01/0

Άλλες Πρωτοβου-
λίες
Γενικα

Το Ίδρυμα Ωνάση, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας και στις προκλήσεις του μέλλοντος, έχει αναπτύξει σειρά κοινωνικών, μορφωτικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών παίρνοντας δυναμικά θέση σε σημαντικά γεγονότα αλλά και φλέγοντα προβλήματα της εποχής. Μεταξύ αυτών:

scrollup scrolldown
ΕΡΓΑ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
[ΕΠΑΝΑ] ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - 101 ΙΔΕΕΣ
[ΕΠΑΝΑ] ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - 101 ΙΔΕΕΣ

Το REACTIVATE ATHENS -101 IDEAS είναι ένα πρόγραμμα έρευνας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού το οποίο διευθύνεται από το Εργαστήρι Reactivate Athens (RA Lab), μίας ερευνητικής συνεργασίας των κοσμητόρων της σχολής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού του πολυτεχνείου ETH της Ζυρίχης, Brillembourg & Klumpner, του Urban -Think Tank (U –TT) και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων και συνεργατών από διάφορα επιστημονικά πεδία. Αυτή η διεπιστημονική ομάδα γεφυρώνει τον ακαδημαϊκό κόσμο με την επαγγελματική πρακτική, τη βιομηχανία, το δημόσιο ενδιαφέρον και τον κοινωνικό ακτιβισμό με σκοπό την παραγωγή νέων ιδεών για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων. Το Εργαστήρι Reactivate Athens θα αναλύσει κριτικά τη λειτουργία του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να αναγνωρίσει και να χρησιμοποιήσει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που «κρύβονται» στους πόρους που μένουν ανεκμετάλλευτοι (άδεια σπίτια και μαγαζιά) και στο ανθρώπινο δυναμικό της (άνεργοι κάτοικοι κ.λπ.) ώστε να αναπτύξει ένα νέο στρατηγικό όραμα για την πόλη.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τμήματα του κέντρου της Αθήνας έχουν παρακμάσει μετά από σειρά αρνητικών εξελίξεων: υπέρμετρη δόμηση, κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησαν στην προοδευτική απομάκρυνση μεσαίων και υψηλών-μεσαίων στρωμάτων, ενώ η υποβάθμιση επιδεινώθηκε με τη σημερινή κρίση. Η υποβάθμιση του κέντρου δεν είναι μονοσήμαντη: στο κέντρο συνυπάρχουν αλληλεγγύη και σύγκρουση, ζωντάνια και εγκατάλειψη και ανάμιξη δραστηριοτήτων και κοινωνικών και εθνοτικών ομάδων. Τα προβλήματα του κτηριακού αποθέματος και τα κοινωνικά προβλήματα που ενέτεινε η οικονομική κρίση δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τα παραδοσιακά μοντέλα σχεδιασμού και τις κλασικές δημόσιες πολιτικές που ήταν άλλωστε πάντα ελλειμματικές στην Ελλάδα. Όμως, ενώ η αστική παρακμή συχνά παραπέμπει σε αποσύνθεση, μπορεί επίσης να σημαίνει και εναλλακτικές αστικές προοπτικές μέσα από την αξιοποίηση αδρανών πόρων. Οι υπάρχουσες κοινωνικές δυναμικές σε αυτές τις περιοχές, μπορούν να παράξουν νέες μορφές αστικότητας με συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων: η νέα πόλη μπορεί να οικοδομηθεί πάνω και μέσα στην παλιά. Ως εκ τούτου, στόχος της πρωτοβουλίας του REACTIVATE ATHENS - 101 ΙDEAS είναι να αναγνωρίσει και να χρησιμοποιήσει αυτές τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της υπάρχουσας πόλης, αναπτύσσοντας ένα νέο στρατηγικό όραμα. Θα διατυπωθούν πρακτικές προτάσεις που θα αποτελέσουν τα εργαλεία μιας μεγάλης εργαλειοθήκης με τα οποία θα αντιμετωπίζονται τα ποικίλα ζητήματα του κέντρου: χωρικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Στόχος του έργου είναι να παραχθούν 101 ιδέες για το κέντρο της Αθήνας, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματά του ενεργοποιώντας τους αδρανείς του πόρους για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του και τη συνολική αναζωογόνησή του, με θεμέλιο την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων.

Κάθε ιδέα θα αποτελεί αναγνωρίσιμο εργαλείο: έναν καταλύτη που θα επαναπρογραμματίσει, θα επανα-ενεργοποιήσει και θα ενσωματώσει συγκεκριμένες περιοχές, στον λειτουργικό ιστό του κέντρου της Αθήνας και θα δημιουργήσει νέες μορφές αστικής ποιότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος RETHINKATHENS / ΞΑΝΑ-ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και της παρέμβασης για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πρωτεύουσας κατά μήκος του άξονα της οδού Πανεπιστημίου που στοχεύει στην αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, στη διαχείριση των προκλήσεων που παρουσιάζουν οι νέες αστικές μετακινήσεις, στην ενίσχυση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων και στην ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών του ταυτοτήτων. Το RETHINK ATHENS επιχειρεί να αναζωογονήσει την Αθήνα από μια υποβαθμισμένη πρωτεύουσα σε μια ανταγωνιστική σύγχρονη μητρόπολη. Το REACTIVATE ATHENS -101 IDEAS θα υποστηρίξει την παρέμβαση, ενώ παράλληλα θα επεξεργαστεί λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γύρω περιοχές. Μέσα από μια κοινωνικά βιώσιμη και συμμετοχική οπτική, το πρόγραμμα στοχεύει να παράξει προτάσεις που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση των γειτονιών των περιοχών αυτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Οι υφιστάμενοι τοπικοί πόροι θα χρησιμεύσουν ως βάση για νέα αστικά πρότυπα που μπορούν να ενδυναμώσουν το κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας ενισχυτικές και βιώσιμες κοινωνικές διαδικασίες για τις περιθωριοποιημένες γειτονιές του κέντρου και τους πληθυσμούς τους.

Η αρχική φάση του έργου REACTIVATE ATHENS -101 IDEAS ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου θα παρουσιαστούν σε μία ολοκληρωμένη έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη άνοιξη αλλά και σε έναν τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί το 2014. Θα προκύψει, επίσης, μία παράλληλη έκδοση με τίτλο «Άτλας: η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας» υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Θωμά Μαλούτα και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ο τόμος συγκεντρώνει το έργο διαφόρων ερευνητών στο αντικείμενο της κοινωνικής γεωγραφίας της Αθήνας με επίκεντρο την τελευταία 20ετία.

Το Εργαστήρι Reactivate Athens συνδέει μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, μελετητών και εξειδικευμένων επιστημόνων υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Alfredo Brillembourg και Hubert Klumpner, Κοσμητόρων της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου ΕΤH της Ζυρίχης και διευθυντών του Urban -Think Tank (το U -TT να σημειωθεί πως βραβεύτηκε στην τελευταία Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία για την σχετική δράση του στο Καράκας) με μια τοπική ομάδα ειδικών και επαγγελματιών που ασχολείται με σημαντικά θέματα της Αθήνας. Στη διάρκεια του προγράμματος θα συμμετάσχουν επίσης ερευνητικές ομάδες, ιδρύματα και μη κυβερνητικοί οργανισμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Το Εργαστήρι REACTIVATE ATHENS -101 IDEAS αποτελεί την έδρα του προγράμματος και επίκεντρο δράσεων και συλλογής ιδεών από τους κατοίκους και τους χρήστες του κέντρου και ιδιαίτερα από εκείνους που δεν έχουν συνήθως την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το εργαστήρι REACTIVATE ATHENS (RA Lab) λειτουργεί στο νέο χώρο της οδού Αθηνάς 67 & Λυκούργου στην Ομόνοια, ως κέντρο συναντήσεων και πρωτοποριακών δράσεων, εκδηλώσεων και συζητήσεων. Κάθε μήνα θα φιλοξενεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικών με το πρόγραμμα REACTIVATE ATHENS -101 IDEAS και θα αποτελεί τόπο καταγραφής και συζήτησης νέων ιδεών των κατοίκων του κέντρου στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Αθήνας του μέλλοντος.

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email