Χορός
Γιάννης Μανταφούνης
 

Λαχτάρησα να βρω τον άγγελο

Κι ανάμεσα σε ρύγχη βρέθηκα, ζώων άγριων

Αφήστε με να βρω τον έρωτα

Αφήστε με να παίξω

Ξέχασα πώς αγαπάνε

Αφήστε με να φύγω

Δίχως αγάπη δεν μπορώ να ζήσω.


Με βάση το έργο Μυστήριο Μπουφφ του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης σκηνοθέτησε την παράσταση MayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι για το Εθνικό Θέατρο, στο ισόγειο του Θεάτρου Rex, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018. Ο διεθνούς φήμης χορογράφος δημιούργησε μέσα από τη δική του πρωτοποριακή μέθοδο μια σκηνική σύνθεση, με αφορμή το έργο που έγραψε ο Μαγιακόφσκι για την πρώτη επέτειο της επανάστασης των Μπολσεβίκων, το 1918. 

Ο κορυφαίος Σοβιετικός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κατεξοχήν εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα παρωδεί τη δομή του μεσαιωνικού κύκλου μυστηρίων και εξηγεί τον τίτλο ως εξής: «Μυστήριο είναι ό,τι μεγάλο υπάρχει στην επανάσταση, μπουφφ ό,τι είναι σ’ αυτή γελοίο». Όλα αυτά θα ακούγονταν πολύ παρωχημένα, αν ο Μαγιακόφσκι δεν είχε προνοήσει να «δώσει την άδεια» στους μελλοντικούς σκηνοθέτες να μη διστάσουν να κάνουν ό,τι θέλουν στο έργο του, ώστε να το μεταφέρουν στην εποχή τους. «Στο μέλλον όλοι όσοι θελήσουν να ερμηνεύσουν, να παρουσιάσουν, να διαβάσουν ή να δημοσιεύσουν το Μυστήριο Μπουφφ θα πρέπει να τροποποιήσουν το περιεχόμενο, να το κάνουν σύγχρονο, άμεσο, φρέσκο», έγραψε στον πρόλογο της έκδοσης του έργου του το 1921.

Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι ονειρευόταν ένα θέατρο που θα συνδύαζε το δραματικό στοιχείο με τον χορό και τον ρυθμικό λόγο. Ένα θέατρο αντιρεαλιστικό, επαναστατικό, μαζικό, φουτουριστικό, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες αυτοκίνητα και αεροπλάνα θα γέμιζαν μια γιγάντια σκηνή και θα αναπαριστούσαν για εκατομμύρια θεατές το έπος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το Μυστήριο Μπουφφ είναι η μικρογραφία αυτού του κοσμικού οράματος.

Tα σάρωσε όλα ο κατακλυσμός. Τόσο το καλύτερο. Η Γη καταστρέφεται από έναν μεγάλο κατακλυσμό. Επτά ζεύγη «καθαρών» και επτά ζεύγη «μουντζούρηδων» θα επιβιβαστούν, για τη σωτηρία τους, σε μία Κιβωτό. Εκεί θα εξελιχθεί, μέσα από τη μορφή της καυστικής σάτιρας, η σύγκρουση του εκμεταλλευτή με το θύμα της εκμετάλλευσης, περνώντας διαδοχικά από το ένα κοινωνικό σύστημα στο επόμενο. «Στο ΜayaBuff ο χρόνος διαστέλλεται και η πρόθεση αποστασιοποιείται από τη δράση. Στο κρίσιμο δευτερόλεπτο που προηγείται της εκφοράς του λόγου, πριν από την απόπειρα κίνησης, οι χορευτές-ηθοποιοί έχουν ήδη κριθεί, όχι για αυτό που υποκρίνονται, αλλά για αυτό που είναι», εξηγεί ο Γιάννης Μανταφούνης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γενεύη.

Το έργο ερμήνευσαν η Αλεξάνδρα Καζάκου, ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, ο Αλέξης Κωτσόπουλος, ο Νίκος Λεκάκης, η Effi Rabsilber, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Συμεών Τσακίρης, η Αμαλία Τσεκούρα και η Αντιγόνη Φρυδά, ενώ οι φωτισμοί ήταν της Μελίνας Μάσχα.


Δείτε το διαφημιστικό βίντεο της παράστασης