Οι υπότροφοι της Αγγλίας συντάσσονται στον στόχο του Συνδέσμου για εξωστρέφεια και κοινωνική προσφορά
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΒΙΔΑΛΗ
Στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας των υποτρόφων στο Λονδίνο. Διακρίνονται, από αριστερά, η Ευαγγελία Χρυσικού, μέλος του ΔΣ, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ζωή Ζενιώδη, και η υπεύθυνη του Συνδέσμου, Χαρά Σύρου
Στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας των υποτρόφων στο Λονδίνο. Διακρίνονται, από αριστερά, η Ευαγγελία Χρυσικού, μέλος του ΔΣ, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ζωή Ζενιώδη, και η υπεύθυνη του Συνδέσμου, Χαρά Σύρου
   

Η τιμή που μου επεφύλαξε το Ίδρυμα Ωνάση να λάβω την υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά ήταν μεγάλη και ήρθε σε ένα κρίσιμο σημείο της σταδιοδρομίας μου. Ήταν μια πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια και μια τεράστια ενθάρρυνση για να συνεχίσω απερίσπαστη την προσπάθειά μου και να κυνηγήσω το πάθος μου να δημιουργήσω καινούργια Μαθηματικά στον τομέα της Θεωρητικής Πληροφορικής και της Υπολογιστικής Θεωρίας Παιγνίων.

Αυτό που όμως δεν είχα φανταστεί τότε ήταν ότι το Ίδρυμα Ωνάση θα μου έδινε το προνόμιο της διά βίου πρόσβασης σε έναν χωρίς προηγούμενο κύκλο ταλέντου, εκδηλώσεων, ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης μέσα από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος. Και αυτό, είτε προσφέροντας δράσεις στον τομέα των Θετικών Επιστημών, στον οποίο δραστηριοποιούμαι ερευνητικά, είτε φέρνοντάς με σε επαφή με τις τέχνες και τη μουσική, οι οποίες δίνουν σε όλους μας μια μοναδική πνευματική και ψυχική τροφή, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Σε μια εποχή όπου το να αφοσιωθείς σε μια καριέρα στις τέχνες και τις επιστήμες θέλει πολύ μεγάλη δύναμη και προσωπική επένδυση, ειδικά λόγω της δύσκολης περιόδου που διανύει η Ελλάδα, ένας κύκλος αλληλοστήριξης και ανταλλαγής ανάμεσα σε ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς κλάδους, αλλά με παρόμοιες εμπειρίες και εμπόδια που πρέπει να υπερβούν, είναι πολύτιμος, ιδίως όταν ζεις χρόνια στο εξωτερικό, μακριά από τους κύκλους και τους ανθρώπους που σε στήριζαν χρόνια και που έτρεφαν τα όνειρά σου. Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων επιτυγχάνει την αυξανόμενη δημιουργία ομαδικού πνεύματος και αλληλοστήριξης μεταξύ των υποτρόφων με δρώμενα και ομαδικές εκδηλώσεις και ευκαιρίες δικτύωσης.

Παρευρισκόμενη στην κοπή της πίτας στο Λονδίνο, την 1η Φεβρουαρίου, με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχει μια ικανή μάζα υποτρόφων στην Αγγλία και εκπροσώπηση στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές, με ανάγκη για δικτύωση και ομαδική προσφορά στην επιστήμη και την κοινωνία. Ίσως η απόσταση από την Ελλάδα κάνει ακόμη πιο έντονη την ανάγκη μας να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας και να προσφέρουμε.

Στην κοπή της πίτας στο Λονδίνου, που έλαβε χώρα στον πολύ ζεστό και μοναδικό χώρο του Royal Society of Medicine, είχαμε την ευκαιρία να καλωσορίσουμε τη νέα πρόεδρο του Συνδέσμου, τη διεθνούς φήμης μαέστρο Ζωή Ζενιώδη, η οποία έδωσε μια ιδιαίτερα δυναμική ομιλία με πολύ προσωπικό στίγμα, αυθεντικότητα και όρεξη για δουλειά. Ένιωσα πως η ομιλία της είχε τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια πρωτοτυπία που έχει η αρχιμουσικός και όταν στέκεται μπροστά σε μια ορχήστρα και διευθύνει με τον ιδιαίτερο, προσωπικό της τρόπο. Ας της ευχηθούμε η θητεία της στον Σύνδεσμο να είναι δημιουργική και γεμάτη συγκινήσεις και κορυφώσεις, όπως τα μουσικά έργα που διευθύνει με τη μαγική μπαγκέτα της!

Μερικά από τα σημεία που τόνισε στην ομιλία της είναι ότι ο μεγαλύτερός μας στόχος είναι η «τάση εξωστρέφειας, γιατί μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί, να έρθουμε πιο κοντά και να κάνουμε πράγματα που θα μας βγάλουν προς τα έξω με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία». Παραδείγματα αυτής της τάσης για εξωστρέφεια και ομαδική προσφορά στην κοινωνία είναι το «Athens Science Festival» στον χώρο των επιστημών, οι «Συνηχήσεις» στον χώρο της μουσικής ή το «Έλα μαζί μας» με δράσεις σε σχολεία και με έμφαση σε ακριτικές περιοχές και στην περιφέρεια. Ακόμη, δράσεις που ενδυναμώνουν τη συλλογικότητα μεταξύ των υποτρόφων, όπως το πρόγραμμα «Ξεναγήσεις» και το Running Team. 

Η νέα πρόεδρος έστειλε ανοιχτή πρόσκληση για προτάσεις στις οποίες θα συνεργαστούν υπότροφοι μεταξύ τους. Η νέα πρόεδρος κάλεσε, επίσης, τους υποτρόφους να προτείνουν δράσεις στην Αγγλία με αντίκτυπο και προσφορά στην οικογένεια και την κοινωνία. Τέλος, προέτρεψε τους υποτρόφους να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. το group στο Facebook των υποτρόφων του Ιδρύματος, όπως και το αντίστοιχο group του Λονδίνου.)


(Η Αγγελίνα Βιδάλη είναι δρ Πληροφορικής και ερευνήτρια στον χώρο της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων και της Τεχνητής Νοημοσύνης.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας