Ανάβαση στην επιβλητική Δίρφυ της Εύβοιας
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΡΙΜΠΑ
   

Πρωινό Σαββάτου 6 Μαΐου 2017 και ήδη τα πρώτα πηγαδάκια σχηματίζονται στη λεωφόρο Αμαλίας και στο «Δαχτυλίδι» της λεωφόρου Κηφισίας, σημεία συνάντησης της ημερήσιας εκδρομής που οργάνωσε με περισσή φροντίδα για τον Σύνδεσμο Υποτρόφων η Χαρά μας (σ.σ.: Σύρου), με φετινό προορισμό τη Δίρφυ Ευβοίας.

Ύστερα από διαδρομή μιάμισης ώρας με τα πούλμαν, φτάσαμε στην αφετηρία μας, στην κορυφογραμμή μεταξύ των ορέων της Δίρφυος και του Ξηροβουνίου. Το σήμα εκκίνησης δόθηκε με την απαιτούμενη σωματική προετοιμασία και τις ασκήσεις για «ζέσταμα» από τον επικεφαλής της δρομικής ομάδας (running club) του Συνδέσμου, Νώντα Μπικάκη. Έτσι, η ομάδα μας των εβδομήντα ατόμων ήταν πλέον έτοιμη να ξεκινήσει την περιήγηση στη μαγευτική φύση της κεντρικής Εύβοιας.

Να σημειωθεί ότι, λίγες μέρες πριν, η ολιγομελής αλλά ενθουσιώδης οργανωτική επιτροπή της εκδρομής, αποτελούμενη από τη Μαργαρίτα Γκούντρα, τον Νικόλα Τσουκαλά και τον Παναγιώτη Χατζημανωλάκη, μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων, είχε φροντίσει να διανύσει «δοκιμαστικά» την ίδια διαδρομή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο βαθμός ευκολίας του επιλεγέντος μονοπατιού θα ήταν ο ενδεδειγμένος για την ομάδα μας, που αποτελούνταν τόσο από ενήλικες όσο και από αρκετούς μικρούς μας φίλους, τέκνα υποτρόφων.

Η περιπατητική διαδρομή στον αυχένα μεταξύ των ορέων της Δίρφυος και του Ξηροβουνίου ‒η οποία κατά τόπους παρουσίαζε έντονο ανάγλυφο με πυκνή βλάστηση από έλατα, δρύες, καστανιές και πλατάνια‒ εντυπωσίασε αλλά και αναζωογόνησε τους εκδρομείς, που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να γελάσουν, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της οργανωτικής «παρέας», η οποία φρόντιζε να εκτελεί και χρέη... «σκούπας», φροντίζοντας να επαναφέρει σε «τάξη» όσους εκδρομείς έμεναν πίσω, είτε για να φωτογραφίσουν ορισμένα από τα σπάνια αγριολούλουδα της περιοχής είτε για να απολαύσουν λίγο ακόμη την υπέροχη θέα.

Σε κάποιο άνοιγμα της διαδρομής, οι υπότροφοι που συμμετέχουμε στην εθελοντική εκπαιδευτική δράση του Συνδέσμου Υποτρόφων με τίτλο «Έλα μαζί μας» είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε με τους υπόλοιπους υποτρόφους την εμπειρία μας από τη «διδασκαλία» μας σε σχολεία της Αθήνας, γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία, αφενός, να βιώσουμε την αγάπη και την αποδοχή των παιδιών στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι μας στη γνώση και, αφετέρου, να εμπνεύσουμε και τους υπόλοιπους υποτρόφους να συνεισφέρουν και εκείνοι με τη σειρά τους στο κοινωνικό σύνολο, ακολουθώντας το παράδειγμά μας, με μεγάλη ανταπόκριση!

Επόμενη στάση, το χωριό Στενή, χτισμένο σε επιβλητική ρεματιά με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Στην ταβέρνα του χωριού ξαποστάσαμε και απολαύσαμε τοπικά προϊόντα και εδέσματα, μην παραλείποντας τα φημισμένα τυροπιτάρια που ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τελευταία στάση, η επίσκεψη στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στα Καμπιά Ευβοίας, ακουμπισμένο πάνω σε βράχο και ουσιαστικά κτισμένο πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής.

Η εκδρομή μας, κάπου εκεί νωρίς το βραδάκι, έφτασε στο τέλος της. Χαρούμενοι και γεμάτοι από εικόνες, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά... «Να μας έχει ο Θεός καλά, πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε...»


(Η Ευαγγελία Γκρίμπα έχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και Επικοινωνία.)


(Φωτογραφίες: Γιάννης Τσουκαλάς και Ευθυμία Χασιώτη.)


Βίντεο από την εκδρομή εδώ και εδώ.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Πεζοπορία μέσα στο μαγευτικό δάσος της Δίρφυος
Επίσκεψη στην Αγία Κυριακή, στα Καμπιά

Κορυφή της σελίδας