Ο μοναδικός Don Giovanni του Θεόδωρου Κουρεντζή
ΓΡΑΦΕΙ Η ΖΩΗ ΖΕΝΙΩΔΗ
   

Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni, Teodor Currentzis ‒ MusicAeterna, Orchestra and Chorus of the Perm Opera and Ballet Theatre [Dimitris Tiliakos, Vito Priante, Mika Kares, Myrtò Papatanasiu, Kenneth Tarver, Karina Gauvin, Guido Loconsolo, Christina Gansch] (Sony Classical, 2016).


Ένα αριστούργημα. Η τρίτη και τελευταία ηχογράφηση του Θεόδωρου Κουρεντζή, μετά το Così fan tutte και το Le Nozze di Figaro, τις άλλες δύο όπερες του Mozart πάνω σε λιμπρέτι του Da Ponte. Ακούγοντας αυτήν τη δουλειά του μοναδικού αρχιμουσικού ‒ο οποίος εδώ συνεργάζεται με εξαιρετικούς τραγουδιστές, όπως, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες Μυρτώ Παπαθανασίου και Δημήτρης Τηλιακός‒, θα μπορούσε κάποιος να γράψει σελίδες ατελείωτες. Είναι τόσο συγκλονιστική όμως η εμπειρία του συγκεκριμένου Don Giovanni, που, ουσιαστικά, το μόνο που μπορώ να γράψω είναι: Ακούστε το. Ακούστε το πολλές φορές.

Το CD κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηχογράφησης όπερας, το Opera Award 2017, του BBC Music Magazine. Ο πολυβραβευμένος μαέστρος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Περμ, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του συνόλου και της χορωδίας MusicAeterna, και διαγράφει λαμπρή καριέρα στη διεθνή μουσική σκηνή.

Δύσκολα περιγράφεται αυτή η ηχογράφηση με λέξεις. Θα επιλέξω λίγα λόγια για ένα έργο εντυπωσιακό, το οποίο ο Κουρεντζής ερμηνεύει με απίστευτο βάθος και δομή, εξετάζοντας, παρατηρώντας και ζώντας μαζί με τους χαρακτήρες με τρόπους ψυχαναλυτικούς και φιλοσοφικούς και όχι απλώς περιγραφικούς. Δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να μας πείσει για κάποια συγκεκριμένη άποψη, ούτε να φτιάξει «χαρακτήρες». Απλώς, αφήνεται (για άλλη μία φορά) στη μουσική και στο δράμα με πίστη και εσωτερικότητα, έχοντας αποδομήσει και ξαναχτίσει το κείμενο από τον πυρήνα του. Αίσθηση σύνδεσης και αντίθεσης ταυτόχρονα, καινούργιου και παλιού, γνωστού και άγνωστου. Οι ήχοι που επιλέγει για διαφορετικά σημεία της όπερας, ο τρόπος που εκτελούνται τα ρετσιτατίβι, η επιλογή χρώματος και συναισθήματος για τις άριες και τις σκηνές του κάθε χαρακτήρα, η εξαιρετικά δεμένη ορχήστρα, το χτίσιμο του έργου από την πρώτη νότα έως την τελευταία και όλα τα άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι απλά λόγια για κάτι εντυπωσιακά δυνατό. 

Υπάρχουν σημεία ως προς τα οποία κάποιοι δεν θα συμφωνήσουν με τις επιλογές του εξαίσιου μαέστρου. Είναι όμως από τις λίγες ηχογραφήσεις που θα αναγκάσουν αυτούς τους κάποιους να εισχωρήσουν στα «γιατί» και τα «πώς». Η συνέντευξη του Κουρεντζή ως εισαγωγικό κείμενο στο CD είναι, όπως πάντα, καθοριστική. 

Είναι ένα CD που επιβάλλεται στη δισκοθήκη σας. 


(Η Ζωή Ζενιώδη είναι αρχιμουσικός, πιανίστα και πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας