (Ελληνικά)

Ηλεκτρονική Αίτηση για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ:
 
Ηλεκτρονική Αίτηση για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ:

Ηλεκτρονική Αίτηση για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε στο Τμήμα Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς :  210 37 13 018, E-mail: fhadgiantoniou.ffp@onassis.orgscrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email