Ο Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση

01/1

Μήνυμα Προέδρου
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΤΟ 2015, ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 40.

Tο Ίδρυμα Ωνάση ακολουθεί την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, ενός επιχειρηματία που πάντα έβλεπε μακριά αλλά κυρίως πάντα έβλεπε αλλιώς. Ο ίδιος ήταν ένα πρόσωπο που λειτουργούσε ως σύμβολο πλούτου, αλλά χάρη στο ίδρυμα που κληροδότησε, πλέον ταυτίζεται και με την πρόσβαση στον πνευματικό πλούτο, τον οποίο ορίζουμε ως παιδεία, πολιτισμό, κοινωνική αλληλεγγύη. Παιδεία και πολιτισμό ως όχημα κοινωνικής συνοχής. Αυτή είναι η αποστολή του Ιδρύματος. Εκείνο που ορίστηκε ως υποχρέωση πριν από 40 χρόνια είναι ακριβώς η προσπάθεια να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά και να υποστηριχθεί η Ελλάδα απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των ανθρώπων της.

Σε καιρούς σαν κι αυτούς οι ιδιώτες οφείλουμε να συνδράμουμε, να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να συνεργαζόμαστε με την πολιτεία. Υπάρχουν τομείς που το κράτος πρέπει να μπορεί να καλύπτει. Η παιδεία, ο πολιτισμός, η υγεία, είναι αγαθά για τα οποία η Ευρώπη πάλεψε πολύ, ώστε να παρέχονται στους πολίτες της από την ίδια την πολιτεία. Αυτό που δηλώνουμε είναι η διάθεσή μας να στεκόμαστε δίπλα σε αυτή για να μπορούν να υλοποιούνται περισσότερα μεγάλα και μικρά σχέδια, για να ανοίγουν τα φτερά τους όλοι εκείνοι που θέλουν να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα από αυτό που θα καθόριζε η οικονομική και κοινωνική αφετηρία τους. 

Για τα 40 χρόνια του Ιδρύματος, το 2015, αποφασίσαμε να μην κάνουμε εκδηλώσεις εορτασμού. Δεν θέλουμε να φωνάξουμε τα επιτεύγματά μας, ούτε να διοργανώσουμε τελετές αυτοδοξασμού. Αλλά στο πλαίσιο του αναστοχασμού, γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι για πράγματα που μάθαμε στη διαδρομή μας.

Όταν μιλάμε για το Ίδρυμα θα πρέπει να σκεφτόμαστε 6.500 υποτρόφους εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 είναι καλλιτέχνες. Υπότροφοι που  - μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες – πήραν το διαβατήριο για να πλησιάσουν το όνειρό τους. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε 600.000 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, περισσότερες από 5.000 χορηγίες σε πολιτιστικούς οργανισμούς, μουσεία, έδρες και τμήματα ελληνικών σπουδών σε όλον τον κόσμο, από το Μπουένος Άιρες έως τη Χάιφα και από τα Τίρανα έως τη Βοστώνη, περισσότερα από 1.300 δημόσια σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα που έχουν ενισχυθεί υλικοτεχνικά ή μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Και βέβαια τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, που μέσα σε μια πενταετία έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλο το δικό της αποτύπωμα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, τόσο με τις καλλιτεχνικές όσο και με τις εκπαιδευτικές δράσεις της.

Οι δράσεις μας όμως επεκτείνονται και στη Νέα Υόρκη, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην καρδιά του Μανχάταν. Βρισκόμαστε και εκεί 15 χρόνια. Όποιος βαδίζει στην 5η Λεωφόρο συναντά την ελληνική σημαία να ανεμίζει στους 52 δρόμους.  Tο Onassis Cultural Center της Αμερικής που λειτουργεί σαν πρεσβεία για  την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενισχύει πλέον την παρουσία και της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας φέρνοντας κοντά ξένους και έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους, συνεργάζεται με αρκετούς από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ όπως το BAM και η New York Public Library, εντάσσει στην ομάδα του πρόσωπα που μπορούν να ενδυναμώσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους την παρουσία της Ελλάδας εκτός των συνόρων, αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις γειτονιές και τα σχολεία της αμερικανικής ηπείρου με εκπαιδευτικά  προγράμματα σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό. Το Φεστιβάλ του Onassis Cultural Center για το 2015 στη Νέα Υόρκη έχει ως θέμα του τον Νάρκισσο, από τον μύθο, έως την ψυχανάλυση και τα selfies. Αξιοποιώντας το ότι βρισκόμαστε στη σπουδαία αυτή μητρόπολη του κόσμου, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε το δυνατό πρόσωπο της Ελλάδας. Ακούγεται μεγαλεπήβολο, αλλά όλα τα μεγάλα, ανθρώπων έργα είναι. Υψηλός στόχος μας είναι να βοηθάμε να είναι η Ελλάδα αυτό που της αξίζει, να είμαστε και να εκπέμπουμε την Ελλάδα που θέλουμε.

scrollup scrolldown
 
Τελικά, 40 χρόνια μετά, τα «παιδιά» του Ιδρύματος είναι πολλά. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα εκείνο που συνάντησε στο δρόμο του περισσότερο. Όποιος έχει περάσει από το Ωνάσειο σκέφτεται το νοσοκομείο, όποιος έχει βρεθεί στη Στέγη σκέφτεται παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκείνος που μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση στο Αρχείο Καβάφη, συνδέει το Ίδρυμα με τον ποιητή, ο υπότροφος σκέφτεται τις υποτροφίες και ο δάσκαλος στις άκρες της χώρας ή στις υποβαθμισμένες περιοχές τη Αθήνας συνδέει το Ίδρυμα με την υποστήριξη της εκπαίδευσης. 

Αλλά όλα αυτά ανήκουν σε μια οικογένεια, στην οικογένεια του Ομίλου Ωνάση, μια οικογένεια που έχει και μια πλευρά που συνήθως δεν βλέπουν οι άνθρωποι των τεχνών. Είναι η οικογένεια της ναυτιλίας. Γιατί αυτό το Ίδρυμα ζει από τη ναυτιλία, ζει από τις επενδύσεις. Άρα στην ίδια οικογένεια που ανήκουν οι άνθρωποι της Στέγης, στην ίδια οικογένεια ανήκουν και οι ναυτικοί που αυτή τη στιγμή μπορεί να βρίσκονται με ένα σούπερ τάνκερ στον Ειρηνικό ωκεανό. Γιατί, αξίζει ίσως να υπενθυμίσω ότι, βάσει της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, το 40 % του επιχειρηματικού κέρδους αξιοποιείται για την κοινωφέλεια.

Και η κοινωφέλεια αυξάνεται γεωμετρικά όταν συναφθούν οι κατάλληλες συνεργασίες και συμμαχίες.  Για αυτό και συμπράττουμε με πολιτιστικούς οργανισμούς, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο:  με το Εθνικό Θέατρο, του οποίου είμαστε ο μεγάλος χορηγός για την περίοδο 2015-16. Με το Μουσείο Μπενάκη, όπου υποστηρίζουμε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του.  Με τα μουσικά σύνολα που υποστηρίζουμε και μπορείτε να τα απολαύσετε όχι μόνο στη Στέγη, αλλά σε αίθουσες σε όλη τη χώρα.

Και πιο μακριά ακόμη, με το Almeida Theatre του Λονδίνου όπου ανεβαίνει η «Ορέστεια» και η «Μήδεια» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο Ίδρυμα Ωνάση λέμε ότι γιορτάζουμε 40 χρόνια. Ναι. Τα επόμενα 40. Κινούμαστε με γνώμονα το μέλλον, κοιτάζουμε μπροστά συμμετέχοντας στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας το ευπρόσδεκτο κόστος της ελευθερίας που είναι η δική σας κριτική. 

Αυτή ήταν η αποστολή του ιδρύματος: η απελευθέρωση δυνάμεων.

Αυτή παραμένει, συντονιζόμενη πάντα με τις απαιτήσεις των καιρών, με τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των ανθρώπων.

Δρ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email