Τραγούδια «κεντήματα» με... κλωστή και βελόνι
ΓΡΑΦΕΙ Η ΖΩΗ ΖΕΝΙΩΔΗ

Μάρθα Μαυροειδή, Η Κλωστή και το Βελόνι (Violins Productions, 2017)


Εξαιρετική η τελευταία δουλειά της υποτρόφου Μάρθας Μαυροειδή Η Κλωστή και το Βελόνι, ένας δίσκος-ύμνος στην ανθρώπινη φωνή. Η Μάρθα Μαυροειδή και το Κουαρτέτο Γιασεμί, μαζί με τους Eva Quartet, Αργύρη Μπακιρτζή, Σαβίνα Γιαννάτου, Ειρήνη Δερέμπεη, Βαγγέλη Καρίπη, Τάσο Πούλιο και Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη, καθώς και πληθώρα άλλων φωνών, δημιούργησαν ένα έργο που πραγματικά προσφέρει στην ελληνική μουσική.

Το CD περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια σε διασκευή της Μαυροειδή, καθώς και δικά της κομμάτια. Πιο συγκεκριμένα, στο CD ακούγονται οι εξής διασκευές:

‒ «Θαλασσάκι», τραγούδι βασισμένο στο παραδοσιακό τραγούδι από τη Σκύρο «Μανώλαρος»

‒ «Αλεξανδρής», παραδοσιακό τραγούδι από τη Θράκη

‒ «Κοιμάσαι, κόρη μ’», παραδοσιακά κάλαντα από το Μεγάλο Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας

‒ «Ρουμάνικο», σύνθεση του Vasile Pandelescu με τίτλο «Geamparale de la Fetesti»

‒ «Ο Καύκος», παραδοσιακό ριζίτικο τραγούδι

‒ «Ταχτάρισμα», παραδοσιακό ταχτάρισμα από το Κρανίδι Αργολίδας.

Επίσης, ακούγονται τα εξής τραγούδια σε μουσική της Μαυροειδή:

‒ «Γιερεβάν», σε στίχους του Γιώργου Βεντούρη

‒ «Σελήνη», σε στίχους του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη (ο οποίος έχει γράψει και το εισαγωγικό κείμενο του CD).

Τα παρακάτω τραγούδια είναι όλα σε στίχους και μουσική της Μαυροειδή: «Γιασεμί», «Ντάφκος και Λεύκα», «Τρελό κουνέλι», «Γκαρίπ», «Στάνι Πάντο».

Τέλος, το CD περιλαμβάνει ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι, το «Χαϊκού», πάλι σε στίχους και μουσική της Μαυροειδή, σε συνεργασία με τον Νικόλα Βεντούρη.

Σε συνολικά 14 τραγούδια, η Μαυροειδή και η παρέα της δημιουργούν μια εντυπωσιακά όμορφη ατμόσφαιρα που αποτελείται μόνο από φωνές. Μόνη της η Μαυροειδή, με έναν, με λίγους ή ακόμη και με πολλούς, φτιάχνει ένα CD το οποίο μας ταξιδεύει σε πολλούς «τόπους», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Νοσταλγία, γλύκα, ομορφιά, χαρά, έρωτας χρωματίζουν τις υπέροχες δημιουργίες αυτού του CD. Φωνές υπέροχες, πάντα γλυκιές και όμορφα δουλεμένες, που δεν χρειάζονται κανένα όργανο να τις συνοδέψει, φτιάχνουν μόνες τους ένα εκπληκτικό σύνολο ‒ ένα περιβάλλον με ζεστό και μοναδικό χρώμα. Οι διασκευές της είναι έξυπνες και άρτιες μουσικά, και η όλη σύλληψη του δίσκου πολύ διαφορετική από πολλά άλλα ακούσματα. Οι επιλογές των τραγουδιών είναι εξαιρετικές και τιμούν τη μουσική μας παράδοση. Με τον ίδιο τρόπο η Μάρθα Μαυροειδή μας τιμά με τη σεμνή και ειλικρινή παρουσία της στον χώρο της μουσικής. 


(Η Ζωή Ζενιώδη είναι αρχιμουσικός, πιανίστα και πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.)

 


..