01/0

Άλλες Πρωτοβου-
λίες
Γενικα

Το Ίδρυμα Ωνάση, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας και στις προκλήσεις του μέλλοντος, έχει αναπτύξει σειρά κοινωνικών, μορφωτικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών παίρνοντας δυναμικά θέση σε σημαντικά γεγονότα αλλά και φλέγοντα προβλήματα της εποχής. Μεταξύ αυτών:

scrollup scrolldown
ΕΡΓΑ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε την διοργάνωση του 3ου Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών (Civil Society Days, CSD), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2-3 Νοεμβρίου 2009, παράλληλα με το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (Global Forum on Migration and Development, GFMD). Οι δύο διοργανώσεις πραγματοποιούνται διαδοχικά: η πρώτη σε επίπεδο εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και η δεύτερη σε επίπεδο εκπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη είναι ένα Φόρουμ εθελοντικής, μη δεσμευτικής και άτυπης διακρατικής διαβούλευσης και διαλόγου, με επίκεντρο τους τρόπους με τους οποίους η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αναπτυξιακών στόχων.

Το θέμα  συζήτησης και προβληματισμού για το 3ο φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών ήταν:  «Η ένταξη των μεταναστευτικών πολιτικών σε στρατηγικές ανάπτυξης προς όφελος όλων» .

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συζητήσεις Στρογγυλής Τράπεζας ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών από όλο τον κόσμο και την δεύτερη μέρα του συνεδρίου, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και των Κυβερνήσεων για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού.

Το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση «Ἑστία» για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη με σκοπό την επιβράβευση μιας αξιόλογης κοινωνικής και πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κοινωνικής ένταξης μεταναστών και ανθρώπινης ανάπτυξης.  Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 50.000 Ευρώ.

Το βραβείο για το 2009 απενεμήθη στις 3 Νοεμβρίου 2009 στην Αθήνα στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών 2009 στην Ανθρωπιστική Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» για την πρωτοβουλία της «Ανοιχτό Πολυϊατρείο».

Το βραβείο για το 2010 απενεμήθη στις 9 Νοεμβρίου 2010 στο Μεξικό στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών 2010, την διοργάνωση του οποίου ανέλαβε το Ιδρυμα BBVA Bancomer, στο Σωματείο Mexican Association of Credit Unions from the Social Sector
(AMUCSS) για το έργο τους «Χρηματοδότηση Διεθνικών Επαρχιακών Κοινοτήτων
Μεταναστών στο Μεξικό: Εμβάσματα, Μικροχρηματοδότηση και Τοπική Ανάπτυξη»

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση του 3ου Παγκόσμιου φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση  θα βρείτε στην ιστοσελίδα  http://www.gfmd2009.org/defaultgr.aspx .

Το 10 και το 2ο  Παγκόσμιο φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για  την Μετανάστευση και Ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε το 2007 στο Βέλγιο και το 2008 στις Φιλιππίνες αντίστοιχα, το 4ο στο Μεξικό ενώ το 5ο θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία το 2011.

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email