Onassis Magazine
Οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά και Λάζαρος Γεωργακόπουλος υποδύθηκαν τους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα κατά την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος
Οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά και Λάζαρος Γεωργακόπουλος υποδύθηκαν τους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα κατά την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Μικροί Ένορκοι"
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, το κοινό είχε την ευκαιρία να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αθωότητας της Αντιγόνης
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, το κοινό είχε την ευκαιρία να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αθωότητας της Αντιγόνης
   

Με αφετηρία την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα παιδιά «ταξιδεύουν» στην Αρχαία Ελλάδα, ξεφυλλίζουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, μετατρέπονται σε μικρούς ενόρκους και –ακροβατώντας μεταξύ Δικαιοσύνης και Ελευθερίας– ετοιμάζουν την ετυμηγορία τους: η Αντιγόνη, τελικά, είναι αθώα ή ένοχη; Με «όχημα» την ψηφιακή τεχνολογία και μια κάσκα Virtual Reality, μικροί «προγραμματιστές» ανιχνεύουν τη Χάρτα του Ρήγα και σχεδιάζουν τα δικά τους, κινούμενα τρισδιάστατα γραφικά, εμπνεόμενοι από το ιστορικό αυτό τεκμήριο. Με «οδηγό» την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, μαθητές απελευθερώνουν τη φαντασία τους και μετατρέπουν το καβαφικό έργο σε ηλεκτρονική μουσική, γκράφιτι και μικρής κλίμακας έργα τέχνης. Επίσης, με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, μαζί με τους γονείς τους, επιχειρούν μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού και εξοικειώνονται με τις απρόβλεπτα αγχώδεις διαδικασίες μιας πτήσης.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στον νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση για το 2017‒2018. Τα προγράμματα, ακόμη μία χρονιά, φιλοδοξούν να προσφέρουν έμπνευση (με τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης), δημιουργικότητα (με τις καινοτόμες προσεγγίσεις του Αρχείου Καβάφη) και μουσικό αυτοσχεδιασμό (με τα ευρηματικά εργαστήρια Ειδικής Αγωγής). Η παρουσίασή τους έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 14 Νοεμβρίου 2017 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία, μεταξύ άλλων, επισήμανε τον βαθύτερο ρόλο υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος: «Σας καλωσορίζουμε στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, ανάμεσα σε βιβλία πολύτιμα, όχι μόνο λόγω της παλαιότητάς τους, αλλά κυρίως λόγω του περιεχομένου τους. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρουσιάζει και φέτος το Ίδρυμα Ωνάση: το περιεχόμενο. Μέσα από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στο Ίδρυμα Ωνάση θέλουμε να μιλήσουμε για αγαθά, αλλά και για δικαιώματα. Θέλουμε να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και για την ευθύνη που βαρύνει όλους μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι η παιδεία είναι δικαίωμα των πολλών και να ενεργούμε προς αυτόν τον στόχο. Για αυτό και εμείς υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινούν από τον Καβάφη, προγράμματα για παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο την Ιστορία της Ελλάδας, ώστε τελικά να γίνει αντιληπτό το γεγονός ότι η ελληνική παιδεία είναι σημαντική, ακριβώς γιατί μπορεί να μας ενώνει όλους».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης παρουσίασε η Βίκυ Γεροντοπούλου, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και των Ψηφιακών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία ανέφερε ότι τα εργαστήρια για παιδιά «πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, 11:00‒14:00, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Εκεί, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν πολλούς ρόλους και να συμμετάσχουν με βιωματικό τρόπο σε ποικίλες δράσεις: μεταμορφώνονται σε μικρούς αλχημιστές, ναύτες αλλά και κοσμοναύτες, περιηγητές, γραφείς, τυπογράφους, χαράκτες, σχεδιαστές, σταχωτές, αγιογράφους, αλλά και ενόρκους, με τη βοήθεια της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ενός δηλαδή από τα έργα που θησαυρίζονται σε παλαίτυπες εκδόσεις της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση “Μικροί Ένορκοι” αναβιώνουμε το αρχαίο κείμενο της Αντιγόνης και αναπαριστούμε μια δίκη που δεν έγινε ποτέ».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, το κοινό που παρευρέθηκε στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει με διαδραστικό τρόπο στη βιωματική αναπαράσταση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μικροί Ένορκοι», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Παίρνοντας τον ρόλο των παιδιών, και με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Παπανδρέου, ιδρυτή του οργανισμού Χαρισμάθεια και συντελεστή της συγκεκριμένης δράσης, αλλά και των ηθοποιών Γιούλικας Σκαφιδά και Λάζαρου Γεωργακόπουλου, οι οποίοι υποδύθηκαν τους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα, το κοινό συμμετείχε στη «φανταστική» δίκη της κόρης του Οιδίποδα και σχημάτισε τη δική του ετυμηγορία. Αθώα ή ένοχη;

Στη συνέχεια, ο Θοδωρής Χιώτης, συντονιστής Έρευνας και Ψηφιακής Ανάπτυξης του Αρχείου Καβάφη, και η Μαριάννα Χριστοφή, συντονίστρια Επικοινωνίας και Δράσεων του Αρχείου Καβάφη, παρουσίασαν τις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη και ανακοίνωσαν δύο από τις νέες σημαντικές δράσεις του. Η πρώτη αφορά την έκδοση του 2ου τόμου των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη σε γραφή braille για άτομα με προβλήματα όρασης, η οποία ετοιμάζεται σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών. Ο τόμος αυτός θα περιέχει 48 ποιήματα και θα διατίθεται δωρεάν από τον Φάρο Τυφλών ή από το Ίδρυμα Ωνάση, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη θέσπιση υποτροφίας «Κ.Π. Καβάφης», για διδακτορική διατριβή σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, η οποία θα προστεθεί στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Για πέμπτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» μπαίνει στις σχολικές τάξεις για να παρασύρει και να εμπνεύσει τους μαθητές. Οι στίχοι γίνονται μαγικές εικόνες σε τοίχους, εγκαταστάσεις που θυμίζουν καράβια με προορισμό την Ιθάκη, κόμικ με πρωταγωνιστές υπερήρωες ποιητές.

Επιπλέον, συνεχίζεται ο ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός International Cavafy Summer School, ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017. Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, κάθε καλοκαίρι ερευνητές από όλον τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα για να εμπλουτίσουν το έργο τους, σε μια εντατική εβδομάδα σεμιναρίων, ανοιχτών συζητήσεων και δράσεων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, που έχουν ως επίκεντρο την ποίηση του Αλεξανδρινού. Το επόμενο International Cavafy Summer School θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 15 Ιουλίου 2018 με θέμα «Καβάφης και Αρχαιότητα».

Η παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση έκλεισε με τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής, στα οποία αναφέρθηκε η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση. Έχοντας ως βάση τα πέντε χρόνια της ήδη επιτυχημένης παρουσίας τους, τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος εμπλουτίζονται, εξελίσσονται και διαμορφώνουν νέο περιεχόμενο και νέες καινοτόμες προσεγγίσεις, πάντα με στόχο την απελευθέρωση των δυνάμεων των παιδιών με αναπηρία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πετάω κι εγώ! Πετάω ψηλά», το οποίο θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα επιχειρηθεί μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με αυτισμό ή και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, ώστε να εξοικειωθούν αλλά και να προετοιμαστούν για τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση, μια διαδικασία που σε ορισμένα παιδιά προκαλεί ιδιαίτερο άγχος.

Συνεχίζεται ακόμη το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», το οποίο περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών.

Ξεχωριστή στιγμή και επίλογος στην εκδήλωση, η συμμετοχή δημοσιογράφων στην προσομοίωση του βιωματικού εργαστηρίου «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική», στο οποίο παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και οι γονείς τους συμμετέχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια και, υπό τη συνοδεία «ζωντανής» μουσικής από πιάνο και σαξόφωνο, ζωγραφίζουν πρωτότυπες μελωδίες.

Όσον αφορά τους ενήλικες, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί, το 2017–2018, τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τις πνευματικές διαμάχες της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στο πλαίσιο του κύκλου Διαμάχες Παιδείας και Γλώσσας την Περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι διαλέξεις: «Τυπογραφία και Ιδεολογία» με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Στάικο, ιστορικό βιβλίου και αρχιτέκτονα, και «Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος αιώνας – αρχές 19ου αιώνα)» με ομιλήτρια την Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος και Άγ. Μεθόδιος» του Βελίκο Τίρνοβο της Βουλγαρίας. Ακολουθούν οι ενότητες «Οι Έλληνες λόγιοι του 18ου αιώνα και οι επιστήμες του Διαφωτισμού» με τον Μανώλη Πατηνιώτη, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας των Επιστημών και των Τεχνικών στους Νεότερους Χρόνους (ΕΚΠΑ), «Σταθμοί στην ιστορία του γλωσσικού ζητήματος: Από το γλωσσικό ζήτημα στο γλωσσικό μας πρόβλημα» με τον καθηγητή Γλωσσολογίας Γιώργο Μπαμπινιώτη.

Ο επόμενος κύκλος είναι αφιερωμένος στον Ρήγα Βελεστινλή και περιλαμβάνει τις διαλέξεις: «Η πολιτεία του Ρήγα, η οικουμενική κοσμόπολη και το νεότερο κράτος. Μια συγκριτική αποτίμηση» με τον Γεώργιο Κοντογιώργη, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο· «Χάρτα της Ελλάδος. Αποχαιρετισμός στο γένος» με τον Γιώργο Τόλια, διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ)· «Το εκδοτικό πρόγραμμα του Ρήγα Βελεστινλή» με τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ· «Ο Ρήγας και ο Κύκλος της Βιέννης» με την Ελένη Κουρμαντζή. 


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2017‒2018 παρουσιάζονται αναλυτικά στον επίσημο ιστότοπο www.onassis.org

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και των Ψηφιακών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, Βίκυ Γεροντοπούλου
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια και συντελεστής της δράσης «Μικροί Ένορκοι»
Η Μαριάννα Χριστοφή, συντονίστρια Επικοινωνίας και Δράσεων του Αρχείου Καβάφη, και ο Θοδωρής Χιώτης, συντονιστής Έρευνας και Ψηφιακής Ανάπτυξης του Αρχείου Καβάφη
Η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση
Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή δημοσιογράφων στην προσομοίωση του βιωματικού εργαστηρίου «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική»

Κορυφή της σελίδας