01/0

Άλλες Πρωτοβου-
λίες
Γενικα

Το Ίδρυμα Ωνάση, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας και στις προκλήσεις του μέλλοντος, έχει αναπτύξει σειρά κοινωνικών, μορφωτικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών παίρνοντας δυναμικά θέση σε σημαντικά γεγονότα αλλά και φλέγοντα προβλήματα της εποχής. Μεταξύ αυτών:

scrollup scrolldown
ΕΡΓΑ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
ΞΑΝΑ-ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / RE-THINK ATHENS
ΞΑΝΑ-ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / RE-THINK ATHENS

Το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των καιρών και σε εκείνο της πολιτείας, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και τη χρηματοδότηση όλων των Αρχιτεκτονικών, Βιοκλιματικών και Τεχνικών Μελετών για το έργο Rethink Athens / Ξανα-σκέψου την Αθήνα. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης, τη βελτίωση του μικροκλίματος με φυτεύσεις και στέγαστρα, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με οικολογικά μέσα μαζικής μετακίνησης που θα μειώσουν τους παραγόμενους ρύπους και θα είναι φιλικά στον πεζό και τους ποδηλάτες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ευρύτερα κίνητρα, θα οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης, στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των κτιρίων, και στο ζωντάνεμα των πιο κεντρικών περιοχών της πόλης.

Το Re-think Athens /Ξανα-σκέψου την Αθήνα επιταχύνει τη δράση του με το όραμα να έχει μεταμορφωθεί το κέντρο της Αθήνας. Από τη λεωφόρο Αμαλίας και το Σύνταγμα, ως την Ομόνοια και το Αρχαιολογικό Μουσείο η πόλη θα ξανακερδίσει τον δημόσιο χώρο της και θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό χώρο συνάντησης για πολίτες από όλες τις γειτονιές: το πρωί για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και το βράδυ για την ψυχαγωγία και το δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Με την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Re-think Athens / Ξανα-σκέψου την Αθήνα, η ανασυγκρότηση του κέντρου με άξονα την Πανεπιστημίου περνά στη φάση της υλοποίησης.

Είναι παράδοξο, στην εποχή μας να έχει παραδοθεί απολύτως στο αυτοκίνητο η Πανεπιστημίου, η μοναδική αυτή σε αξία αστική λεωφόρος μιας εμβληματικής μητρόπολης, με τον πλούτο κτιρίων και τη δυνατότητα λειτουργιών που μπορούν να αναδείξουν πολύπλευρα όλο το κέντρο. Ακόμη και η περιοχή της Τριλογίας – το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό σύνολο στο οποίο αποτυπώνεται η ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης – χάνεται σε μια ατμόσφαιρα κυκλοφοριακής και αισθητικής υποβάθμισης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να ξανα-σκεφτούμε οραματικά, παραμένοντας ρεαλιστές. Τώρα είναι η στιγμή να ξανα-σκεφθούμε την Αθήνα και να ξαναδώσουμε νόημα, αξία και ζωή στο κέντρο της!

Η Πανεπιστημίου εντάσσεται σε ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ‘δακτύλιο’ που θα συνδέσει τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης και τα ισχυρά πεδία της σύγχρονης πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας. Η πλατεία της Ομονοίας μετατρέπεται σε πραγματική πλατεία. Η ραχοκοκαλιά του έργου θα είναι μια νέα λειτουργική γραμμή του τραμ που θα συνδέσει την Αμαλίας με την Πανεπιστημίου και την Πατησίων. Η λειτουργική και η περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου θα φωτίσει τις πιο σκοτεινές πτυχές του. Η Πανεπιστημίου και η Ομόνοια μπορούν να γίνουν η πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης. Έχουμε όλοι δικαίωμα σε μια πόλη φιλική, λειτουργική και ελκυστική που θα προσφέρεται ταυτόχρονα στη δουλειά, στην κατοικία και στο εμπόριο, στον πολιτισμό και την απόλαυση του ελεύθερου χρόνου.

Ο σχεδιασμός της παρέμβασης αυτής έγινε με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δύο σταδίων που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, αναλαμβάνοντας και το συνολικό κόστος. Στόχος είναι οι προτάσεις να αφυπνίσουν τα χαρακτηριστικά του τόπου και να εμπνεύσουν το μέλλον σε μια μητρόπολη που εξελίσσεται. Το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2012 με την προεπιλογή 9 προτάσεων από τις 71 που υποβλήθηκαν. Η διεθνής επιτροπή αξιολόγησης ανέδειξε επιπλέον μια «ουτοπική-οραματική» πρόταση και απένειμε επαίνους σε άλλες τρεις προτάσεις. Το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2013 με την τελική αξιολόγηση των 9 προεπιλεγμένων προτάσεων από μια νέα διεθνή επιτροπή, που απένειμε τα βραβεία.

Για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, το Ίδρυμα Ωνάση είχε συνάψει ως χορηγός σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ, το πρώην ΥΠΟΜΕΔΙ και την Αττικό Μετρό, καθώς και μνημόνια συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Για την εκπόνηση των οριστικών μελετών και τη χρηματοδότηση του έργου με ευρωπαϊκούς πόρους συνεργάζονται ήδη τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και φορείς που θα έχουν σημαντική συνεισφορά και το συντονισμό του έργου.

Παράλληλα με τη διαδικασία του διαγωνισμού, η ιστοσελίδα www.rethinkathens.org προσέφερε και θα συνεχίσει να προσφέρει στο ευρύ κοινό, στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας τη δυνατότητα να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το έργο μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, twitter).

Η Αθήνα σχεδιάστηκε για να είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με ένα κέντρο σε ανθρώπινη κλίμακα. Στον πυρήνα της αναπνέει το βάθος των αιώνων και ολόγυρα πάλλεται η ζωντάνια του σύγχρονου κόσμου, με όλες τις αντιφάσεις του. Η παρέμβαση στην Πανεπιστημίου θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας, με την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευκολότερη πρόσβαση και απόλαυση του κέντρου για όλους τους πολίτες.

Η Αθήνα θέλει και μπορεί να ζήσει την  νέα μητροπολιτική της κεντρικότητα.

Κατεβάστε το ιστορικό του έργου Rethink Athens εδώ.

Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο του έργου Rethink Athens εδώ.

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email