Στη Νεμέα με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
Επιβίβαση στο f/b «ΑΡΓΩ» στα Ίσθμια Κορινθίας για τη διέλευση του Ισθμού
Επιβίβαση στο f/b «ΑΡΓΩ» στα Ίσθμια Κορινθίας για τη διέλευση του Ισθμού
Εντυπωσιακή απόψη των πλευρών της διώρυγας που φτάνει τα 78 μέτρα ύψος
Εντυπωσιακή απόψη των πλευρών της διώρυγας που φτάνει τα 78 μέτρα ύψος
Κατά τον διάπλου της διώρυγας, που διαρκεί 1½ ώρα, ακούσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της από τον υπότροφο γεωλόγο Νικόλα Τσουκαλά
Κατά τον διάπλου της διώρυγας, που διαρκεί 1½ ώρα, ακούσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της από τον υπότροφο γεωλόγο Νικόλα Τσουκαλά
Αφήνοντας πίσω μας τη διώρυγα της Κορίνθου
Αφήνοντας πίσω μας τη διώρυγα της Κορίνθου
Αμπελώνες του οινοποιείου Παλυβού στη Νεμέα
Αμπελώνες του οινοποιείου Παλυβού στη Νεμέα
Βαρέλια ωρίμανσης του κρασιού στο οινοποιείο Παλυβού
Βαρέλια ωρίμανσης του κρασιού στο οινοποιείο Παλυβού
   

Όταν, στο ΔΣ της Τρίτης 23 Μαΐου 2017, αποφασίζαμε η καλοκαιρινή εκδρομή του Συνδέσμου μας να γίνει στη Νεμέα, με διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι τελικά θα είχε τόσο ενδιαφέρον και τόσο αθρόα συμμετοχή. Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στις 9:00 το πρωί, λοιπόν, δύο (και όχι ένα, όπως αρχικά υπολογίζαμε) πούλμαν, γεμάτα με φίλους-μέλη του Συνδέσμου, μαζί με τον έναν ή τη μία συνοδό που είχε δικαίωμα το κάθε μέλος να φέρει, ξεκίνησαν από το γνωστό σημείο εμπρός από τα γραφεία του Ιδρύματος Ωνάση στη λεωφόρο Αμαλίας 56 και, επίσης, από το Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, συγκεντρώνοντας τους «βόρειους» φίλους μας. 

Ο καιρός ζεστός, καλοκαιρινός, μας υπογράμμιζε ότι τελικά το μπάνιο στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης δεν θα το αποφεύγαμε, όσο και αν η «ανησυχία» των μελών του ΔΣ για το «πώς θα τους μαζέψουμε από τη θάλασσα» κυριαρχούσε στις πρωινές μας συνεννοήσεις. Η διαδρομή μέχρι τα Ίσθμια ήταν γρήγορη, άνετη, γεμάτη με την προσμονή των εμπειριών που μας επιφύλασσε η εκδρομή, αλλά και κυρίως δροσερή, μια που το air condition του πούλμαν αποδείχτηκε απαραίτητο εκείνη την ημέρα. Επιβιβαστήκαμε στο f/b catamaran «ΑΡΓΩ», όπου κατά τη διάρκεια της 1½ ώρας του διάπλου της Διώρυγας της Κορίνθου, είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε μια ιστορική αναφορά στην υλοποίηση της διάνοιξης της Διώρυγας, ενός από τα σημαντικότερα και πολύπλευρα έργα υποδομής στη χώρα μας, η ιστορία του οποίου ξεκινά από το 602 π.Χ. 

Μερικές από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ακούσαμε από το μέλος μας, γεωλόγο Νίκο Τσουκαλά ήταν ότι ο Ισθμός έχει μήκος 6.346 μέτρα, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα μια θαλάσσια οδό και ένα φαράγγι ύψους 78 μέτρων. Τα φυσικά πρανή της διώρυγας έχουν ανομοιόμορφη γεωλογική σύσταση και κόβονται από δεκάδες ρήγματα, ενώ ο αυτοκράτορας της Ρώμης Νέρωνας ήταν ένας από τους υλοποιητές της διάνοιξης της διώρυγας. Τέλος, οι οδικές γέφυρες των Ισθμίων (από τη μεριά του Σαρωνικού Κόλπου) και της Ποσειδωνίας (από τη μεριά του Κορινθιακού Κόλπου) βυθιζόμενες στα 12 μέτρα επιτρέπουν τη διέλευση των πλοίων. Το δέος δεδομένο, καθώς πλέαμε ήσυχα στα πρασινογάλανα νερά της διώρυγας, με όλους μας να είμαστε εντυπωσιασμένοι και, φυσικά, τις φωτογραφίες «να πέφτουν βροχή», μαζί με τις άπειρες ερωτήσεις, ειδικά των παιδιών μας.

Η επόμενη στάση, στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, ήταν «απαίτηση» των παιδιών (αλλά και αρκετών μελών μας). Φυσικά, κανείς δεν επρόκειτο να χαλάσει τον ενθουσιασμό και τη χαρούμενη διάθεση της μεγάλης μας παρέας. Ωστόσο, επειδή το πρόγραμμα ήταν πιεστικό, μια που μας περίμεναν στη Νεμέα για το μεσημεριανό γεύμα, το μπάνιο ήταν αρκετά σύντομο.

Το οινοποιείο Λαυκιώτη, όπου φτάσαμε κατά τις 14:00 ύστερα από μια διαδρομή στους επαρχιακούς δρόμους της Νεμέας, ήταν εξαιρετικά οργανωμένο και μας περιποιήθηκε φιλόξενα στο μεσημεριανό γεύμα, που ήταν νοστιμότατο, συνοδευόμενο από τα πολύ καλά κρασιά του. Η έκπληξη της ημέρας ήταν η οινογνωσία, καθώς και η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή της από το μέλος μας Βανέσσα Τζωάννου (η οποία είχε πρωτοστατήσει στη διοργάνωση και της συγκεκριμένης καλοκαιρινής εκδρομής, εκτός των άλλων γιορτινών εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας). Όλοι μας γευτήκαμε τις διάφορες ποικιλίες κρασιών του οινοποιείου, αφού πρώτα ακούσαμε λίγα λόγια για το κάθε κρασί, πράγμα που κάποιους από εμάς (και εμένα, για να είμαι ειλικρινής) μας έκανε σοφότερους για τις μελλοντικές μας επιλογές κρασιών.

Στη συνέχεια, στο οινοποιείο Παλυβού, μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας μας πήγαν στα αμπέλια του οινοποιείου, όπου μας έκαναν μια σύντομη παρουσίαση των εδαφολογικών ιδιαιτεροτήτων της Νεμέας, της επιλογής συγκεκριμένων ποικιλιών κλημάτων, των συνθηκών επιλογής φύτευσης και περιποίησης των φυτών, αλλά και των διαδικασιών τρύγου των σταφυλιών. Έπειτα, μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία οινοποίησης του μούστου, καθώς και της ωρίμανσης των κρασιών στα δρύινα βαρέλια ή στις φιάλες. Τέλος, η απαραίτητη οινογευσία των κρασιών του οινοποιείου, οδήγησε αρκετούς από εμάς να αγοράσουμε και μερικές φιάλες για…τη συνέχιση της οινοποσίας στο σπίτι!

Το σίγουρο είναι ότι δεν είχαμε υπολογίσει καλά τη διάθεση των Αθηναίων για μια χαλαρωτική καλοκαιρινή Κυριακή με μπάνιο στις παραλίες της Κορινθίας, κι έτσι η επιστροφή στην Αθήνα ήταν μάλλον «δύσκολη». Παρ' όλα αυτά, η θετική εμπειρία της εκδρομής στη Νεμέα και στον Ισθμό δεν άφησε χώρο σε «γκρίνιες» για το ατελείωτο μποτιλιάρισμα της επιστροφής. Πιστεύω ότι όλοι μας περάσαμε απίθανα. Φυσικά, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Βανέσσα Τζωάννου και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου μας, τη Χαρά Σύρου για τη διοργάνωση, αλλά και το Ίδρυμα Ωνάση για την ευκαιρία να βρεθούμε ακόμη μία φορά από κοντά, να μάθουμε καινούργια πράγματα και να περάσουμε μια εξαιρετική Κυριακή όλοι μαζί!


Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Όρθιοι από αριστερά: η Μαργαρίτα Γκούντρα, η Βανέσα Τζωάννου, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, η Ζωή Ζενιώδη και η Μαρία Δόκα. Καθιστοί ο Γιώργος Καστής και ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης
Ξενάγηση στους αμπελώνες του κτήματος Παλυβού

Κορυφή της σελίδας