Έκθεση
Αθηνά Χατζή
 

Δύο ομαδικές εκθέσεις επιμελήθηκε η υπότροφος Αθηνά Χατζή φέτος το καλοκαίρι στη Λέσβο. Η πρώτη εκδήλωση, με τίτλο «To σώμα είναι η νίκη και η ήττα των ονείρων» (από το ομότιτλο ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ), περιλάμβανε εικαστική έκθεση στην K-Gold Temporary Gallery, περφόρμανς χορού και μουσικής, εργαστήρια, αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας.

Το ανθρώπινο σώμα «ως πεδίο δόξας και πεδίο μάχης» αποτέλεσε τον άξονα γύρω από τον οποίο δόμησε η επιμελήτρια την έκθεση, θέλοντας να καταδείξει την ποικιλομορφία των φανερώσεων της υλικής υπόστασης του ανθρώπου. Με το ίδιο σκεπτικό επελέγησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες (Arcangelo Sassolino, Αιμιλία Γιαννοπούλου, Λυδία Δαμπασίνα, AlixMarie, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Χρήστος Μούχας, HOPE, Άννα-Μαρία Σαμαρά, HART+LËSHKINA, Λητώ Κάττου, Ορέστης Λαζούρας, Gjergj Bodari, Louise Plaze) και τα έργα τους, ορισμένα υλοποιημένα ήδη, άλλα έπειτα από ειδική ανάθεση. Τοποθετημένα σε ένα ιστορικό κτήριο, τα έργα συμμετείχαν σε έναν διάλογο με το αρχιτεκτονικό κέλυφος και με τα κείμενα-αφορμές για την επιλογή τους.

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «οίκαδε-eve-(going) home», εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης ‒ Χαλίμ Μπέη και διαμορφώθηκε με βάση τους δύο άξονες της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης: τους γείτονες και τις οικίες. Τρεις καλλιτέχνες (Νικόλας Βαμβουκλής, Αιμιλία Γιαννοπούλου και Μιχάλης Σιφναίος) κλήθηκαν να συνομιλήσουν με έργα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης ως γείτονες-στην-τέχνη. 

Η Αθηνά Χατζή είναι πανεπιστημιακός, επιμε­λήτρια τέχνης και συγγραφέας. Είναι κάτοχος διδα­κτορικού διπλώματος στην Αρχαιολογία, την Ανθρω­πολογία και την Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Το έργο της εκτείνεται σε ευρύ φάσμα θεωρητικών προσεγγίσεων και μέσων. Έχει διδάξει και δημοσιεύσει εκτενώς σε θέματα όπως η προϊστορική αιγαιακή γλυπτική, η σύγχρο­νη τέχνη του δρόμου, η αστική κρίση και οι φανερώσεις της, οι προσλήψεις της αρχαιότητας και το αρκαδικό ιδεώδες, οι πρώιμοι εν Ελλάδι περιηγητές, το εμπόριο αρχαιοτήτων στις αρχές του 20ού αιώ­να και οι εξιδανικευμένες εκδοχές του παρελθό­ντος. Ως ερευνήτρια έχει λάβει πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, μεταξύ άλλων, από τα ιδρύματα Fulbright και Ωνάση· ως επιμελήτρια τέχνης, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής επιμελητών ΝΕΟΝ/Whitechapel Gallery και δίδαξε στο Σεμινά­ριο για Καθηγητές Πανεπιστημίου στη Gund Gallery του Κένιον των ΗΠΑ· τέλος, ως συγγραφέας, με το τελευταίο της μυθιστόρημα Η θάλασσα έφυγε, συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα δύο εθνικών βραβείων και έλαβε τιμητικό βραβείο από τον Δήμο Ρόδου.