Επιτυχίες
Θάνος Παπανικολάου
 

Ο Θάνος Παπανικολάου, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, και κάτοχος της έδρας Henry Goodrich Chair of Excellence του Πανεπιστημίου του Τενεσί στο Νόξβιλ, τιμήθηκε πρόσφατα με το διεθνές βραβείο Hans Albert Einstein από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Μηχανικών (ASCE). Το έργο του διερευνά, μεταξύ άλλων, τη σύνδεση ανάμεσα στη διάβρωση ορεινών περιοχών, τη μεταφορά φερτών υλικών και τη γεωμορφολογία, καθώς και τη χρήση αισθητήρων για την πρόβλεψη της μεταφοράς υλικών. Η επιτροπή βράβευσης επισήμανε ότι η εκτεταμένη έρευνά του συνέβαλε στην κατανόηση σύνθετων φαινομένων στο πεδίο των ιζημάτων. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Περιβάλλοντος και Υδατικών Πόρων (EWRI), στις 3‒7 Ιουνίου στη Μινεάπολη.

Ο Θάνος Παπανικολάου είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια (ΗΠΑ). Διευθύνει το Εργαστήριο Υδραυλικής και Ιζηματοποίησης (HSL) και το Πολιτειακό Ερευνητικό Κέντρο Υδατικών Πόρων του Τενεσί (WRRC), ενώ επίσης συνδιευθύνει το Παρατηρητήριο Κρίσιμων Ζωνών IML-CZO (Critical Zone Observatory for Intensively Managed Landscapes). Είναι, τέλος, υπεύθυνος έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Hydraulic Engineering (ASCE).


Κωνσταντίνος Γ. Κολοβός
 

Καθήκοντα επίκουρου καθηγητή στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ανέλαβε τον Ιούνιο του 2017 ο Κωνσταντίνος Γ. Κολοβός, έπειτα από εκλογή, στο γνωστικό αντικείμενο Στρατιωτικές Εφαρμογές Χημείας. Είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός ΕΜΠ και διδάκτωρ μηχανικός ΕΜΠ στον Τομέα Χημικών Επιστημών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα τη Βελτίωση Εψησιμότητας Μείγματος Πρώτων Υλών για την Παραγωγή Κλίνκερ, ως μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του ΕΜΠ και του ΙΚΥ. Έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ και ερευνητής του Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Χημείας και Τεχνολογίας Τσιμέντου και Σκυροδέματος, της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Δομικών Υλικών και της Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερα από 30 άρθρα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών.

Από το 2004 δίδαξε ως λέκτορας ΠΔ 407/80 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Σχολή Ικάρων, στο ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι ενεργός αθλητής σε τρία ολυμπιακά αγωνίσματα της Σκοποβολής από το 1996, πρωταθλητής Ελλάδας 2014 στο αγώνισμα «Καραμπίνα Πρηνηδόν 50m 0.22» και Διεθνής Κριτής της ISSF με συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004».


Διονύσης Γραμμένος
 

Ο μουσικός Διονύσης Γραμμένος επιλέχθηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) ως ένας από τους 40 Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες για το 2018. Το καινοτόμο πρόγραμμα European Young Leaders (EYL40) έχει στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα, κινητοποιώντας ταλαντούχους νέους Ευρωπαίους που διακρίνονται σε όλους τους τομείς, από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιστήμες και την κοινωνία των πολιτών έως τις επιχειρήσεις, την πολιτική και την τέχνη. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως το ιταλικό Ίδρυμα Καρίπλο και το Ίδρυμα Λάτση.

Οι 40 Νέοι Ευρωπαίοι Ηγέτες συναντώνται κάθε χρόνο σε δύο τριήμερα σεμινάρια, σε πόλεις σημαντικές για την Ενωμένη Ευρώπη, μαζί με φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων, εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να αναπτύξουν συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και οι πολίτες της. Σήμερα, το δίκτυο των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών περιλαμβάνει στις τάξεις του 180 μέλη.

Ο Διονύσης Γραμμένος είναι σολίστ κλαρινέτου και αρχιμουσικός, βραβευμένος με τη διάκριση Νέος Ευρωπαίος Μουσικός της Χρονιάς, με το Διεθνές Βραβείο Leonardo Da Vinci και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Είναι ο πρώτος Έλληνας που προσκλήθηκε να συμμετάσχει ως μαέστρος στην Αμερικανική Ακαδημία Διεύθυνσης Ορχήστρας (American Academy of Conducting) στο Φεστιβάλ του Άσπεν στο Κολοράντο. Είναι επίσης ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Έχει εμφανιστεί με πολύ σημαντικές ορχήστρες, όπως με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, την Ορχήστρα της Νορβηγικής Ραδιοφωνίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, την Ορχήστρα Δωματίου της Πολωνίας, το Κουαρτέτο Philharmonia του Βερολίνου, το Σύνολο Πνευστών της Σουηδίας. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχει δώσει ρεσιτάλ σε κορυφαίες αίθουσες συναυλιών: μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ της Βιέννης, στο Μουσικό Φεστιβάλ του Ράινγκαου, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Κάρνεγκι Χολ, στο Concertgebouw του Άμστερνταμ, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου του Λούβρου και στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου. 


Αγγελική Καθαρίου
 

Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξελέγη στα τέλη του 2017 η Αγγελική Καθαρίου. Σπούδασε Τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum και, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στην Ιταλία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γιορκ. Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες σε λυρικά θέατρα. 

Η πρόσφατη καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει την πρώτη παγκόσμια συναυλιακή παρουσίαση και δισκογράφηση του έργου μουσικού θεάτρου Melodramma n.2 ‒ Le cadavre exquis corrigé του Marcelo Panni στη Ρώμη, του κύκλου τραγουδιών «Gaia Songs» του Roger Marsh και του έργου Fretted sounding boards της Silvina Milstein (Lontano Ensemble, Λονδίνο).

Ακόμη, ερμήνευσε την 3η Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Βράνου, καθώς και τον Φεγγαρίσιο Πιερρότο του Schoenberg στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Κυριακάτικα Πρωϊνά» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Αθήνα υπό τον αρχιμουσικό Βασίλη Χριστόπουλο.

Τέλος, παρουσίασε, μαζί με τον επίσης υπότροφο πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη, τον κύκλο «Inventions» του Δημήτρη Μητρόπουλου σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «C.P. Cavafy: The poetics of history and the music of poetry», ενώ τον Μάρτιο του 2018 συνέπραξε με το Shostakovich Ensemble στη Λισαβώνα, παρουσιάζοντας έργα Ravel, Debussy, Caplet και Shostakovich στο Centro Cultural de Belém.