Μουσική
Λουκία Λουλάκη
 

Με ιδιαίτερη επιτυχία εμφανίστηκε κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2017‒2018 η υπότροφος Λουκία Λουλάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας, μαζί με τον πιανίστα Γιώργο Φράγκο, σονάτες Beethoven, Brahms και Chopin, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Για τσέλα και γκάμπες».

Ιδρυτικό μέλος του συνόλου Trio 92 και του κουαρτέτου Selini, η Λουκία Λουλάκη έχει αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία (μεταξύ άλλων, το βραβείο του Ιδρύματος Σουζούκι και το βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ, με πρόεδρο της επιτροπής τον βιολοντσελίστα Heinrich Schiff). Συμπράττει με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου και εμφανίζεται σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών, με άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και την ύψιστη τιμητική διάκριση, το χρυσό μετάλλιο Α. και Ι. Συγγρού. Από το 2007 έως το 2011 ήταν μαθήτρια της Natalia Gutman στην Ακαδημία Scuola di Musica di Fiesole, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Mundo en Harmonia. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο βιολοντσέλο στο Vienna Konservatorium Privatuniversität, όπου και σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. 


Περικλής Κούκος, Δημήτρης Κούκος, Γιώργος Φαρούγγιας
 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πορτρέτο με έργα μουσικής δωματίου για πνευστά και πιάνο του διακεκριμένου συνθέτη και υποτρόφου Περικλή Κούκου παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο ταλαντούχος πιανίστας και επίσης υπότροφος Δημήτρης Κούκος με το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος διέτρεξαν τρεις δεκαετίες δημιουργίας του συνθέτη, ερμηνεύοντας έργα που αναδεικνύουν το ηχητικό του σύμπαν και έχουν ήδη διαγράψει ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία κερδίζοντας την καταξίωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τραγούδια δίχως λόγια, Hommage στον Γιώργο Σεφέρη, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Suite in Blue: έργα με διεθνή πορεία και καταξίωση, ξαναδουλεμένα πάνω στον λεπταίσθητο ήχο της μουσικής δωματίου.

Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος αποτελείται από καταξιωμένους σολίστ, μέλη ελληνικών συμφωνικών συνόλων: τον υπότροφο Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο), τον Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), τον Γιάννη Τσελίκα (όμποε), τον Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο) και τον Σπύρο Κάκο (κόρνο). 


Ζωή Ζενιώδη, Λένια Ζαφειροπούλου
 

Η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και η αρχιμουσικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ζωή Ζενιώδη συνέπραξαν σε μια βραδιά μουσικής, χορού και χορευτικού αυτοσχεδιασμού με αφετηρία την καντάτα του J.S. Bach «Ich habe genung, BWV 82».

Στην παράσταση με τίτλο «I had enough», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με συνοδοιπόρους τον χορογράφο Τάσο Καραχάλιο και τον Δημήτρη Κούντουρα στο φλάουτο, οι καλλιτέχνες, προερχόμενοι από διαφορετικές πορείες, αναζητούν το νήμα της μουσικής και του φιλοσοφικού στοχασμού του J.S. Bach, χρησιμοποιώντας το σώμα, τα βήματα, τη φωνή.


Χρήστος Λενούτσος
 

Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μουσικής, το «Μουσικότροπο», παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από τις 20 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου, με ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις. Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο υπότροφος πιανίστας Χρήστος Λενούτσος, ενώ μεταξύ των σημαντικών χορηγών του ήταν και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το φεστιβάλ έχει στόχο να προσελκύσει φιλόμουσους με συναυλίες που σπανίζουν σε πόλη της περιφέρειας, να ανανεώσει τη διάθεση διδασκαλίας και γνώσεων των εκπαιδευτικών της μουσικής, καθώς και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών με ψυχοσωματικές προσεγγίσεις, αγγίζοντας μιαν άλλη πτυχή της μουσικής πράξης.

Σε τέσσερα συνεχόμενα σαββατοκύριακα φιλοξένησε συναυλίες με σύνολα και καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το Piandaemonium (6 πιάνα ‒ 12 πιανίστες), τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τη Λίλια Εσίποβα στην άρπα, τη Σαβίνα Γιαννάτου με συνοδεία στο πιάνο τον Σπύρο Μάνεση, καθώς και το Τρίο Μπαρόκ με αυθεντικά όργανα εποχής με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα, τον Δημήτρη Καρακαντά (μπαρόκ βιολί) και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο). 

Σημαντικό μέρος του φεστιβάλ αποτελούν τα επιμορφωτικά προγράμματα. Φέτος διοργανώθηκαν διήμερα βιωματικά εργαστήρια, απευθυνόμενα σε καθηγητές μουσικής, καλλιτέχνες, εμψυχωτές, νηπιαγωγούς, δασκάλους ειδικής αγωγής κ.λπ. Συμμετείχαν το εκπαιδευτικό σύνολο ΜΟΥΣ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα τη διδασκαλία της μουσικής στην ειδική αγωγή, ο δρ Νίκος Θεοδωρίδης σε ένα βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Ταξίδια με τραγούδια, παιχνίδια και χορούς της γης», η Ανθή Θάνου με τον Αλέξανδρο Μακρή στις «Τεχνικές αφήγησης με μουσική συνοδεία», καθώς και ο σωματο-ψυχοπαιδαγωγός Πάνος Λαμπρόπουλος με το βιωματικό εργαστήριο «Το Μουσικό Σώμα». 

Σημαντικής σπουδαιότητας είναι το τμήμα του φεστιβάλ που είναι ειδικά αφιερωμένο στα παιδιά. Το τμήμα αυτό το επιμελείται επίσης η Ολυμπία Τσαγιάννη, καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών-Προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Στα προγράμματα αυτά, που τα παρακολούθησαν 2.500 παιδιά, συμμετείχαν το σύνολο Piandaemonium με ρεπερτόριο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά σχολείων, καθώς και ο Σωκράτης Σινόπουλος με το μουσικό σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Ισημερία», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος-συναυλίας της Στέγης με τίτλο «Ταξιδεύοντας στις μουσικές των λαών και των εποχών». Επίσης, δόθηκαν παραστάσεις για παιδιά 3 ετών και άνω με το παραμύθι «Σταχτοπούτες και πεντάμορφες του κόσμου» με την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή, το οποίο παρακολούθησαν περισσότερα από 150 παιδιά. 

Η πολυδιάστατη παρουσία του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την έκθεση του κορυφαίου Έλληνα φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη. Η έκθεση με θέμα «Ηχογραφίες» ήταν μια συνάντηση πολιτισμών και αισθήσεων, μέσα από φιγούρες μουσικών τζαζ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, προσθέτοντας μια ξεχωριστή καλλιτεχνική αύρα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Μουσικότροπο».