Κινηματογράφος
Ελευθερία Κόμη
 

Η Ελευθερία Κόμη συμμετείχε ως ηθοποιός στον ρόλο της Μαρίας, έναν από τους βασικούς ρόλους, στην ταινία Djam του πολυβραβευμένου αλγερινής καταγωγής Γάλλου σκηνοθέτη Tony Gatlif. Η ταινία Djam, συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Τουρκίας, πραγματεύεται τη ρεμπέτικη μουσική μέσα από σύγχρονες και παλαιότερες ιστορίες προσφύγων. Η ταινία περιελήφθη στην Επίσημη Επιλογή του φετινού Φεστιβάλ των Καννών και έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του φεστιβάλ, στο Cinéma de la Plage, αφού προηγήθηκε συναυλία ρεμπέτικης μουσικής. Η παραγωγή γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2017 και θα πάρει διανομή στην Ελλάδα το 2018. 

Η τελευταία θεατρική δουλειά της Ελευθερίας Κόμη αφορούσε την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Πανδημοτικό Ηρώον των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου του '43, στην Κρήτη, η οποία διοργανώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ήταν αφιερωμένη στα παιδιά, μικρούς ήρωες, θύματα του πολέμου. (Η επαρχία Βιάννου είναι το δεύτερο Ολοκαύτωμα σε αριθμό νεκρών θυμάτων, μετά τα Καλάβρυτα, στη χώρα μας.) Η Ελευθερία «έχτισε» την έναρξη της βραδιάς με το θεατρικό δρώμενο αντί ηρωικό, ερμηνευμένο από την ίδια, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και συγγραφική σύνθεση δική της. Το περιεχόμενο βασίστηκε σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες παιδιών και ενηλίκων από την Κατοχή και ξένους πολέμους, καθώς και σε αποσπάσματα ποιημάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του μονολόγου ενός παιδιού, μικρού ήρωα πολέμου, με οικουμενική διάσταση. 

Την Ελευθερία Κόμη συνόδευσε στο βιολί ο εξαίρετος βιολονίστας και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση Γιάννης Πετράκης, σε αυτοσχεδιασμό πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς της Βιάννου. Ακολούθησε συναυλία με καλλιτεχνική σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του υποτρόφου Μίλτου Λογιάδη (καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) και των Νεανικών Χορωδιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της Επετείου των 74 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, όπου παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Είχε διοργανωτές τον Δήμο Βιάννου και το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης», με τη συνεργασία του Σωματείου Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ). 

Η Ελευθερία Κόμη θα συμμετάσχει ως αφηγήτρια στο μουσικό παραμύθι Το Νερολούλουδο ή το κορίτσι που ξεχάστηκε, σε μουσική Τάσου Ρωσόπουλου και κείμενο του Γιώργου Κοροπούλη, το οποίο θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας Νυρεμβέργης, μαζί με την υπότροφο Κορίνα Βουγιούκα στην κιθάρα, στη Νυρεμβέργη στις 11 Νοεμβρίου 2017. Το μουσικό αυτό παραμύθι βασίστηκε στην ομώνυμη ιδέα της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού που ξεχώρισε στον διαγωνισμό/αγώνες ευγενούς άμιλλας για συγγραφή από παιδιά του Ελληνικού Σχεδίου το 2013. Το έργο ήταν ανάθεση του Ελληνικού Σχεδίου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 23 Μαρτίου 2014. Η φιλανθρωπική αυτή συναυλία θα διοργανωθεί από τον Δήμο Νυρεμβέργης για το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η Ελευθερία Κόμη υπήρξε χορεύτρια του Μπαλέτου του Maurice Béjart. Σπούδασε Χορό και Θέατρο στο Παρίσι. Έχει εργαστεί ως χορεύτρια, κινησιολόγος, ηθοποιός και κειμενογράφος.