Η Γενική Συνέλευση και το νέο ΔΣ του Συνδέσμου
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποτρόφων και της Ελεγκτικής Επιτροπής ανέδειξαν η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Αρκετά νέα πρόσωπα έρχονται να προστεθούν σε γνωστά μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία δικαιούνταν βάσει του Καταστατικού να ξαναθέσουν υποψηφιότητα και κατάφεραν να επανεκλεγούν. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (ηλεκτρονικής, επιστολικής και με φυσική παρουσία) στο νέο 15μελές ΔΣ συμμετέχουν οι: 

Κατερίνα Βουρβουχάκη, μοριακή γενετίστρια· Μαργαρίτα Γκούντρα, ψυχολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία· Ευαγγελία Γκρίμπα, στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με σπουδές Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας· Μαρία Δόκα, δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος· Ζωή Ζενιώδη, αρχιμουσικός· Αγγελική Καθαρίου, λυρική τραγουδίστρια· Διονύσης Καμπόλης, εικαστικός και εκπαιδευτικός· Γιώργος Καστής, φυσικός και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΘΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών· Ευάγγελος Κατσαρέλης, κλασικός φιλόλογος, υπάλληλος στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με έδρα το Ναύπλιο· Εμμανουήλ Λασκαρίδης, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω· Επαμεινώνδας Μπικάκης, νομικός τηλεπικοινωνιών και στέλεχος του Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ· Ελένη Σπυράκου, υποψήφια διδάκτωρ Φιλοσοφίας· Βασιλική Τζωάννου, δικηγόρος με ειδίκευση στα Nαυτιλιακά· Νικόλας Τσουκαλάς, γεωλόγος, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης· Ευαγγελία Χρυσικού, αρχιτέκτων με ειδίκευση σε θέματα Θεραπευτικής Aρχιτεκτονικής.

Αναπληρωματικά μέλη είναι ο Αχιλλέας Σαμαράς, Δρ πολιτικός μηχανικός στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ)· ο Πάολο Σίρπο, αρχαιολόγος στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών· ο Ηλίας Κούτσικος, φυσικός και εκπαιδευτικός· και η Βασιλική Διαγουμά, ειδικευμένη στη Διοίκηση Δημιουργικών Επιχειρήσεων και ΜΜΕ. Επίσης, μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν ο Βασίλης Γκίκας, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Ηώ Πάσχου, εικαστικός φωτογράφος, και η Στεριανή Τσιντζιλώνη, ιστορικός του χορού και ερευνήτρια.

Στις εκλογές αυτές εφαρμόστηκε για δεύτερη φορά με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου και για τρίτη φορά η επιστολική ψήφος, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του Συνδέσμου να συμμετάσχουν στην ανάδειξη του ΔΣ ακόμη και αν δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση.

Εκ μέρους του Ιδρύματος, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Αντώνης Παπαδημητρίου και η διευθύντρια Έφη Τσιότσιου. Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Αλεξάκης, γραμματέας η υπογράφουσα και μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής ο Γιώργος Μοστράτος, ο Σπύρος Αρώνης και ο Κρίτων Κοκκινάκης, ενώ συντονιστικό ρόλο είχε η υπεύθυνη του Συνδέσμου, Χαρά Σύρου.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου συνεχάρη το απερχόμενο ΔΣ για το έργο που υλοποίησε, λέγοντας πως αποτέλεσε μια εξαιρετική ομάδα που συνεργάστηκε πολύ καλά και διακρίθηκε για τις καινοτόμες ιδέες της, χτίζοντας επάνω στο παρελθόν του Συνδέσμου. Σημείωσε ότι το Ίδρυμα επιδιώκει να προσεγγίσει τους νέους υποτρόφους πριν ακόμη αναχωρήσουν για τις σπουδές τους στο εξωτερικό και, για τον λόγο αυτόν, διοργανώθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα μια ειδική εκδήλωση υποδοχής τους. Στην εκδήλωση αυτή μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους νέους υποτρόφους να αγκαλιάσουν τον Σύνδεσμο και να ενταχθούν στην οικογένειά του μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου συνέχισε σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος πλέον απογαλακτίστηκε, αλλά το Ίδρυμα Ωνάση παραμένει αρωγός του. Επαίνεσε επίσης τη δράση του Συνδέσμου, η οποία, όπως είπε, είναι ενδιαφέρουσα, πολυποίκιλη, άμεσης επικαιρότητας, και αγκαλιάζει τους υποτρόφους από τις τρεις βάσεις του, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου ΔΣ, κάνοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του για το τελευταίο δωδεκάμηνο. Παρατήρησε ιδιαίτερα ότι ορισμένες από τις κοινωνικές δράσεις που οργανώθηκαν κατόρθωσαν να αποκτήσουν ξεχωριστή υπόσταση και αναγνωρισιμότητα από το ευρύ κοινό. Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, πραγματοποιήθηκαν: ξεναγήσεις (κύκλος «Η Αθήνα και τα μνημεία της»), εκδρομές (στη Νεμέα και στη Δίρφυ Ευβοίας), πάρτι (κοπή της πίτας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο, καλοκαιρινό πάρτι στην Ταράτσα του Φοίβου), δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου Διαπραγμάτευσης, ομαδική έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με τη συμμετοχή 29 εικαστικών υποτρόφων, συναυλίες (φεστιβάλ Συνηχήσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη), διοργάνωση και συμμετοχή σε επιστημονικά φεστιβάλ (Athens Science Festival), νέος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Έλα μαζί μας», συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στο πλαίσιο του «Εducation Day: UK University Alumni Innovation Showcase», πρωτότυπες κοινωνικές παρεμβάσεις (ημερίδα «Συνεργ ΩΣ Πολίτης | δρω. μοιράζομαι. αλλάζω»), διοργάνωση ημερίδας στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Συρίας», συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις (Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος κ.ά.). Επίσης, συνεχίστηκε η χορήγηση βοηθημάτων για την κάλυψη των εξόδων επιστημονικών δημοσιεύσεων μελών του Συνδέσμου, ενώ έγινε και επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των μελών του Συνδέσμου, η οποία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σε επόμενα ΔΣ για τη διοργάνωση στοχευμένων δράσεων και τη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον.

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε, τέλος, τα στελέχη του Ιδρύματος και τα μέλη του ΔΣ για την άριστη συνεργασία στη διάρκεια της θητείας του, καθώς και τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Αντώνη Παπαδημητρίου, για την ένθερμη υποστήριξή του. Ακολούθησε η παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού από τον ταμία Γιώργο Καστή, της έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής από τη Μαρία Μαγγιώρου, καθώς και ο απολογισμός του περιοδικού ΑΩ.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, τον λόγο έλαβαν τα μέλη του Συνδέσμου: μεταξύ άλλων, η Μαρία Καμηλάκη, η Ιωάννα Κονδύλη και ο Δημήτριος Σμοκοβίτης, που κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις και κυρίως ευχαρίστησαν τον Σύνδεσμο και το Ίδρυμα για την υποστήριξή τους.

Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης έγινε η προσωπική παρουσίαση όσων εκ των 21 υποψηφίων παρίσταντο στη συνάντηση, ενώ δύο υποψήφιοι μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Το βιογραφικό κάθε υποψηφίου, μαζί με μια σύντομη τοποθέτησή του για τις εκλογές του Συνδέσμου, είχαν αναρτηθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου. 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και επιστολικών ψήφων των μελών, ανέδειξαν το νέο ΔΣ του Συνδέσμου. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου 15μελούς σώματος, κατά την οποία εξελέγησαν τα μέλη του προεδρείου, πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017. 

 


..