Αρχιτεκτονική
Ηλίας Παπαγεωργίου
 

Η αρχιτεκτονική ομάδα SO-IL, συνιδρυτής και εκ των επικεφαλής της οποίας είναι ο υπότροφος Ηλίας Παπαγεωργίου, και το αρχιτεκτονικό γραφείο Laisné Roussel κέρδισαν τον διεθνή διαγωνισμό για την αναμόρφωση της πλατείας Μαζά (Place Mazas) στο Παρίσι με την πρότασή τους L'Atelier de l'Arsenal. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η πόλη του Παρισιού στο πλαίσιο του έργου «Reinventer la Seine», μια πρόσκληση για καινοτόμες προτάσεις που θα συνδυάζουν την αρχιτεκτονική, τη δημιουργική χωροταξία και την ανάπτυξη σημείων δίπλα στον Σηκουάνα.

H πλατεία Μαζά είναι μια περιοχή σημαντική για το Παρίσι, ανάμεσα στην πλατεία της Βαστίλης και τον Σηκουάνα, στη συμβολή του με το κανάλι Saint Martin. Το σημείο περιλαμβάνεται στα επερχόμενα σχέδια αστικής ανάπτυξης της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου πρόκειται να διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, και το παρόχθιο πάρκο Rives de Seine.

Η πρόταση L'Atelier de l'Arsenal επιδίωξε να ενσωματώσει τη μοναδική αυτή τοποθεσία στον ιστορικό ιστό του Παρισιού, παρουσιάζοντας μια νέα, ευέλικτη αστική στρατηγική και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μετεξέλιξη της πόλης στο μέλλον. Προβλέπεται να διαμορφωθούν οι εξής νέοι δημόσιοι χώροι: ένα επταώροφο ξύλινο κτήριο με χώρους κατοικίας, ένα κτήριο με χώρους εργασίας, εργαστήριο ψηφιακής καινοτομίας και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και υπαίθριοι χώροι με θέα στον ποταμό και στο αστικό τοπίο. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει επίσης την Aurore, έναν χώρο φιλοξενίας για τους άστεγους, που ήδη λειτουργεί εκεί. Επιπλέον, διαμορφώνει χώρους για τον ναυτικό όμιλο της Βαστίλης, καθώς και άλλους χώρους δραστηριότητας στον Σηκουάνα, όπως ένα νέο κολυμβητήριο, δεξαμενές για μελέτες βιοποικιλότητας και εργαστήριο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων.

Η πρόταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ αρχιτεκτόνων, προγραμματιστών, συμβούλων διαμόρφωσης προγραμμάτων και κατοίκων. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα εργαστούμε σε μια τέτοια μοναδική τοποθεσία στο Παρίσι. Η πρότασή μας αποτελεί μια δυναμική προσέγγιση στη διαμόρφωση των πόλεων, λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορία της πόλης, καθώς και την πολυπλοκότητα των σημερινών συνθηκών, ενώ παράλληλα αφήνει χώρο για τη μετεξέλιξή της στο μέλλον», ανέφερε ο Ηλίας Παπαγεωργίου.


Δείτε το σχετικό βίντεο.