Στη Στέγη των δυνατών συναισθημάτων – Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2017–2018
Ο Robert Lepage επιστρέφει στη Στέγη με το αυτοβιογραφικό one-man show <i>887</i> από τις 24 έως τις 27/10/2017 (Φωτογραφία: Erick Labbé)
Ο Robert Lepage επιστρέφει στη Στέγη με το αυτοβιογραφικό one-man show 887 από τις 24 έως τις 27/10/2017 (Φωτογραφία: Erick Labbé)
Από το Barbican του Λονδίνου, η μεγάλη έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» φιλοξενείται στη Στέγη έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 (Φωτογραφία: Tristan Fewings, Getty)
Από το Barbican του Λονδίνου, η μεγάλη έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» φιλοξενείται στη Στέγη έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 (Φωτογραφία: Tristan Fewings, Getty)
Kalakuta Republik: μια εκρηκτική παράσταση του Serge Aimé Coulibaly από την Μπουρκίνα Φάσο (25‒27/10/2017)
Kalakuta Republik: μια εκρηκτική παράσταση του Serge Aimé Coulibaly από την Μπουρκίνα Φάσο (25‒27/10/2017)
Sun Ra Arkestra: Με σύνθημα «Space Is The Place» και σήμα κατατεθέν τους διαστημικούς της χιτώνες, η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια μουσικής ελευθερίας (9/11/2017) (Φωτογραφία: Fabio Lugero)
Sun Ra Arkestra: Με σύνθημα «Space Is The Place» και σήμα κατατεθέν τους διαστημικούς της χιτώνες, η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια μουσικής ελευθερίας (9/11/2017) (Φωτογραφία: Fabio Lugero)
<i>Το τραγούδι του Roland</i>, ένα μεγάλο πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση από τον Αιγύπτιο εικαστικό καλλιτέχνη Wael Shawky (28-30/12/2017) (Φωτογραφία: Janto Djassi)
Το τραγούδι του Roland, ένα μεγάλο πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση από τον Αιγύπτιο εικαστικό καλλιτέχνη Wael Shawky (28-30/12/2017) (Φωτογραφία: Janto Djassi)
Το εξαιρετικό σχήμα Dans Les Arbres εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 15/3/2018 (Φωτογραφία: Tyler Olson)
Το εξαιρετικό σχήμα Dans Les Arbres εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 15/3/2018 (Φωτογραφία: Tyler Olson)
Προβολή της ταινίας <i>Late Autumn</i> του Yasujirō Ozu (13/10/2017)
Προβολή της ταινίας Late Autumn του Yasujirō Ozu (13/10/2017)
   

Το συναίσθημα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την καλλιτεχνική περίοδο 2017‒2018. Όλοι οι μήνες της καλλιτεχνικής περιόδου ξεχειλίζουν από δημιουργικότητα και φαντασία, ενώ ζητούμενο είναι η έκπληξη, το μη αναμενόμενο, η πνευματική ένταση και η συγκίνηση. Με την πεποίθηση ότι το συναίσθημα είναι ο καταλύτης που κάνει την πληροφορία εμπειρία, που δίνει διάρκεια στη στιγμή, που μετατρέπει τον βίο σε ζωή, η Στέγη δημιουργεί παραστάσεις και συναυλίες, διοργανώνει συζητήσεις, διηγείται ιστορίες, συνδέει τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου με τις τέχνες και προσκαλεί το κοινό της να την ακολουθήσει σε αυτήν τη διαδρομή. 


ΕΚΘΕΣΗ

‒ «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο»: Από τον Ιούλιο Βερν και τον Jonathan Swift στο Star Wars και το Ex Machina. Η Στέγη συνεργάζεται ξανά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου, σε μια έκθεση που αναδεικνύει τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια, live cinema performances και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιμέλεια: Patrick Gyger. (9/10/2017‒14/1/2018)

‒ «Γεωμετρίες»: Έχετε ποτέ αντικρίσει τους ατελείωτους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς διασχίζετε την Ιερά Οδό; Μπορείτε να φανταστείτε τον Ελαιώνα κατάφυτο από ελαιόδεντρα και την Αθήνα ως πόλη γεμάτη από οάσεις πρασίνου; Με τις «Γεωμετρίες» η locus athens ερευνά πολλά, διαφορετικά και παράλληλα σενάρια που ορίζουν τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος αναμετριέται με τη γη – με μια μεγάλη εικαστική έκθεση και ένα παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα για την τροφή, το περιβάλλον, τη γη, την οικονομία. (27/3‒16/5/2018)


ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

‒ Jo Nesbo: Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Νορβηγός Jo Nesbo, δημιουργός του πιο διάσημου λογοτεχνικού αντιήρωα των καιρών μας (Χάρι Χόλε), έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος. (17/10/2017)

Λίγες μέρες νωρίτερα (11/10), θα πραγματοποιηθεί ‒και πάλι στη Στέγη‒ η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας της Universal Ο Χιονάνθρωπος, βασισμένης στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nesbo, με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender και σε σκηνοθεσία του Thomas Alfredson. 

‒ «Detritus»: Νέα μουσική με παλιά μέσα. Μουσική φτιαγμένη από τις ατέλειες και τους ανεπιθύμητους θορύβους παλιών συσκευών. Μαγνητόφωνα, πικάπ, γραμμόφωνα, cd και walkman μετατρέπονται σε επιφάνειες εντατικού ηχητικού πειραματισμού. Μια ματιά στις παρυφές της sound art και της ηλεκτροακουστικής σύνθεσης, με συναυλίες, εγκαταστάσεις και συζητήσεις. (26‒28/1/2018)

‒ «Shadow Libraries»: Το UbuWeb στην Αθήνα. Το UbuWeb, ένα οπτικοακουστικό αρχείο στο Web, προτείνει ένα διαφορετικό είδος ιστορίας της τέχνης. Παρέχει δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε μιαν αξιοσημείωτη, ιδιοσυγκρασιακή συλλογή ταινιών και video art, κριτικών κειμένων και δοκιμίων, visual poetry και sound art, μεταξύ πολλών άλλων αταξινόμητων έργων του 20ού αιώνα. Μέσα από συζητήσεις και εργαστήρια, το UbuWeb στην Αθήνα μάς προτείνει να εξερευνήσουμε τις χρήσεις του αρχείου, αναφορικά με την καλλιτεχνική παραγωγή. (16‒18/3/2018)

‒ Hanya Yanagihara: Οι Αμερικανοί κριτικοί την έχουν λατρέψει, ενώ σαρώνει στις υποψηφιότητες για τα εγκυρότερα βραβεία (National Book Award, Man Booker Prize). Η Hanya Yanagihara, η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος (The People in the Trees και A little life) καταφτάνει στην Αθήνα, προσκεκλημένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. (4/6/2018)


ΘΕΑΤΡΟ

‒ Όλα θα πάνε καλά (1) / Το τέλος του Λουδοβίκου [Ça ira (1) / Fin de Louis] του Joël Pommerat: Η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Ο Joël Pommerat, με τη θαυμαστή ομάδα του, μας παρασύρουν στη δίνη της Ιστορίας και της Γαλλικής Επανάστασης, αποδεικνύοντας πόσο σημερινά είναι όσα έλεγαν και έπρατταν, πριν από 228 χρόνια, οι πρωτεργάτες αλλά και οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. (4‒8/10/2017)

‒ Ουγκώ: Μια Ουτοπία: Η παράσταση της Σοφίας Μαραθάκη και της Ομάδας Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ βασίζεται στον Ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη του Victor Hugo και μιλά για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης του ανθρωπισμού. (13‒22/10/2017)

 887: Ο Robert Lepage επιστρέφει στη Στέγη, αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό one-man show της ζωής του. Πώς λειτουργούν η μνήμη και η λήθη – ατομική και συλλογική; Πώς συγκροτείται και πώς αποδομείται η ταυτότητα – προσωπική και εθνική; αναρωτιέται. «Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος Roland Barthes, και το 887 μοιάζει με έναν ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στη διάσημη αυτή ρήση. (24‒27/10/2017)

 Οι παραθεριστές: Το πολυπρόσωπο και ελάχιστα παιγμένο στη χώρα μας έργο του Μαξίμ Γκόρκι ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή, με τη Μαρία Μαγκανάρη να το μεταφέρει από την προεπαναστατική Ρωσία στο σήμερα του ελληνικού καλοκαιριού. (18/11/2017–15/4/2018)

 Οι Δαιμονισμένοι: Ο Ντοστογέφσκι προσγειώνεται στην Αθήνα και οι χίλιες σελίδες των Δαιμονισμένων του ζωντανεύουν με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη, τον ρηξικέλευθο Ρώσο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ, να εργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς. (22/11–10/12/2017)

 Αντιγόνη: Η τραγωδία του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Η Λένα Κιτσοπούλου, η πληθωρική αντι-περσόνα του ελληνικού θεάτρου, δοκιμάζει να εμβολίσει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου «εδώ και τώρα». «Δεν την προσπαθώ την κωμωδία» λέει. «Είναι μια μορφή απόγνωσης και μη ενοχής για την ευτελή πλευρά του εαυτού μου». (14‒30/12/2017) 

 Ρομπ/Rob: Ο βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Δημήτρης Καραντζάς συναντιούνται δημιουργικά για πρώτη φορά σε μια παράσταση. Οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς και αποδιοπομπαίους τράγους. (17–28/1/2018)

 Το απίθανο ταξίδι: Ο Άγγελος Φραντζής μάς εισάγει στην έννοια του θεάτρου επιστημονικής φαντασίας. Η Μικρή Σκηνή της Στέγης γίνεται κινηματογραφικό πλατό, και μια παράσταση για όλη την οικογένεια μας ταξιδεύει στον χρόνο, στην εποχή του βωβού κινηματογράφου. «Αόρατος» πρωταγωνιστής της μαγικής παράστασης είναι ο Γάλλος πρωτοπόρος σκηνοθέτης Georges Méliès, ο οποίος γύρισε την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, Ταξίδι στο Φεγγάρι (1902). (2‒4/2/2018)

 Πενθεσίλεια (1808) του Heinrich von Kleist: Ένας θρίαμβος του ρομαντικού θεάτρου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, σε μια παράσταση που μιλά με ορμή και λυρισμό για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και τα ανελέητα παιχνίδια εξουσίας, την αέναη μάχη των δύο φύλων. (14‒23/2/2018)

 Βάκχες: Όταν η ροκ μουσική ηλεκτρίζει τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη, όταν η πανκ βάζει στην πρίζα τον μύθο των Βακχών του Ευριπίδη, τότε ο μέγας θεός Διόνυσος δίνει συναυλία. Ο Άρης Μπινιάρης προσεγγίζει τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Πενθέα και του θεού Διονύσου σαν έναν οργισμένο ύμνο για τον διχασμό της ανθρώπινης ψυχής, τη λογική και το ένστικτο. (21/3‒1/4/2018)

 Onassis Youth Festival 2018: Το φεστιβάλ για την πιο δυναμική γενιά, τους εφήβους, δίνει νέα πνοή στα αρχαία κείμενα, καλώντας μια πλειάδα σκηνοθετών και θεατρικών ομάδων να συνεργαστούν με μαθητές γυμνασίου και λυκείου. (13‒15/4/2018) 


ΧΟΡΟΣ

 Kalakuta Republik: Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Ο χαρισματικός Νιγηριανός μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής Fela Kuti είναι η πηγή της έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση του Serge Aimé Coulibaly από την Μπουρκίνα Φάσο. (25‒ 27/10/2017)

 iDance: Η Στέγη οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στα θέματα της πρόσβασης στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης για καλλιτέχνες με αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια χορού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει βιωματικά, σε μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις μεθόδους του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance. (3/12/2017)

 Risk: Η ευτυχία στη ζωή προϋποθέτει ρίσκο. Παίρνουμε, όμως, το ρίσκο να είμαστε ευτυχισμένοι; Σε αυτό εστιάζει η νέα δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου. Έξι ερμηνευτές στη σκηνή κυνηγούν το φευγαλέο της ευτυχίας, το ανέμελο κέφι και την αίσθηση του να μοιράζεσαι, χωρίς λογοκρισία, αυτή την απροσδόκητη χαρά με τους άλλους. (15‒18/1/2018)

 Ιόν: Με αφορμή την ενατένιση των αόρατων νόμων που διέπουν τη φύση, αλλά και την παρατήρηση των χημικών δεσμών που αφορούν τα ιόντα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και η ομάδα του εξετάζουν τις αναρίθμητες δυνάμεις, αλλά και τις σχέσεις που καθορίζουν εμάς, ως πολίτες αυτού του κόσμου, και τους χορευτές, ως ερμηνευτές ενός έργου. (1‒4/2/2018) 

 Xenos: Η παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του νέου έργου του διάσημου χορευτή και χορογράφου Akram Khan αποτελεί επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συνεργασίας και γεγονός με διεθνή εμβέλεια. Στην καινούργια παραγωγή του, ο Akram Khan θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε διακεκριμένους μουσικούς. (21‒27/2/2018)

 Rasp Your Soul: Ο κόσμος, με το βλέμμα της Kat Válastur, μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μέσα από το σώμα και διαμέσου του σώματος. Η θεατρική σκηνή εκλαμβάνεται μεταφορικά ως στόμα, με το σώμα του χορευτή εντός της να υιοθετεί όλες τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας. Η χορογράφος επιχειρεί μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να καταλάβει πώς το «σώμα ως γλώσσα» μπορεί να αρθρώνει λόγο. (Μάρτιος 2018)

 Requiem pour L.: Το Ρέκβιεμ του Mozart δίνει την αφορμή για την απρόσμενη μουσικοχορευτική συνάντηση της βελγικής κολεκτίβας Les Ballets C de la B και του καλλιτεχνικού διδύμου Alain Platel (σκηνοθεσία) και Fabrizio Cassol (μουσική). Με ένα 14μελές σύνολο μουσικών, από Ευρώπη και Αφρική, τo Requiem pour L. επιβεβαιώνει ότι η πολυπολιτισμικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε νέας δημιουργίας της κολεκτίβας Les Ballets C de la B. (12‒15/4/2018)

 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Η Στέγη, αυτήν τη χρoνιά, πέρα από τον σταθερό προσανατολισμό της στο έργο πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων δημιουργών, επιχειρεί το άνοιγμα σε διαφορετικούς χώρους του κτηρίου, σε αναζητήσεις εντός και εκτός σκηνής. Στόχος πάντα είναι να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής και οι προβληματισμοί που απορρέουν από τον διάλογο των καλλιτεχνών με τα δεδομένα της εποχής. (28‒29/4/2018) 

 Ανώνυμο: Η χορογράφος Τζένη Αργυρίου ανατρέχει σε μια εποχή κατά την οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο, αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλλε στη συνοχή των κοινωνιών. Το Ανώνυμο βουτάει στην έκφραση αυτών των κοινωνιών και στους χορούς τους, που βασίζονται στην ανθρώπινη επαφή, στο κράτημα, στη συνοχή της ομάδας, στη μοιρασμένη χαρά. Η έρευνα για το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του residency της Τζένης Αργυρίου στη Στέγη το 2016‒17. Το υλικό της έρευνας έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνείς συναντήσεις. (24‒27/5/2018) 


ΧΟΡΟΣ ‒ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Εκτός Στέγης

 Τρίπλες και Τριπλέτες: Η Στέγη πηγαίνει στα γήπεδα μπάσκετ και τα κλειστά γυμναστήρια δήμων και σχολείων της Αθήνας και της περιφέρειας. Η παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα μυεί τους εφήβους, με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό, στα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης, φέρνοντάς την «αντιμέτωπη» με τον συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού. (30/10/2017–15/5/2018)

 «Dancing to Connect»: Δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, συνεργασία και επικοινωνία των μαθητών μέσα από την τέχνη του χορού. Η Στέγη συναντά τους μαθητές μέσα στα σχολεία τους, στα Χανιά και σε πέντε σχολεία της Αθήνας. Στο τέλος του προγράμματος οι χορογραφίες παρουσιάζονται πρώτα στην πόλη επιλογής και έπειτα σε μια κοινή παράσταση με όλα τα σχολεία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. (11/3/2018)


ΜΟΥΣΙΚΗ

 Marc Ribot & The Young Philadelphians: Ο κιθαρίστας Marc Ribot, με ρίζες στην εναλλακτική αβανγκάρντ, το σκληροπυρηνικό post-rock και το πειραματικό no wave / punk / noise, εμφανίζεται με τους Young Philadelphians προτείνοντας μια μουσική ακατάτακτη, επιθετική, αυτοσχεδιαστική, συχνά χορευτική και δυναμικά πολυσύνθετη. (20/10/2017)

 Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Μετασχηματισμοί», Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι. Ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών Χειμωνιάτικο ταξίδι του Franz Schubert, σε ποίηση Wilhelm Müller, αποτέλεσε το αντικείμενο πειραματισμού. Τα ποιήματα του κύκλου, μεταφρασμένα από τον Διονύση Καψάλη, μελοποιήθηκαν από τον Νίκο Ξυδάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Τάσο Ρωσόπουλο, και παρουσιάστηκαν με τίτλο Χειμωνιάτικο ταξίδι: Τρεις πορείες. Η σειρά αυτών των «Μετασχηματισμών» κλείνει με ένα πείραμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι, τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών, «μετασχηματισμένα» για πιάνο και φωνή, καθώς και κάποια από τα lieder του Schubert θα ερμηνευθούν από τους λυρικούς σολίστες Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Διονύση Σούρμπη (βαρύτονο) και Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. (3/11/2017) 

 Sun Ra Arkestra: Με σύνθημα «Space Is The Place» και σήμα κατατεθέν τους διαστημικούς της χιτώνες, η ορχήστρα του θρυλικού Sun Ra γιορτάζει στη σκηνή 60 χρόνια απόλυτης μουσικής ελευθερίας με ήχους από το χτες, το σήμερα και το αύριο της τζαζ. (9/11/2017)

 Tourbillons: Οι Δίνες του Γιώργου Απέργη είναι μια παράσταση-πορτρέτο για μία ηθοποιό-τραγουδίστρια, που υπερβαίνει τη γλώσσα. Με ιδιαίτερη μορφή, αναμειγνύει τραγούδι, απαγγελία, κείμενο και εικόνες σε γρήγορη διαδοχή. (24‒25/11/2017)

 7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Τέσσερις σπουδαίοι κρουστοί ανοίγουν το τριήμερο, το οποίο ολοκληρώνεται με το σχήμα της Nana Simopoulos και έχει ενδιάμεσους σταθμούς τους αβανγκάρντ αυτοσχεδιασμούς, τις αναφορές στον Coltrane και την καλή πλευρά του mainstream, που όμως πειραματίζεται και αναμειγνύει ετερόκλητα μουσικά στοιχεία. (7‒ 9/12/2017) 

 Το Βιβλίο της Ανησυχίας: Το magnum opus του Fernardo Pessoa ζωντανεύει μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του διάσημου συνθέτη και σκηνοθέτη από την Ολλανδία Michel van der Aa. Εμφανίζονται ο Μιλτιάδης Φιορέντζης στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Kasper de Roo. (15‒16/12/2017)

 Gareth Davis (κλαρινέτο) και Frances-Marie Uitti (τσέλο): Το πρωτοποριακό ντουέτο έρχεται στη Στέγη για μια μουσική εμπειρία που δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. Με αφετηρία τα έργα που έγραψαν ειδικά για αυτούς δύο σπουδαίοι Ιταλοί συνθέτες, ο Giacinto Scelsi και ο Salvatore Sciarrino, οι σολίστες θα επιδιώξουν μια μεταμόρφωση του πρωτότυπου υλικού, αντιπαραβάλλοντάς το με νέες ερμηνείες. (11/1/2018)

 Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Μετασχηματισμοί»: Συνεχίζοντας την ιδέα της συνάντησης των μουσικών ηχοχρωμάτων και των τεχνικών της Ανατολής και της Δύσης, στο κέντρο μπαίνει αυτήν τη φορά ο αυτοσχεδιασμός, το ταξίμι. Καλεσμένοι, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι και ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο. (24/1/2018)

 «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 3»: Οι συναυλίες της φετινής σεζόν προβάλλουν ιδιότυπα μουσικά σχήματα και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Σόλο κοντραμπάσο, καθώς και κοντραμπάσο σε συνδυασμό με φωνή, βιολί και ηλεκτρονικά· τρίο με βιολί, τσέλο και μπαγιάν, αλλά και ένα κουαρτέτο σαξόφωνων με μουσικούς από τρεις διαφορετικές ηπείρους. (24/1, 31/1 και 13/2/2018)

 Σκηνοθετημένη νύχτα [Staged Night]: Πώς άραγε θα ακουγόταν μια αναθεωρημένη εκδοχή έργων του παρελθόντος, προσαρμοσμένη στην αντίληψη των σημερινών ακροατών; Ο Δανός συνθέτης Simon Steen-Andersen ανασυνθέτει έργα διάσημων συνθετών, από τον Bach έως τον Ravel, προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα. (10/2/2018)

 Open Day: Μάης '68, σε όλους τους χώρους της Στέγης. Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών από τον Μάη του ’68, ακολουθούμε τις διαδρομές και τις διασταυρώσεις της πρωτοποριακής τέχνης με τις νέες κοινωνικές και πολιτικές ιδέες μιας καθοριστικής περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας, η οποία υπερβαίνει σημαντικά από χρονική και γεωγραφική άποψη το ίδιο το γεγονός. (4/3/2018)

 Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μουσικά Soundtracks: Στην ιστορία των πολιτισμών, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες συμπορεύονται, αλληλοεμπλουτίζονται, συνεργάζονται, ανταγωνίζονται, ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται. Σε αυτήν τη συναυλία, ο συνθέτης θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση το νέο συμφωνικό του έργο με περισσότερα Μουσικά Soundtracks από την περιήγησή του στις διαφορετικές εποχές της ιστορίας της ζωγραφικής. (6‒7/3/2018)

 Dans Les Arbres: Το εξαιρετικό σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας καλεί να ακούσουμε διαφορετικά το κλαρινέτο, την κιθάρα, το πιάνο και τα κρουστά, μέσα από μια μυσταγωγική συναυλία. (15/3/2018) 

 Borderline Festival 2018, εντός και εκτός Στέγης (19‒22/4/2018)

 Ηχώ και Νάρκισσος: Ο μύθος του Οβιδίου για τον Νάρκισσο, που μαγεύεται από την αντανάκλασή του, και την Ηχώ, που δίχως σώμα περιπλανιέται αιώνια κι αυτή, διασκευάζεται από τη Medea Electronique με την πρακτική του live coding και του code poetry. (19/4/2018)

 Big Bang Festival 4: Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά. (18‒20/5/2018)

 The Brad Mehldau Trio: Η μπάντα του χαρισματικού πιανίστα Brad Mehldau, που είναι ίσως ο πιο πολυσυζητημένος πιανίστας μετά το 2000, εμφανίζεται στη Στέγη. (19/5/2018) 

 Το 6ο Tinos World Music Festival, το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα τοξωτά έγχορδα του ελλαδικού χώρου. Πριν από την έναρξη του φεστιβάλ στην Τήνο, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης μια προ-φεστιβαλική συναυλία. (24/5/2018)

 «Tuned City: Αρχαία Μεσσήνη»: Ένα ερευνητικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ και ένα φεστιβάλ που επιχειρεί να κατανοήσει την πόλη μέσω του ήχου. Έπειτα από το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και τις Βρυξέλλες (2013), αυτήν τη φορά η Αρχαία Μεσσήνη γίνεται ο ιδανικός τόπος για να στοχαστεί και να ερευνήσει κανείς τις φαινομενολογικές πτυχές του χώρου, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης. (1‒3/6/2018)

 Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: «New Generation 5»: Τρία καινούργια σχήματα, με επικεφαλής μουσικούς ηλικίας κάτω των 30, ξεδιπλώνουν τις αξιοζήλευτες συνθετικές προτάσεις τους. Σημαντικοί βετεράνοι της τζαζ σκηνής έρχονται να παίξουν μαζί τους. Τρεις βραδιές με το κουιντέτο του Παναγιώτη Κωστόπουλου, το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη και το κουαρτέτο του Ντίνου Μάνου. (7‒9/6/2018)

 «Ώτων Project»: Δύο αθηναϊκά μουσικά σύνολα, το ARTéfacts ensemble και το Ventus ensemble, προσκαλούν συνθέτες που ζουν σε άλλες μητροπόλεις να αφουγκραστούν μαζί τους την Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο. Τα έργα του Μάνου Βεντούρα και του Κώστα Τζέκου (μέλη των δύο συνόλων και συγχρόνως συνθέτες) ακούγονται μαζί με τα έργα των προσκεκλημένων συνθετών εντός Στέγης. (Άνοιξη Καλοκαίρι 2018)

Μουσική για όλη την οικογένεια

 «Να τα πούμε;»: Μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευτές, πέντε συνθέτες, ένας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και ένας αφηγητής θα μας πουν τα κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι συνθέτες θα γράψουν νέα τραγούδια, θα «πειράξουν» παλιότερα, θα τραγουδήσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως στο παρελθόν, αλλά και όπως στο παρόν, όπως εδώ ή όπως αλλού. (22‒23/12/2017)

Μουσικό θέατρο 

 Wael Shawky, Το τραγούδι του Roland: Χρώματα, μουσική, τραγούδι. Ένα μεγάλο, πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της Αιγύπτου. (28‒30/12/2017)

Φεστιβάλ Μουσικής / Λέξεις και Σκέψεις

 Afrofuturism: Ένα φεστιβάλ που χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από τη σύνδεση της μαύρης εμπειρίας και της τεχνοκουλτούρας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Αμερική, την Καραϊβική, την Αγγλία και την Αφρική. (7‒12/11/2017)


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 Flix it: Επιστρέφει, για οκτώ ειδικά events, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Ξεκινά τις προβολές του στις 13 Οκτωβρίου με «Το Φθινόπωρο του Yasujirō Ozu», ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους auteurs της χρυσής εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου. Θα προβληθούν το An Autumn Afternoon και Late Autumn, ενώ θα προηγηθεί παρουσίαση του έργου του σκηνοθέτη. (13/10/2017)

 In-Edit: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο επιστρέφει στη Στέγη και καταγράφει στιγμές δόξας, αλλά και εντάσεις, αποτυχίες και συγκινήσεις. Αποτυπώνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής, αλλά και την αλλαγή των αποχρώσεών της ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή τη γλώσσα. (4‒7/11/2017)

 Animasyros: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Στέγη του στην Αθήνα και υποδέχεται το 2018 με ένα τριήμερο «κινούμενων» εκδηλώσεων, όπου παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες και δυνατότερες ταινίες εμψύχωσης του επετειακού Animasyros 10, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σύρο την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου 1 Οκτωβρίου 2017. Παράλληλα, πραγματοποιείται τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο, με τίτλο «Φτιάξε τη δική σου ταινία επιστημονικής φαντασίας», για παιδιά 8‒12 ετών. (4/1/2018)


SOUNDWALK & VR ΕΚΘΕΣΗ

 Soundscapes Landscapes 2 | Extended Reality Tour: Παράλληλα με τους ηχητικούς περιπάτους στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, παρουσιάζεται στη Στέγη η οπτικοακουστική εγκατάσταση Soundscapes Landscapes / City Above ‒ Life Below. Στον ηχητικό περίπατο, η γειτονιά αποτελεί τον καμβά της εμπειρίας, ενώ στην εγκατάσταση προσομοιώνεται μέσα από VR stations, προβολές βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, ήχους, συνθέσεις. (1‒11/2/2018)


ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πώς παράγουμε τέχνη σε μια εποχή στην οποία δημιουργούμε, φλερτάρουμε, επικοινωνούμε και, γενικά, ζούμε σε ένα περιβάλλον συνεχούς και διάχυτης δικτύωσης; Ποια θέση παίρνει η τέχνη για τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κριτικά την τεχνολογία και την επιστήμη; Τα Ψηφιακά Προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έρχονται να εξερευνήσουν τα θέματα αυτά μέσα από τρεις σειρές δράσεων (Οκτώβριος 2017  Ιούνιος 2018): 

Κριτική Σκέψη: Επιλεγμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για την τέχνη, την επιστήμη, την τεχνολογία και την κοινωνία.

Κριτική Μηχανική: Συμμετοχικά εργαστήρια για ενήλικες με αφορμή διάφορες επίκαιρες τεχνολογίες.

Κριτική Επιχειρηματικότητα: Σεμινάρια για νέους δημιουργούς με σκοπό την κατανόηση βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων και την εξοικείωση με τα εργαλεία που θέτουν το έργο τους στην ψηφιακή αλυσίδα αξίας. 


Η ΣΤΕΓΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΤΥΑ

 Interfaces / Νέα μοντέλα και πρακτικές για την ανάπτυξη κοινού της σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη: Οκτώ χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το καινοτόμο διαθεματικό πρότζεκτ, με σκοπό να συνδέσουν το κοινό με σύγχρονα μουσικά ακούσματα, με τη μουσική της εποχής μας. Μέσα από τη συνεργασία μουσικών, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανισμών δημιουργείται ένας μεγάλος όγκος πρωτότυπου έργου συναυλίες, συνθέσεις, διαλέξεις, έρευνες, εκπαιδευτικές προτάσεις που παρουσιάζεται στο ελληνικό και το διεθνές κοινό σε ζωντανές εκδηλώσεις ή μέσα από την ιστοσελίδα: interfacesnetwork.eu

 iDance / Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού: Η Στέγη συμπράττει δημιουργικά με το Holland Dance Festival από την Ολλανδία, το Skånes Dansteater από τη Σουηδία και τη Stopgap Dance Company από το Ηνωμένο Βασίλειο, οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια χορού για μεικτές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων, καθώς και η ανάπτυξη, μεταφορά και υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της ανοιχτής πρόσβασης στον πολιτισμό μέσω του χορού. 

 The European Media Art Platform (EMAP) / Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τέχνη των Νέων Μέσων: Η Στέγη συνεχίζει να υποστηρίζει καλλιτεχνικές πρακτικές που κινούνται στο όριο τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας συμμετέχοντας μαζί με άλλους δέκα εταίρους σε πλατφόρμα που προσφέρει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες των νέων μέσων από τους χώρους των εικαστικών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και του ήχου να συμμετέχουν σε residencies (προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών) και να δημιουργήσουν νέα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις χώρες-εταίρους.   

 Europe Jazz Network: Με στόχο την εξωστρέφεια και την προώθηση της ελληνικής τζαζ σκηνής, η Στέγη εγκαινιάζει τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Jazz, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο μουσικών παραγωγών, καλλιτεχνών και φορέων που ειδικεύονται στη σύγχρονη μουσική δημιουργία και την τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Στο δίκτυο συμμετέχουν 118 φορείς (φεστιβάλ, συναυλιακοί χώροι, πολιτιστικοί οργανισμοί, ανεξάρτητοι μουσικοί παραγωγοί) σε 35 χώρες. 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Τεράστια επιτυχία είχε η εμφάνιση του Νορβηγού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo στις 17 Οκτωβρίου 2017 στη Στέγη (Φωτογραφία: Thron Ullberg)
Ο μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής Fela Kuti είναι η πηγή της έμπνευσης για την παράσταση Kalakuta Republik του Serge Aimé Coulibaly (25‒27/10/2017)
Όλα θα πάνε καλά (1) / Το τέλος του Λουδοβίκου του Joël Pommerat (4‒8/10/2017)
H Sun Ra Arkestra με ήχους από το χτες, το σήμερα και το αύριο της τζαζ (9/11/2017)
«Γεωμετρίες», μια μεγάλη εικαστική έκθεση και ένα παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα για την τροφή, το περιβάλλον, τη γη, την οικονομία (27/3‒16/5/2018)
H Αμερικανή συγγραφέας Hanya Yanagihara θα μιλήσει στο κοινό της Στέγης στις 4/6/2018 (Φωτογραφία: Sam Levy)
The Brad Mehldau Trio για μία συναυλία στη Στέγη στις 19/5/2018 (Φωτογραφία: Michael Wilson)
Το Βιβλίο της Ανησυχίας: μουσικοθεατρικό έργο του Ολλανδού Michel van der Aa με το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble και τον Μιλτιάδη Φιορέντζη (15‒16/12/2017)
Αφιέρωμα στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Yasujirō Ozu με την ταινία An Autumn Afternoon (13/10/2017)
Σκηνοθετημένη νύχτα: Ο Δανός συνθέτης Simon Steen-Andersen ανασυνθέτει έργα διάσημων συνθετών (10/2/2018)
Η αυτοβιογραφική παράσταση 887 του Robert Lepage μιλά για τη μνήμη, τη λήθη και την έννοια της ταυτότητας (24‒27/10/2017)

Κορυφή της σελίδας