Σημείωμα
Είκοσι δύο χρόνια ΑΩ

Το περιοδικό ΑΩ ολοκληρώνει τον κύκλο του. Το τεύχος αυτό, το ογδοηκοστό από την έναρξη της κυκλοφορίας του, θα είναι και το τελευταίο. Ως υπεύθυνη του περιοδικού από το 1997, θα ήθελα να σημειώσω εδώ τα ορόσημα της έως σήμερα πορείας του.

Το περιοδικό ΑΩ δημιουργήθηκε το 1996 ως Ενημερωτικό Δελτίο του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, με πρωτοβουλία του Αντώνη Παπαδημητρίου, τότε μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος, ο οποίος υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της εκδοτικής προσπάθειας του Συνδέσμου. 

Στην πορεία των ετών, το Ενημερωτικό Δελτίο αναπτύχθηκε, απέκτησε εξώφυλλο, μεγάλωσε, από 8σέλιδο έφτασε να έχει 64 σελίδες, και από το 2000 ψηφιοποιήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή παράλληλα με την έντυπη έκδοσή του. Το 2011 ήταν χρονιά ορόσημο, γιατί έπειτα από 54 τεύχη έπαψε να τυπώνεται, αναπτύχθηκε σε νέα ηλεκτρονική μορφή, εμπλουτίστηκε και άρχισε να αποστέλλεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά στα μέλη.

Επιδίωξή μας υπήρξε πάντοτε το ΑΩ να είναι ένα έντυπο, και στη συνέχεια ηλεκτρονικό, περιοδικό υψηλού επιπέδου, αντάξιο του Συνδέσμου Υποτρόφων. Σκοπός της έκδοσής του ήταν να παρουσιάζει τις ποικίλες δράσεις του Συνδέσμου, τις επιτυχίες των υποτρόφων, και να προβάλλει τις ακαδημαϊκές ή καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες· επίσης, να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των υποτρόφων, παρακινώντας τους να αρθρογραφούν και να μοιράζονται τα νέα τους με την «οικογένεια» του Συνδέσμου. 

Το ΑΩ λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια και ως αρχείο των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Ανατρέχοντας στις σελίδες του θα βρει κανείς όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις που διοργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια: πολιτιστικές, κοινωνικές, επιστημονικές, αθλητικές, καθώς και εκδηλώσεις με βασικό στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του. 

Κατέγραψε επίσης ορισμένες μόνο από τις πάμπολλες δραστηριότητες του Ιδρύματος, του θυγατρικού Ιδρύματος της Νέας Υόρκης, καθώς και της Στέγης. Ειδικότερα, στη διάρκεια της 22ετούς πορείας του, το ΑΩ παρουσίασε:

  • Ειδήσεις για τις επιτυχίες και τις δραστηριότητες άνω των 500 υποτρόφων
  • 180 βιβλία που έγραψαν ή επιμελήθηκαν υπότροφοι
  • 33 CD που ηχογράφησαν μουσικοί υπότροφοι
  • 7 πολυσέλιδα θεματικά αφιερώματα με αφορμή πάντοτε τις δραστηριότητες του Συνδέσμου, του Ιδρύματος, της Στέγης και του θυγατρικού Ιδρύματος της Νέας Υόρκης [Σινεμά (τ. 55), Οι πολίτες στο διαδίκτυο (τ. 56), Αθλητισμός (τ. 57), Νάρκισσος (τ. 70), Γλώσσα (τ. 71), Ύπνος (τ. 72) και Εκπαίδευση (τ. 75)]
  • Όλες τις δράσεις του Συνδέσμου
  • Τις κυριότερες ειδήσεις του Ιδρύματος, της Στέγης και του θυγατρικού Ιδρύματος της Νέας Υόρκης.

Στο κομμάτι της αρθρογραφίας, πέραν των μελών της Συντακτικής Επιτροπής, συνεργάστηκαν συνολικά 218 υπότροφοι.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν σε όλους όσοι υπήρξαν μέλη της Συντακτικής Επιτροπής στο παρελθόν, για τον χρόνο που διέθεσαν, καθώς και για τη συμβολή τους με ιδέες, άρθρα και διορθώσεις. Ειδικότερα, τα 29 μέλη του Συνδέσμου που στελέχωσαν διαδοχικά τη συντακτική ομάδα του ΑΩ όλα αυτά τα χρόνια είναι: 

Αντώνης Αντωνίου, Μαργαρίτα Γκούντρα, Κέλλυ Διαπούλη, Μαρία Δόκα, Ζωή Ζενιώδη, Αγγελική Καθαρίου, Γιώργος Καλόφωνος, Σοφία Καμβύση, Διονύσης Καμπόλης, Τιτίκα Καραβία, Ευάγγελος Κατσαρέλης, Μυρτώ Κιούρτη, Μαρία Μαγγιώρου, Διονύσης Μαλλούχος, Μάιρα Μηλολιδάκη, Δημήτρης Μπουραντώνης, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ηώ Πάσχου, Χρήστος Πρωτογερόπουλος, Γιάννης Χ. Ρούσσος†, Ελένη Σπυράκου, Θάνος Σταμπολής, Ευσταθία Σινανιώτη, Στεριανή Τσιντζιλώνη, Νικόλας Τσουκαλάς, Καλλιόπη Χρηστοφή, Γιόλα Χριστούλα. 

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ιωάννα Ν. Κονδύλη, που συμμετείχε επί χρόνια στη σύνταξη και στάθηκε πάντοτε μαχητικά στο πλευρό του ΑΩ, καθώς και στους εκάστοτε προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίου του Συνδέσμου, οι οποίοι στήριξαν το περιοδικό.

Φυσικά, το περιοδικό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των εξωτερικών συνεργατών που είχαν την ευθύνη για το άρτιο σχεδιαστικό αποτέλεσμα, τη γλωσσική επιμέλεια και την υψηλού επιπέδου παραγωγή της έντυπης αρχικά και της ηλεκτρονικής μετέπειτα έκδοσης. 

Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών. Με θερμές ευχαριστίες προς το ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση, που υποστήριξε όλα αυτά τα χρόνια το ΑΩ.

Λήδα Μπουζάλη

 

Το τελευταίο έντυπο τεύχος του ΑΩ, αρ. 54 (Δεκέμβριος 2011)

..