Οι Όρνιθες μάγεψαν το κοινό στη Νέα Υόρκη
   

Η παράσταση των Ορνίθων του Νίκου Καραθάνου, που απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια τόσο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου όσο και στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης, όπου παρουσιάστηκε πέρυσι, έκανε θριαμβευτικά το αμερικανικό ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη, στο Saint Ann's Warehouse, σε 12 παραστάσεις, από τις 2 έως τις 13 Μαΐου, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Με επίκεντρο την κωμωδία του Αριστοφάνη, το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση διοργάνωσε παράλληλα ένα ανοιξιάτικο, διαθεματικό φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, από τις αποβάθρες του Μπρούκλιν έως την εύπορη αστική περιοχή Upper West Side του Μανχάταν, σε αναζήτηση αλληγορικών και αληθινών πουλιών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιέλαβε, μεταξύ άλλων, ρεσιτάλ, οικογενειακά προγράμματα και φιλοσοφικούς περιπάτους στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, πολιτικές συζητήσεις, διαλέξεις και περφόρμανς (Some of the People, All of the Time από τον David Levine), την παράσταση Birdheart από τον Julian Crouch και τη Saskia Lane στο Μουσείο Μπρούκλιν, συζήτηση με τη Rachel Kushner και τον Paul Schrader στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, παρατήρηση πουλιών με τον Paul Sweet, ειδικό επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο πάρκο της Γέφυρας του Μπρούκλιν, ζωντανή παρουσίαση χορικών από την παράσταση στους τροφίμους της φυλακής Rikers και προβολές ταινιών στην αίθουσα Metrograph. 

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συντόνισε μία συζήτηση με σημείο εκκίνησης την έκθεση σύγχρονης τέχνης "Nature of Justice: On The Birds", φέρνοντας κοντά την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή. Η Anne Pasternak, διευθύντρια του Brooklyn Museum, ο καλλιτέχνης Ανδρέας Αγγελιδάκης και η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Reem Fadda φώτισαν τις κωμικές και τις κοινωνικοπολιτικές πτυχές του έργου. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, «οι Όρνιθες του Αριστοφάνη μιλούν για την οικοδόμηση μιας ουτοπικής κοινότητας δίνοντας στην ανθρωπότητα τη μορφή ενός ελεύθερου πουλιού. Οι ουτοπίες εξ ορισμού δεν είναι πραγματικές. Εκφράζουν το όνειρο για μια ιδανική πόλη και μια ιδανική κοινωνία. Ποτέ δεν θα τις φτάσουμε, είναι όμως καθήκον μας ως πολιτών ‒και για εμάς, ως επικεφαλής ενός Κοινωφελούς Ιδρύματος‒ να τις επιδιώξουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τον κάνουμε καλύτερο, εμπνέοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

Οι Όρνιθες δεν είναι η πρώτη παραγωγή της Στέγης που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και απλώνει τα φτερά της στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα. Περισσότερες από 40 ελληνικές παραγωγές έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να παρουσιάσουν το νέο κύμα του θεάτρου, του χορού και της μουσικής από την Ελλάδα στην παγκόσμια σκηνή και να κερδίσουν το κοινό διεθνώς. 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η ιστορικός τέχνης Reem Fadda, ο καλλιτέχνης Ανδρέας Αγγελιδάκης κα η ιστορικός τέχνης Reem Fadda συζήτησαν τις κοινωνικοπολιτικές πτυχές των Ορνίθων με συντονίστρια τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Κορυφή της σελίδας