Αρχιτεκτονική
Κωνσταντίνος Μπούρας, Εβίτα Φανού
 

Οι αρχιτέκτονες και υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση Κωνσταντίνος Μπούρας και Εβίτα Φανού παρουσίασαν στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Ταλίν (13 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου 2017), υπό τη μορφή της εγκατάστασης WATER CIRCLE[S], την έρευνά τους για ένα μοντέλο διαχείρισης ομβρίων υδάτων. Η Μπιενάλε, με τίτλο bioTallinn, πραγματεύθηκε μεταξύ άλλων σύγχρονα κοινωνικοοικολογικά θέματα, θέματα προσαρμοστικού σχεδιασμού σε αστικά περιβάλλοντα και έξυπνης αρχιτεκτονικής διαχείρισης πόρων για παραγωγή ενέργειας ή καθαρού νερού, διαχείριση αποβλήτων και καθαρισμό του αέρα.

Η έρευνα των υποτρόφων ασχολείται με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων μέσω ενός σχεδιασμένου αστικού τοπίου που λειτουργεί όπως ένας φυσικός υγρότοπος. Αυτό το πάρκο σχεδιάστηκε ως πρωτοτυπολογία για έναν μηχανισμό διαχείρισης του νερού, με δεξαμενές απορροής και διαπερατές επιφάνειες που μειώνουν τον ρυθμό, την ταχύτητα και τον όγκο της απορροής επιφανειακών υδάτων σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων οικοπέδων και της ευρύτερης περιοχής.

Η έρευνα ξεκίνησε επιλέγοντας τη Νέα Υόρκη ως πεδίο μελέτης, καθώς η πόλη επηρεάστηκε πολύ έντονα από τον μεγα-τυφώνα Sandy. Η πρόθεση της έρευνας είναι να διερευνηθεί πώς μια τέτοια αστική υποδομή μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε έναν πολύ πυκνό αστικό ιστό. Ως ανακουφιστική ζώνη σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, η ιδέα του πάρκου θα μπορούσε να εφαρμοστεί οπουδήποτε. Ο σχεδιασμός του πάρκου βασίζεται στην έννοια της βαρύτητας και του κύκλου του νερού: δεξαμενές που συλλέγουν, αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τα βρόχινα ύδατα λειτουργώντας μέσω μιας τοπογραφικής υψομετρικής διαφοράς.

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον Αρχιτεκτονικό και τον Αστικό Σχεδιασμό [Master of Architecture and Urban Design] από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και είναι υποψήφιος διδάκτωρ. Έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη, καθώς και ως ερευνητικός συνεργάτης στην Αρχή Δημόσιου Χώρου της Πόλης του Μεξικού. Έχει διδάξει Αρχιτεκτονικό και Αστικό Σχεδιασμό με τη Marion Weiss στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και είναι ο επιμελητής του βιβλίου Evolutionary Infrastructure. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Μουσείο του Toyo Ito στην Ιαπωνία.

Η Εβίτα Φανού είναι αρχιτέκτονας και ερευνήτρια, υποψήφια διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια αρχιτεκτονικής και έχει δώσει διαλέξεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως στο GSAPP (Graduate School of Architecture, Planning and Preservation) του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο GSD (Graduate School of Design) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και στην Cooper Union. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη, και έχει διακριθεί με βραβεία και μνείες σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βραβείου σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ενός αλιευτικού καταφυγίου και ενός περιβαλλοντικού πάρκου στην Κύπρο, το οποίο είναι σήμερα υπό κατασκευή.