Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη για την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκη

Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα

Εσωτερικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Εσωτερικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα

Η βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα

H Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα

H Βιβλιοθήκη Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα

01/8

Βιβλιοθήκες
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το 2008 το Ίδρυμα ενέκρινε τις εργασίες αναδιαμόρφωσης και εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με βάση την μελέτη του Αρχιτέκτονα κ. Κωνσταντίνου Στάικου. Τιμής ένεκεν, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι καταρχήν συνεννοήσεις του Μουσείου με το Ίδρυμα Ωνάση, είχαν πραγματοποιηθεί από τον εξέχοντα Καθηγητή Δημήτρη Κωνστάντιο, προκάτοχο της σημερινής διευθύντριας του Μουσείου, Δρος Ευγενίας Χαλκιά, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου 2010. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο 2011 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 28 Απριλίου 2011.

Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ειδικεύεται σε θέματα βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης. Υπάρχουν περίπου 10.800 τόμοι βιβλίων και 280 τόμοι περιοδικών. Ταξινομεί το υλικό της κατά θέμα.

Η χρήση της προορίζεται κυρίως για το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, αλλά και για τους ερευνητές βυζαντινολόγους καθώς και για τους φοιτητές.
Λόγω του χαρακτήρα της, δεν αποτελεί δημόσια βιβλιοθήκη ανοικτή στο ευρύ κοινό και κατ' επέκταση δεν αποτελεί δανειστική βιβλιοθήκη. Μπορεί να φιλοξενήσει εως δέκα αναγνώστες.

Η Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου συγκροτήθηκε σταδιακά από το 1914. Σημαντικός είναι ο αριθμός τίτλων που παραχωρήθηκε από την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και τον πρώτο γραμματέα της εταιρείας Γεώργιο Λαμπάκη, με την ενσωμάτωση της συλλογής στο Μουσείο το 1923. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή του Γεωργίου Σωτηρίου, πρώτου διευθυντή του μουσείου (1923-1960) ως προς τον αριθμό και το περιεχόμενο των βιβλίων, τα οποία επαύξησαν την βιβλιοθήκη. Έκτοτε το Μουσείο εμπλουτίζει την βιβλιοθήκη του κυρίως με αγορές αλλά και με ανταλλαγές βιβλίων με άλλα Μουσεία, επιστημονικά ιδρύματα, διεθνείς φορείς, Πανεπιστήμια και άλλα.

Σημαντική θεωρείται η απόφαση των τελευταίων χρόνων να συγκροτηθεί ο πρώτος πυρήνας βιβλίων μουσειολογικού περιεχομένου προς χρήση του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, των φοιτητών και των επαγγελματιών μουσείων.

Η δωρεά το 2009 στο Μουσείο της προσωπικής βιβλιοθήκης της βυζαντινολόγου Μαρίας Θεοχάρη, εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη με 2,000 επιπλέον τίτλους.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την βιβλιοθήκη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό της κόμβο εδώ.

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email