Θέατρο
Θοδωρής Αμπαζής
 

To Εθνικό Θέατρο παρουσίασε υπό δραματοποιημένη μορφή το μυθιστόρημα Δαιμονισμένοι του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, ο οποίος είναι και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου REX.

Σε μια επαρχιακή πολιτεία της τσαρικής Ρωσίας των μέσων του 19ου αιώνα, όπου ανθούν «η ελευθεριάζουσα σκέψη, η ακολασία και ο αθεϊσμός», κάτι μεγάλο ετοιμάζεται. Η τοπική «πεντάδα» ανακηρύσσεται ως η εκλεκτή που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της επανάστασης. Σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, ο Ντοστογέφσκι διαχειρίζεται ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας, προκαλώντας τον προβληματισμό με υψηλή αίσθηση πνευματικότητας. 

Πολύπλευρος καλλιτέχνης, ο Θοδωρής Αμπαζής θέλησε να δώσει τη μορφή της όπερας στο έργο, επιστρατεύοντας δώδεκα ηθοποιούς, πέντε μουσικούς, καθώς και τη μεσόφωνο (και επίσης υπότροφο) Ειρήνη Καράγιαννη. Όπως εξήγησε ο ίδιος, χρησιμοποιεί τεχνικές της μουσικής σύνθεσης, προκειμένου να «ξαναδιαβάσει» θεατρικά και μη έργα, χωρίς όμως να προδίδει την ουσία του θεάτρου. Αυτό δηλαδή που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η συστηματική διερεύνηση των σκηνικών δυνατοτήτων που προσφέρει η εφαρμογή της μουσικής σκέψης στη θεατρική πράξη. Στο συγκεκριμένο έργο, η αφήγηση περνά από τον λόγο των ηθοποιών στις νότες των οργάνων, σε λυρικά μέρη, σε οργανωμένα κινησιολογικά μοτίβα, στο βίντεο, και υπηρετεί την πλοκή της διασκευής με τρόπο πολυδιάστατο.

Τη μετάφραση υπογράφει η Ελένη Μπακοπούλου, τη διασκευή και δραματουργική επεξεργασία η Έλσα Ανδριανού, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τα σκηνικά-κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου και τα έργα video-art ο Στάθης Αθανασίου.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Νέστορας Κοψιδάς, Καλιρρόη Μυριαγκού, Θέμης Πάνου κ.ά. Επίσης, οι μουσικοί: Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Φώτης Παπαντωνίου (βιόλα) και Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά). 


Δείτε το τρέιλερ της παράστασης