Εικαστικά
Κωστής Βελώνης
 

Η τελευταία έκθεση του Κωστή Βελώνη με τίτλο «A Puppet Sun» παρουσιάζεται στο περίοπτο νεοκλασικό κτήριο της οδού Καπλανών 11, στο κέντρο της Αθήνας. Το κτήριο έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο και προσδιόρισαν το πλαίσιο για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Οργανισμού ΝΕΟΝ «Έργο στην Πόλη 2017», ο καλλιτέχνης ενεργοποιεί τον χώρο και, με αφορμή την πορεία του κτηρίου, εμπνέεται μια έκθεση η οποία πλαισιώνει και σχολιάζει τον χώρο, με σεβασμό στην ιστορία του και την πολυεπίπεδη ταυτότητά του. 

Την έκθεση επιμελείται ο Βασίλης Οικονόμου, βοηθός επιμελητή στις συλλογές διεθνούς τέχνης της Tate Modern του Λονδίνου. Όπως αναφέρει ο επιμελητής, αυτή η νέα ανάθεση από τον ΝΕΟΝ στον Κωστή Βελώνη αποτελεί τη μεγαλύτερη σε κλίμακα ατομική παρουσίαση του έργου του μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, το οποίο εκτείνεται σε μια ποικιλία μέσων, που περιλαμβάνουν τη γλυπτική, την εγκατάσταση και τη ζωγραφική, και εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην καλλιτεχνική πρακτική, την κοινωνική πραγματικότητα και την πολιτική. 

Και συνεχίζει ο Βασίλης Οικονόμου: «Αντλώντας έμπνευση από τον στόχο του ΝΕΟΝ να επανεξετάσει την ταυτότητα της Αθήνας μέσα από το πρίσμα των πρακτικών της σύγχρονης τέχνης, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα εκ νέου στοιχεία της ιστορίας, της αστικής κουλτούρας και της αρχιτεκτονικής, ο Βελώνης ανέπτυξε μια έκθεση η οποία ορίζεται από μορφές σχέσεων ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον χώρο, επινοώντας ένα πειραματικό σχήμα, το οποίο ανταποκρίνεται στον μοναδικό χώρο της οδού Καπλανών 11, στο κέντρο της πόλης. Η σύλληψη και η ανάπτυξη του “A Puppet Sun” αντανακλούν την επιθυμία του Βελώνη να ξαναζωντανέψει αυτές τις πολλαπλές αφηγήσεις με μια ευρεία γκάμα από εκφραστικά μέσα και επιλογές υλικού που δεν προορίζονται μόνο για να αντιπροσωπεύουν την ιστορία, την πολιτική ή την κοινωνική εξέλιξη, αλλά απλώς και γι’ αυτό που είναι γίνονται μια ευκαιρία για πειραματισμό με τις φόρμες και εξετάζουν τις εννοιακές δυνατότητες της τέχνης». 

Τέλος, στον καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη απένειμε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το βραβείο «Inspire 2017» για το έργο που παρήγαγε στο Μεξικό, στο πλαίσιο της Residency Casa Maauad της Πόλης του Μεξικού.


Σωζήτα Γκουντούνα, Αντώνης Βολανάκης, Βένια Μπεχράκη, Κωστής Βελώνης, Ράνια Μπέλλου, Αιμιλία Παπαφιλίππου
 

Η ιστορικός τέχνης και υπότροφος Σωζήτα Γκουντούνα επιμελήθηκε το καλοκαίρι του 2017 την ομαδική έκθεση «A Certain Blue of the Sea», στην οποία συμμετείχαν 40 καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και πέντε υπότροφοι: η Βένια Μπεχράκη, η Ράνια Μπέλου, ο Κωστής Βελώνης, ο Αντώνης Βολανάκης και η Αιμιλία Παπαφιλίππου. 

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στην Ιόνιο Βουλή της Κέρκυρας, εστιάζει στη σύζευξη του Τουρισμού με τον Πολιτισμό, σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, και έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Corfu Challenge 2017, το οποίο διοργανώθηκε από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Marina Gouvia με τη συνεργασία του International Maxi Association (IMA) και της Maxi 72 Class. Βασικοί στόχοι της έκθεσης, όπως αναφέρει η επιμελήτρια, είναι να αναδείξει το Ιόνιο και την Κέρκυρα ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και πολιτισμικού διαλόγου, καθώς και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως αστερισμό προορισμών με πολιτιστικό ενδιαφέρον. 

Η ιστορία της τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χρώματος, και σε αυτήν την ιστορία το μπλε παραπέμπει πάντα στην απεραντοσύνη. «Το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα από τις διαστάσεις», όπως σχολίασε ο εικαστικός Yves Klein. Χρώματα όπως η ουλτραμαρίνη, το βαθύ μπλε, συνεχίζει η επιμελήτρια στο εισαγωγικό σημείωμα, προέρχεται από το lapis lazuli, έναν πολύτιμο λίθο που εδώ και αιώνες μπορούσε να βρεθεί μόνο σε μια οροσειρά στο Αφγανιστάν και για εκατοντάδες χρόνια το κόστος του ξεπερνούσε ακόμη και την τιμή του χρυσού. Η οπτική αντίληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την απόκτηση γνώσης και εμπειρίας του περιβάλλοντος, του κόσμου, καθώς και των οργάνων του σώματος. Ωστόσο, το χρώμα δεν είναι φυσική ιδιότητα των αντικειμένων. Επομένως, το αίμα δεν είναι κόκκινο, η θάλασσα δεν είναι μπλε, τα δένδρα δεν είναι πράσινα… 

Αντλώντας από διαφορετικές αντιλήψεις για το χρώμα, την έλλειψη έγχρωμων οραμάτων, αλλά και την «αχρωματοψία» (ολική χρωματική τύφλωση), οι καλλιτέχνες της έκθεσης «Corfu in Color» ανίχνευσαν τις διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος ως αισθήσεις, αισθητικές εμπειρίες, ψυχολογικές ιδιότητες οπτικών εμπειριών, αλλά και ως αναπαραστάσεις των δομών του εγκεφάλου.