Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη για την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκη

Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα

Εσωτερικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Εσωτερικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα

Η βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα

H Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα

H Βιβλιοθήκη Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα

01/8

Βιβλιοθήκες
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το 2010, το Ίδρυμα αποφάσισε την χρηματοδότηση της επέκτασης και αναδιαμόρφωσης της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη. Οι εργασίες επέκτασης της Βιβλιοθήκης που συγχρηματοδοτούνται από το ίδιο το Μουσείο αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2011.
Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου ιδρύθηκε το 1931 και τον βασικό της πυρήνα αποτέλεσαν τα προσωπικά βιβλία του Αντώνη Μπενάκη. Σήμερα αριθμεί περίπου 150.000 τόμους, που αποκτήθηκαν με αγορές, δωρεές και ανταλλαγές και αποτελεί την μεγαλύτερη μουσειακή βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Στις πολύτιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης συγκαταλέγονται οι ενότητες των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων (10ου – 19ου αιώνα), οι σπάνιες και παλιές εκδόσεις με αρχέτυπα και μνημειακά λευκώματα (15ου – 19ου αιώνα) καθώς και τα πλούσια εικονογραφημένα περιηγητικά κείμενα των χρόνων της τουρκοκρατίας. Το περιεχόμενό της συμπληρώνουν εκδόσεις σχετικές με την ελληνική και ξένη τέχνη, την ιστορία, τη λογοτεχνίας, τη λαϊκή τέχνη και παράδοση, τη θρησκεία και την εκπαίδευση.

Στα αποκεντρωμένα τμήματα του Μουσείου Μπενάκη υπάρχουν παραρτήματα της βιβλιοθήκης με αρκετές χιλιάδες βιβλία: Στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα 10.000, στα Ιστορικά Αρχεία 15.000, στο Φωτογραφικό Αρχείο 9.000, στα Αρχεία της Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής 7.000, στο Τμήμα Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας 7.000, και στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππος Ηλιού 7.500. Τα βιβλία των συλλογών της κεντρικής Βιβλιοθήκης και των παραρτημάτων είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό κατάλογο και διατίθενται online από το διαδίκτυο.

Η βιβλιοθήκη με το υλικό της συμμετέχει στη διοργάνωση εκθέσεων  εντός και εκτός Ελλάδος, παίρνει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια, πραγματοποιεί ξεναγήσεις και διαλέξεις, εκδίδει καταλόγους και δημοσιεύει άρθρα σε περιοδικά. Αξίζει να μνημονευθεί ο πρόσφατος εμπλουτισμός της με την μοναδική συλλογή βιβλίων και περιοδικών του Αλέξανδρου Αργυρίου, 25.000 περίπου τόμους γύρω από την ελληνική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Ακόμη η δωρεά των βιβλίων του Αναστάσιου Κανελλόπουλου (5.000 τόμοι), από την κόρη του Αμαλία Μεγαπάνου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την βιβλιοθήκη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό της κόμβο εδώ.

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email