Επιτυχίες
Εμμανουήλ Μπίλλης
 

Με το Μετάλλιο Otto Hahn της Max Planck Society και της γερμανικής κυβέρνησης τιμήθηκε ο Εμμανουήλ Μπίλλης για τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Die Rolle des Richters im adversatorischen und im inquisitorischen Beweisverfahren [Ο ρόλος του δικαστή κατά την κατ’ αντιδικίαν και την εξεταστική αποδεικτική διαδικασία. Προσεγγίσεις με βάση τη θεωρία των μοντέλων, αγγλικό και γερμανικό σύστημα αποδείξεων, διαστάσεις διεθνούς δικαίου] (έτος έκδοσης: 2015). Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Βαϊμάρη στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου (Jahresversammlung) της Max Planck Society.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για νέους επιστήμονες από όλα τα επιστημονικά πεδία στη Γερμανία. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν λάβει το Μετάλλιο Otto Hahn από το 1978 (όπως για παράδειγμα ο κορυφαίος μαθηματικός Δημήτριος Χριστοδούλου το 1981), οπότε και ξεκίνησε να απονέμεται το μετάλλιο, ενώ ελάχιστες είναι εν γένει και οι συνολικές βραβεύσεις νομικών, και δη ποινικολόγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, με το μετάλλιο αυτό.

Επιπλέον, ο υπότροφος επελέγη μεταξύ των βραβευθέντων της ίδιας επιστημονικής κατεύθυνσης και τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο Otto Hahn Award 2017. Η διάκριση αυτή συνεπάγεται σημαντικότατη ενίσχυση στη φάση των μεταδιδακτορικών δραστηριοτήτων των βραβευθέντων. 

Ο Εμμανουήλ Μπίλλης σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2001–2005). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2005–2008) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (2009–2010), όπου βραβεύθηκε με «summa cum laude» για την εργασία του με θέμα τις ευρωπαϊκές ποινικές διατάξεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα (2012–2014) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, σχετική με τον ρόλο των δικαστών στο πλαίσιο ακροάσεων και ανακριτικών αποδεικτικών διαδικασιών. 

Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλλοδαπού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου Μαξ Πλανκ. Κατά την περίοδο 2015–2017 ανέλαβε τη μετάφραση του ελληνικού ποινικού κώδικα στην αγγλική γλώσσα, μαζί με τη Βασιλική Χαλκιαδάκη. Το βιβλίο The Greek Penal Code, που εκδόθηκε από τον οίκο Duncker & Humblot και το Ινστιτούτο Αλλοδαπού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου Μαξ Πλανκ, περιλαμβάνει αναλυτική εισαγωγή στο ελληνικό ποινικό δίκαιο, καθώς και τη μετάφραση του ισχύοντος ελληνικού ποινικού κώδικα στην αγγλική γλώσσα, ενώ επίσης αποτελεί το μοναδικό σύγχρονο επιστημονικό βιβλίο με αυτό το περιεχόμενο.

Από το 2007 ο Εμμανουήλ Μπίλλης ασκεί τη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και από το 2015 είναι αναπληρωτής λέκτορας στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.


Σωτήριος Γ. Λοΐζου
 

Ο Σωτήριος Λοΐζου, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το Κέντρο Μελέτης της Επίλυσης Διενέξεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Πανεπιστημίου του Μιζούρι σε συνεργασία με την Ομάδα Μελέτης της Επίλυσης Διενέξεων της Αμερικανικής Ένωσης Διεθνούς Δικαίου και ήταν ανοικτός σε φοιτητές Νομικής από όλον τον κόσμο. Η βραβευθείσα εργασία του υποτρόφου είχε τίτλο Revisiting the «Content-of-Laws» Enquiry in International Arbitration

Ο Σωτήριος Λοΐζου ολοκλήρωσε σπουδές Νομικής και μεταπτυχιακές σπουδές Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με βαθμό Άριστα. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτό το διάστημα, εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του με θέμα The Proposal for a new Common European Sales Law (CESL): On the verge of a «New-Deal» regarding cross-border sales? A Private International Law and Comparative Law analysis στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 2016, τιμήθηκε με το Βραβείο Colin B. Picker του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Νέων Συγκριτικολόγων της Αμερικανικής Ένωσης Συγκριτικού Δικαίου για την εργασία του με τίτλο Deconstructing Second Parallel Legal Regimes: The Peculiar Case of Applying Foreign Law