Το Ίδρυμα Ωνάση καλωσορίζει τους νέους υποτρόφους του
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το Ίδρυμα Ωνάση στους νέους υποτρόφους του 2017 (Φωτογραφία: Κύνθια Κινδελή)
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το Ίδρυμα Ωνάση στους νέους υποτρόφους του 2017 (Φωτογραφία: Κύνθια Κινδελή)
Νέα πρόσωπα με όνειρα για το μέλλον: η Ελλάδα στα καλύτερά της
Νέα πρόσωπα με όνειρα για το μέλλον: η Ελλάδα στα καλύτερά της
206 αριστούχοι θα σπουδάσουν φέτος χάρις στις υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση
206 αριστούχοι θα σπουδάσουν φέτος χάρις στις υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση
   

Μια συγκινητική εκδήλωση διοργανώθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 27 Σεπτεμβρίου, για την υποδοχή των νέων αριστούχων που κέρδισαν μία από τις 206 υποτροφίες τις οποίες χορηγεί το Ίδρυμα Ωνάση για το ακαδημαϊκό έτος 2017‒2018. Νέα όνειρα, νέοι στόχοι, νέες προκλήσεις και επιδιώξεις, μια νέα αφετηρία για εκείνους, ώστε να φτάσουν ακόμη πιο ψηλά.

Όπως κάθε χρόνο, οι υποτροφίες αφορούν Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και επιστήμονες, για σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών κλάδων.

Τους νέους υποτρόφους υποδέχθηκε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου, η οποία αναφέρθηκε στον καταξιωμένο θεσμό των υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Μαζί με τις φετινές, περισσότερες από 7.000 υποτροφίες έχουν δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες φοιτητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες να συμβάλουν στην επιστήμη τους, να δημιουργήσουν στην τέχνη τους, να προσφέρουν στην κοινωνία και να διαγράψουν λαμπρή σταδιοδρομία.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου καλωσόρισε με θέρμη τους νέους υποτρόφους: «Όλοι εμείς, στην οικογένεια του Ιδρύματος Ωνάση, που είναι πλέον και δική σας οικογένεια, αισθανόμαστε περήφανοι που σας καλωσορίζουμε· τη στιγμή που είστε έτοιμοι και έτοιμες να επιχειρήσετε το επόμενο βήμα στα όνειρά σας, πατώντας στην πραγματικότητα της επιστήμης και του πολιτισμού. Η υποτροφία που μόλις κερδίσατε ως τελευταία σειρά υποτρόφων του Ιδρύματος παρέχει ανεμπόδιστη θέα στο μέλλον». Ο Αντώνης Παπαδημητρίου τόνισε, επίσης, μεταξύ άλλων: «Η παιδεία, στη δική μας οπτική, δεν είναι το απόθεμα γνώσεων που θα φανούν χρηστικές κάποια στιγμή στο μέλλον ή θα αποδειχθούν επικερδείς στο χτίσιμο μιας καριέρας. Αντίθετα, αποτελεί μια ολοκληρωμένη επένδυση, όπου η εξειδικευμένη γνώση συνυπάρχει με την ουμανιστική κοσμοθεωρία, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις Κλασικές Σπουδές. Γι' αυτό και οι υποτροφίες σας, τις οποίες αποκτήσατε με το αντίτιμο του προσωπικού σας μόχθου, αποτελούν μία πολύτιμη ψηφίδα δίπλα στις άλλες δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση για την παιδεία».

Στην εκδήλωση υποδοχής μίλησαν επίσης και δύο πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση: ο βιολόγος Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης. Στις ομιλίες τους προς τους νέους αριστούχους, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και ο Τάσος Μπουλμέτης αναφέρθηκαν στη σημαντική συμβολή της υποτροφίας που είχαν λάβει για την πραγματοποίηση των σπουδών τους, αλλά και τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ενώ παράλληλα τους ενημέρωσαν και για τις πολύπλευρες και σημαντικές δράσεις του Συνδέσμου Υποτρόφων, στον οποίο μπορούν και εκείνοι να ενταχθούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

 

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ιδρύματος Ωνάση ακαδημαϊκού έτους 2017‒18

Μέσα από την αδιάβλητη και αξιοκρατική διαδικασία που ακολουθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση ενέκρινε για φέτος 206 υποτροφίες. Πιο συγκεκριμένα: 

Α. Για σπουδές Ελλήνων στο εξωτερικό εγκρίθηκαν 96 υποτροφίες: 

‒ 41 υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές

‒ 55 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές.

Β. Για σπουδές Ελλήνων στην Ελλάδα εγκρίθηκαν 80 υποτροφίες: 

‒ 38 υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές

‒ 42 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές.

Γ. Για σπουδές και έρευνα αλλοδαπών αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε επιστημονικούς κλάδους σχετικούς με τον ελληνικό πολιτισμό ‒από την προϊστορία/αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη Ελλάδα‒ εγκρίθηκαν 30 υποτροφίες:

‒ 10 υποτροφίες σε καθηγητές όλων των βαθμίδων

‒ 10 υποτροφίες σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές

‒ 10 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες. 

Τέλος, οι αλλοδαποί υπότροφοι προέρχονται από το Βέλγιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία.


(Φωτογραφίες: all4mat και Κύνθια Κινδελή)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου
Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων, σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης
Ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Κορυφή της σελίδας