Καλλιτεχνικό φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη

Έναν πατέρα και έναν γιο σε μια σύγχρονη «οδύσσεια», ένα λαμπερό ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο της μουσικής, καθώς και πολλές άλλες μοναδικές στιγμές επιφυλάσσει αυτό το φθινόπωρο το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στους αφοσιωμένους φίλους του και στους περιστασιακούς επισκέπτες.

Παρ' όλο που ο εκθεσιακός χώρος και η αίθουσα εκδηλώσεων θα παραμείνουν κλειστά λόγω εργασιών ανακαίνισης στο Αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου στο Μανχάταν, το πρόγραμμα δράσεων δεν σταματά. Αντίθετα, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να συνεργαστεί με εξέχοντες πολιτιστικούς φορείς στην πόλη της Νέας Υόρκης. Διερευνά νέους δρόμους καλλιτεχνικής παραγωγής, που θα κορυφωθούν με το επόμενο Φεστιβάλ Ωνάση στη Νέα Υόρκη ‒το τρίτο στη σειρά, μετά τα αφιερώματα στον μύθο του Ναρκίσσου και στη μορφή της Αντιγόνης‒ την άνοιξη του 2018.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «LIVE from the NYPL», σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, ο Daniel Mendelsohn, βραβευμένος συγγραφέας και αρθρογράφος του New Yorker και του New York Review of Books, θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα και συνεργάτιδα του New Yorker Rebecca Mead στις 15 Νοεμβρίου 2017. Η συνομιλία τους, με τίτλο «Πατέρες, Ήρωες, Γιοι», θα περιστραφεί γύρω από την αυτοβιογραφία του Daniel Mendelsohn (η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες), τη σχέση του με τον πατέρα του και μια βαθύτερη διερεύνηση και επαναξιολόγηση των οικογενειακών σχέσεων στο έπος της Οδύσσειας. Το έναυσμα έδωσαν αφενός η απόφαση του 81χρονου πατέρα του, Jay Mendelsohn, καθηγητή Μαθηματικών, να εγγραφεί για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γιου του στο Κολέγιο Μπαρντ γύρω από την Οδύσσεια, και αφετέρου το ταξίδι που πραγματοποίησαν μαζί στη Μεσόγειο, ακολουθώντας τα χνάρια του Οδυσσέα. Ο επιστήμονας-πατέρας επιχειρεί να εκτιμήσει την πορεία του κλασικού φιλολόγου και γιου του, ενώ ο γιος ανακαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά που φανερώνουν αλήθειες για τον πατέρα του, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα μάθαινε ποτέ.

Στις 16 Νοεμβρίου ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και υπότροφος του Ιδρύματος Βασίλης Βαρβαρέσος θα δώσει ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών Merkin στο Kaufman Music Center. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα με την υποστήριξη του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση. Ο πολυβραβευμένος πιανίστας, ο οποίος με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έλαβε τον τίτλο Doctor of Musical Arts από την περίφημη Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, θα ερμηνεύσει έργα Mozart, Lizst, Σκριάμπιν, Schumann και Ravel.

Προηγήθηκε στις 9 Οκτωβρίου δραματοποιημένη ανάγνωση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη Χριστόφορος Κολόμβος στη λουθηρανική εκκλησία του Αγίου Λουκά, με αφορμή τον εορτασμό του έτους Καζαντζάκη 2017.

 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και υπότροφος Βασίλης Βαρβαρέσος θα δώσει ρεσιτάλ στο Kaufman Music Center στις 16 Νοεμβρίου 2017

..