Επιτυχίες
Μιχάλης Κοσμόπουλος
 

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας εξελέγη ο Μιχάλης Κοσμόπουλος. Είναι καθηγητής Αρχαιολογίας, διακεκριμένος καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα Hellenic Government – Karakas Foundation του Πανεπιστημίου Μιζούρι – Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Ειδικεύεται στις Κλασικές Σπουδές, στην Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία, και συγκεκριμένα στην αρχαία ελληνική θρησκεία, στην κοινωνική και πολιτιστική μνήμη, καθώς και στην οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας, με έμφαση στον μυκηναϊκό κόσμο. 

Το έργο του ως διευθυντή ανασκαφών στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς έφερε στο φως το αρχαιότερο δείγμα γραπτού αρχείου στην Ευρώπη, μια πινακίδα Γραμμικής Β, η οποία χρονολογείται ανάμεσα στο 1450 και το 1300 π.Χ., αποδεικνύοντας την ύπαρξη κρατικής γραφειοκρατίας και αλλάζοντας τα δεδομένα για τα όσα γνωρίζαμε έως τότε σχετικά με την απαρχή των οργανωμένων κρατών. 

Η ένταξη του Μιχάλη Κοσμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας, η οποία έχει στους κόλπους της κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου (ανάμεσά τους, 33 νομπελίστες), έγινε στο πλαίσιο ειδικής τελετής στις 4 Μαρτίου 2017 στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Πρόσφατα, ο καθηγητής Κοσμόπουλος εκλήθη επίσης να μιλήσει στο διεθνές Πανεπιστήμιο Alma Mater Europaea.


Νάνσυ Μπινιαδάκη
 

Η ταινία μικρού μήκους Το Φεγγάρι κι εγώ, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η Νάνσυ Μπινιαδάκη, κέρδισε το βραβείο Grimme, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ινστιτούτο της Γερμανίας σε τηλεοπτικές παραγωγές που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα, την πρωτοτυπία και την καινοτομία τους, και προάγουν την τηλεόραση ως μέσο επικοινωνίας. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε το Wolkenlenker, Berlin 2015, για το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

Η ταινία Το Φεγγάρι κι εγώ διακρίθηκε στην κατηγορία παραγωγών για παιδιά και εφήβους, κερδίζοντας βραβείο για τη σκηνοθεσία και την παραγωγή, αλλά και για την ερμηνεία του νεαρού πρωταγωνιστή Vincent Hagn, ο οποίος ήταν έξι χρονών στα γυρίσματα της ταινίας, και γίνεται έτσι ο νεαρότερος κάτοχος του Grimme Preis στα 53 χρόνια ιστορίας του θεσμού. Όπως εξηγεί η υπότροφος, έμπνευση για το σενάριο αποτέλεσε η παράσταση για βρέφη Έλα Έλα, την οποία δημιούργησε, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε η Ξένια Καλογεροπούλου, στο Θέατρο Πόρτα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2010. Η Νάνσυ Μπινιαδάκη είχε σκηνοθετήσει τις βιντεοπροβολές της παράστασης, όπου εμφανιζόταν ο συμπρωταγωνιστής της, το φεγγάρι. Η ταινία, που δεν έχει λόγια, θα προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. 


Βίντεο της ταινίας


Τάσος Μπουλμέτης
 

Η κινηματογραφική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη Νοτιάς κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Hellas Filmbox του Βερολίνου στις 22 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, «παρακολουθώντας τον Νοτιά είναι σαν να κάνεις ένα ζεστό λουτρό μέσα στη νοσταλγία, τη γοητεία και την ευφυΐα. Η Αθήνα τού εν μέρει αυτοβιογραφικού παρελθόντος του Μπουλμέτη αναπαρίσταται με τόση αγάπη, που αφήνει ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη των θεατών. Η σκηνογραφία, τα κοστούμια και η υπέροχη, νοσταλγική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο, ενώ οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν τον εξαιρετικό νέο πρωταγωνιστή Γιάννη Νιάρρο είναι εντυπωσιακοί και, ταυτόχρονα, απόλυτα αυθεντικοί. Γοητευτικό και διασκεδαστικό σε πρώτο επίπεδο, το φιλμ του Μπουλμέτη εκφράζει παράλληλα τις θέσεις του για τη ρίζα των σύγχρονων ελληνικών προβλημάτων, καθώς η ιστορία παρακολουθεί τον βασικό πρωταγωνιστή από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και τη δεκαετία του ’70 έως την ολοκλήρωσή της, το 1981. Ιστορία και μύθοι πλέκονται κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών εποχών με τρόπο ισορροπημένο, συνεκτικό και χιουμοριστικό. Το σενάριο του σκηνοθέτη είναι γεμάτο ποιητικές παραπομπές, με ένα εντυπωσιακό εύρος χαρακτήρων και συναισθημάτων, συμβάλλοντας στο τελικό αποτέλεσμα». 

Ο Νοτιάς, η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη και παραγωγού της Πολίτικης Κουζίνας, έχει συμμετάσχει και σε άλλα φεστιβάλ που σχετίζονται με την ελληνική διασπορά, όπως τα φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο, του Σάο Πάολο και της Νυρεμβέργης. Επίσης, θα προβληθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μήνας Ελληνικού Κινηματογράφου» στο Παρίσι και τη Βρετάνη, ενώ έχει προσκληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται στις ΗΠΑ με σκοπό να γνωρίσει επιλεγμένες ευρωπαϊκές ταινίες στο αμερικανικό κοινό. Επιπλέον, ο Νοτιάς επιλέχθηκε για να ανοίξει το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών της Νέας Υόρκης, το οποίο διοργανώθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο στις 29 Σεπτεμβρίου 2016.


Γιώργος Πέτρου
 

Ο υπότροφος Γιώργος Πέτρου, μαέστρος και διευθυντής της Καμεράτα από το 2012, παρασημοφορήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 από το γαλλικό κράτος. Τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών τού απένειμε, σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Mikaël Hautchamp, σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, καθώς και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει όσους διακρίνονται για το δημιουργικό τους έργο στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των γραμμάτων και των τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο Γιώργος Πέτρου σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με Άριστα και Α΄ Βραβείο παμψηφεί, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής και τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, με υποτροφίες της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση. Τελείωσε τις σπουδές του με τον τίτλο M.Μus. του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ως μαέστρος έχει αναδείξει ιδιαίτερα το μπαρόκ ρεπερτόριο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. Έχει διευθύνει την Καμεράτα σε νέες παραγωγές κυρίως στην Ελλάδα αλλά και επανειλημμένως στη Γαλλία, σε μεγάλα θέατρα, όπως στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, στην Όπερα της Νίκαιας, στο Théâtre des Champs Elysées κ.ά.

Επίσης, έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις, οι οποίες έχουν αποσπάσει τις υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως με το «Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia-Ter στη Νάπολη της Ιταλίας.