Επιτυχίες
Σπυρίδων Θεοφιλόπουλος
 

Ο Σπυρίδων Θεοφιλόπουλος εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σουώνσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού του απονεμήθηκε από την κυβέρνηση της Ουαλίας επιχορήγηση μέσω του υψηλού κύρους ερευνητικού προγράμματος Sêr Cymru II Rising Star. Έχει σπουδάσει Βιοχημεία και έχει ολοκληρώσει τις διδακτορικές του σπουδές στην Αναπτυξιακή Νευροβιολογία στο Imperial College του Λονδίνου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών και ως λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακολούθως, επί αρκετά χρόνια, διετέλεσε ανώτερος ερευνητής / επίκουρος καθηγητής (Forskare) στο Τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης. 

Ο Σπυρίδων Θεοφιλόπουλος έχει δημοσιεύσει ερευνητικές του εργασίες σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature Chemical Biology (Theofilopoulos κ.ά., 2013), το Journal of Clinical Investigation (Theofilopoulos, Griffiths κ.ά., 2014) και το Cell Stem Cell (Sacchetti κ.ά., 2009). Έχει λάβει χρηματοδότηση για την ερευνητική του δραστηριότητα από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας (Vetenskapsrådet), την κυβέρνηση της Ουαλίας, το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς και άλλα ιδρύματα. Επίσης, έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον μαθηματικό διαγωνισμό «Εύδοξος» στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Νευροεπιστημών και Βιοχημείας. 

Έχει συνεργαστεί με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και με επιστήμονες σε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του γύρω από το μόριο ρασαγιλίνη για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον συνέβαλε στην παραγωγή φαρμάκου το 2006, το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς. Πιο πρόσφατα, η ερευνητική του εργασία μαζί με συνεργάτες έχει οδηγήσει σε αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, ενώ είναι συνιδρυτής της εταιρείας CholesteniX, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη ειδικών μεταβολιτών της χοληστερόλης για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και τη θεραπεία νόσων των κινητικών νευρώνων.

Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού των λιπιδίων και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών: έναν ερευνητικό τομέα που δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην υπόθεση ότι συγκεκριμένα λάθη στον μεταβολισμό των λιπιδίων συνδέονται στενά με νευροεκφυλιστικές διαταραχές και, επίσης, ότι συγκεκριμένα λιπίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών με στόχο την αντιμετώπιση του νευρωνικού εκφυλισμού.


Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
 

Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξελέγη ο εικαστικός Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος. Θα διδάξει στον Τομέα ΙΙΙ το μάθημα «Το σχέδιο και το χρώμα ως μέσα ανάδειξης των πλαστικών στοιχείων τα οποία συνθέτουν τον ζωγραφικό χώρο».

Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέσω του προγράμματος Erasmus, με υποτροφία του ΙΚΥ, σπούδασε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Με υποτροφίες από τα ιδρύματα Fulbright, Gerondelis και Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και στο MFA του School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη, όπου και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award. Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών της Σχολής Ζωγραφικής και Γλυπτικής Skowhegan στο Μέιν των ΗΠΑ. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία, ενώ επίσης έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και projects στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε ιδρύματα και ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Λάιλ του Ιλινόι των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρεία Miltech Hellas, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Το 2013, ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος ήταν φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Flux Factory στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών USF στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το ίδιο έτος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο «Errors Allowed» στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014, συμμετείχε στη Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.


Ευαγγελία Γκρίμπα, Ελευθερία Γκρίμπα
 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το πρόγραμμα «Ο Μικρός Τουρίστας ‒ Μια βαλίτσα ταξιδεύει», το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εθελοντικά από δύο υποτρόφους: την Ευαγγελία Μ. Γκρίμπα, στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και την Ελευθερία Μ. Γκρίμπα, στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού. Το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στην εκπαιδευτική δράση «Έλα μαζί μας», που αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Υποτρόφων. 

Το πρόγραμμα, διάρκειας 1‒3 ωρών, αποτελεί ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα που άπτονται της «τουριστικής εκπαίδευσης», δηλαδή στοχεύει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν ενεργό πολιτειότητα, δρώντας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αποκτώντας τουριστική συνείδηση, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την Ελλάδα.

Στη διάρκεια δύο ετών (2015‒2017), με πρωτοβουλία των δύο υποτρόφων, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 5.000 άτομα μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις (επίσημες εισηγήσεις, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, workshop) που απευθύνονταν σε διαφορετικά κοινά (μαθητές, εκπαιδευτικούς κ.λπ.) και περιλάμβαναν πάνω από 100 συνεργασίες (με φορείς πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά).

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων που στηρίζονται σε έργα εικαστικών/καλλιτεχνών, σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, κατάλληλο διδακτικό υλικό και σύγχρονη παιδαγωγική μεθοδολογία. Το πρόγραμμα έχει παράλληλο στόχο την προώθηση αρχών και αξιών, διεθνών και παγκόσμιων οργανισμών, όπως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ατζέντας (Εκπαίδευση 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη), με σκοπό τη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων πολιτών μέσω ολιστικής προσέγγισης της εκπαίδευσης. 

Η απήχηση του προγράμματος αποδεικνύεται από πλήθος επιστολών (ευχαριστήριων, συστατικών, υποστήριξης, καλής εκτέλεσης), επίσημες αξιολογήσεις και θετικά ηλεκτρονικά μηνύματα που κατέθεσαν όσοι συμμετείχαν, αλλά και από αναμνηστικές φωτογραφίες, αγκαλιές και χαρούμενα πρόσωπα μετά τη λήξη του εργαστηρίου. 

Η μεγάλη επιτυχία του επισφραγίστηκε με πληθώρα διακρίσεων/βραβείων/επαίνων (από φορείς όπως: UNESCO, UNWTO, European Parliament, Tourism Awards, Voluntary Action, Education Business Awards), χορήγηση της αιγίδας ποικίλων φορέων (όπως του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, της Europe Direct City of Athens, της Επιστημονικής Ένωσης Προώθησης Εκπαιδευτικής Καινοτομίας) και με φιλοξενία της δράσης στο πλαίσιο ευρύτερων εθελοντικών δράσεων («Ανοιχτά Σχολεία» / Δήμος Αθηναίων, «Mind the Lab», «Athens Science Festival», «Φεστιβάλ Παιδιού» / Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, «Φεστιβάλ Παιχνιδιού» / Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης).


Ναταλία Ζερβού
 

Η υπότροφος Ναταλία Ζερβού εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου του Wisconsin–Μadison. Το Τμήμα Χορού στο UW–Madison υπάγεται στη Σχολή Εκπαίδευσης (School of Education), η οποία κατατάσσεται 3η καλύτερη Σχολή Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ (για το έτος 2017), ενώ επιπλέον το Τμήμα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς πρόκειται για το πρώτο Τμήμα Χορού που ιδρύθηκε στην Αμερική σε πανεπιστημιακό επίπεδο (1927). Τα καθήκοντα της Ναταλίας Ζερβού περιλαμβάνουν έρευνα και διδασκαλία στους παρακάτω τομείς: Ιστορία Χορού, Χορός και Πολιτισμός, Χορός και Πολιτική Θεωρία, καθώς και Χορός και Θεωρίες Κοινωνικού Φύλου. 

Η Ναταλία Ζερβού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στον τομέα της Κριτικής Θεωρίας Χορού (Critical Dance Studies) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. H διδακτορική της διατριβή, με τίτλο The Greek Body in Crisis: Contemporary Dance as a Site of Negotiating and Restructuring National Identity in the Era of Precarity [Το ελληνικό σώμα σε κρίση: Ο σύγχρονος χορός ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης και επαναπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας στην εποχή της επισφάλειας], κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2015. Έκτοτε, η Ναταλία Ζερβού συνεχίζει την ερευνητική της πορεία αναφορικά με τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης και παρουσιάζει τη δουλειά της σε διεθνή συνέδρια χορού και θεάτρου. 

Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Χορού από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Μεγάλη Βρετανία, ύστερα από προπτυχιακές σπουδές Χορού στην Ελλάδα, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Μοριάνοβα Τράστα, καθώς και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.