Επιτυχίες
Μιχάλης Κοσμόπουλος
 

Τακτικό μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Καναδά εξελέγη ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μιζούρι–Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση σε ακαδημαϊκό επίπεδο στον Καναδά στον τομέα των Τεχνών, των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών. Η τελετή υποδοχής στην Ακαδημία πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου στην πόλη Γουίνιπεγκ, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι. 

Η συμβολή του Μιχάλη Κοσμόπουλου στην επιστήμη της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών, μέσω των μελετών, των πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων του, μέσω του διδακτικού αλλά και του ανασκαφικού του έργου, ιδιαίτερα στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, θεωρείται ευρύτατη. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξαιρετικής σημασίας ανασκαφή στην Ίκλαινα μπορείτε να διαβάσετε στο ΑΩ 55. Ο καθηγητής Κοσμόπουλος είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας, καθώς και τακτικό μέλος στην έδρα Κοινωνικών Επιστημών της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Σεντ Λούις.


Γιώργος Πέτρου
 

Ο Γιώργος Πέτρου, ο διεθνούς φήμης μαέστρος της Καμεράτα, ήταν υποψήφιος για βραβείο Γκράμι 2018. Η υποψηφιότητά του, στην κατηγορία «Καλύτερη Ηχογράφηση για Όπερα», αφορούσε την ηχογράφηση της όπερας Ottone [Όθων] του G.F. Handel, την οποία πραγματοποίησε με την ορχήστρα Il Pomo d'Oro και με βασικούς ερμηνευτές τον Max Emanuel Cencic και τη Lauren Snouffer. 

Τα Γκράμι είναι τα κορυφαία αμερικανικά μουσικά βραβεία και απονέμονται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες που διακρίθηκαν σε όλο το φάσμα της μουσικής βιομηχανίας. Διαθέτουν αντίστοιχο κύρος με τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ και σήμερα διακρίνονται σε 108 κατηγορίες για 30 μουσικά είδη. 

Ο Γιώργος Πέτρου σπούδασε Πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογεώργου-Σιγάρα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και α΄ βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής και τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «Bραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia-Ter στη Νάπολη της Ιταλίας. Η δραστηριότητά του ως διευθυντή ορχήστρας περιλαμβάνει ευρύτατο ρεπερτόριο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. 

Έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες όπως η Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, η Concerto Köln, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας. Έχει τακτική συνεργασία με σημαντικά θέατρα, όπως με την Όπερα του Στρασβούργου, το Saarländisches Staatstheater, την Όπερα της Λειψίας, την Κρατική Όπερα της Βέρνης. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.


Γρηγόρης Βαρδαρινός
 

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού Θεσσαλονίκη 1917 – Η φωτιά που γέννησε μια πόλη βραβεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2017 με ειδική τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest, στη Χαλκίδα, όπου πραγματοποιήθηκε η φεστιβαλική του πρεμιέρα. Προηγήθηκε μια επιτυχημένη σειρά προβολών avant-première στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (από τις 9 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2017) με  εξαιρετικές κριτικές. 

Η ταινία πραγματεύεται τα γεγονότα που οδήγησαν στην ιστορική καταστροφή της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917, αφήνοντας περισσότερους από 70 χιλιάδες κατοίκους άστεγους και τα τρία τέταρτα του ιστορικού κέντρου ερειπωμένα. Η καταστροφή αποδεκάτισε την εβραϊκή κοινότητα, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στον πολιτισμό της πόλης και αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της συμπρωτεύουσας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. 

Χρησιμοποιώντας πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, φιλμ, καρτ ποστάλ, σχέδια και χάρτες), η αφήγηση στηρίζεται σε συνεντεύξεις ιστορικών και ερευνητών, καθώς και σε γραπτές μαρτυρίες της εποχής που ζωντανεύουν μέσα από ένα ιδιαίτερο σενάριο. Στην εκπόνηση του σεναρίου συνεργάστηκαν ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο λογοτέχνης Φίλιππος Μανδηλαράς και η σεναριογράφος/δημοσιογράφος Αναστασία Μπαρτζουλιάνου, που πραγματοποίησε και την έρευνα/τεκμηρίωση. Το ντοκιμαντέρ αυτό διαφέρει ριζικά από άλλα παρόμοια ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα, χάρις στην ιδιαίτερη έμφαση που έχει δώσει η παραγωγή στην ποιότητα της εικόνας, παρουσιάζοντας πρωτότυπο αρχειακό υλικό και αρχειακά φιλμ σε πλήρη ανάλυση.

Ο Γρηγόρης Βαρδαρινός σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στο State University of New York – Empire State College, από όπου και αποφοίτησε το 2006 με άριστα. Το 2010, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Κολέγιο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν διακριθεί: το Talking Piranhas και το The Noir Project. Είναι επίσης σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ Κρίτων ο ΑκροβάτηςIn wood we trustΜεχμέτ, καθώς και της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ3 Βότανα, καρποί της γης

Η ταινία του The Noir Project έχει αποσπάσει οκτώ βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ταξίδεψε επίσης σε τρία φεστιβάλ στο εξωτερικό και προβλήθηκε σε περισσότερες από τριάντα ειδικές προβολές σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.