Onassis Magazine
Άννα Αλεξοπούλου
 

Δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει στην οικογένεια του Συνδέσμου Υποτρόφων η απώλεια της σοπράνο Άννας Αλεξοπούλου. Ο πρόωρος θάνατός της προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στα μέλη και στους φίλους του Συνδέσμου, αλλά και στις μουσικές οικογένειες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Ωδείου Νάκα. Η Άννα έφυγε στα μέσα Δεκεμβρίου, νικημένη από την επάρατη νόσο, την οποία αντιμετώπιζε σιωπηλά το τελευταίο διάστημα, ξαφνιάζοντας τους φίλους, τους συνεργάτες και τους μαθητές της.

Είχε συνεργαστεί στενά με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων σε όλες σχεδόν τις μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις του: τον Ιούνιο του 2006, στην καλλιτεχνική βραδιά «Δεσμοί Μουσικής» στο αίθριο του Μουσείο Μπενάκη, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του Ιδρύματος, Στέλιου Παπαδημητρίου («Ελεγεία» του Χρήστου Παπαγεωργίου)· στον δεύτερο κύκλο των [+]Ηχήσεων 2016, τον Φεβρουάριο του 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με έργα σύγχρονης ελληνικής μουσικής δωματίου· τον Μάρτιο του 2014, στη μουσική εκδήλωση «Rethink Music», η οποία διοργανώθηκε στη Στοά Αρσακείου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» («Μια πόλη μαγική: Piazzolla ‒ Χατζηδάκις»)· στη μουσική εκδήλωση του Συνδέσμου για το Πάσχα, τον Απρίλιο του 2005, με έργα μπαρόκ και βερισμού για φωνή και πιάνο, μαζί με τον πιανίστα Χρήστο Σακελλαρίδη. Παράλληλα, συνέχιζε την καριέρα της με σημαντικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η Άννα Αλεξοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα Σολίστ Μονωδίας με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο, δίπλωμα Σολίστ Πιάνου με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο και με πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Ανώτερα Θεωρητικά με πτυχίο Φούγκας από το Ωδείο Athenaeum. Το 1997, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, μελέτησε με τον Charles Kellis στο Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, στο Opera Studio. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της στο Lied-Oratorio με τη σοπράνο Elizabeth Vrenios στο American University (1999‒2000) και, επίσης, με τη σοπράνο Licia Albanese, στην τελειοποίηση της φωνητικής τέχνης και της ερμηνείας ρόλων όπερας στο Mannes School of Music (2000‒2001). Παράλληλα, με χρηματικό βραβείο από το HAWC (Hellenic American Women Council) μελέτησε Υποκριτική δίπλα στον σκηνοθέτη Richard Crittenden (2001‒2003).

Το 1999, έκανε το ντεμπούτο της στη διεθνή μουσική σκηνή στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, αφού κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «New York Singers Competition». Ακολούθησαν εμφανίσεις σε άλλα λυρικά θέατρα της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, της Βοστώνης, της Σάντα Φε, του Κλήβελαντ και του Νιου Τζέρζι, αλλά και στην Όπερα της Σόφιας, του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως του Μονάχου, του Βερολίνου, της Κύπρου, της Ρώμης, καθώς και στα φεστιβάλ του Κιέβου, του Κουβέιτ, της Αλγερίας και της Χιλής, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα σε γιορτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Άννα Αλεξοπούλου συνεργάστηκε με τη Λυρική Σκηνή σε μεγάλες παραγωγές, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα Πατρών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πάτρας, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. 

Ερμήνευσε τραγούδια και έκανε φωνητικά σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως στην Εκτέλεση, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και μουσική Βασίλη Δημητρίου, και στα Πέτρινα Λιοντάρια, σε σκηνοθεσία Πάνου Κοκκινόπουλου και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Είχε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο ως σοπράνο, ηθοποιός και πιανίστα στην ταινία Επιστροφή του Οδυσσέα, με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Είχε ηχογραφήσει έργα Αμερικανών συνθετών της σύγχρονης πρωτοπορίας με τη New York Company INN, έργα Ελλήνων συνθετών σε δίσκο αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη σε συνεργασία με την ΕΡΤ, καθώς και με τη Μinos EMI σε τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου και του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Η Άννα Αλεξοπούλου ήταν πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδασκε Μονωδία και Σύγχρονη Μουσική στο Πρόγραμμα Διεθνών Σπουδών στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Θα λείψει σε όλους μας…


Δάφνη Βουδούρη
 

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων πενθεί την απώλεια της Δάφνης Βουδούρη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η Δάφνη Βουδούρη δίδαξε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το 1995 και υπήρξε από τους στυλοβάτες της κατεύθυνσης «Πολιτιστική Διαχείριση». Εργάστηκε για τη δημιουργία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Πολιτιστική Διαχείριση», στο οποίο υπήρξε εξαρχής μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναπληρώτρια διευθύντρια και διευθύντρια.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris II, από το οποίο έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) στο Δημόσιο Δίκαιο και διδακτορικό δίπλωμα (Doctorat d’État) Νομικής με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Διετέλεσε εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα μορφωτικών και πολιτιστικών συμφωνιών (1993‒1998). Ήταν μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νόμου 3028/2002 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (1997‒2002). Υπήρξε, επίσης, επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris II (1992‒1993) και στα αμερικανικά πανεπιστήμια Πρίνστον (2008) και Κολούμπια (2013). 

Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνονται τα βιβλία Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην προοπτική της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς (Παπαζήσης, 1992) και Κράτος και μουσεία (Σάκκουλας, 2003). Επιμελήθηκε τα βιβλíα Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο (Σάκκουλας, 1999), μαζί με την Α. Στρατή, και Διαχείριση πολιτιστικών οργανισμών σε περίοδο κρίσης (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2014).

Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται επίσης αρκετά επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονταν σε θέματα δικαίου, θεσμών, ιδεολογίας και πολιτικής στα πεδία του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.