Σημείωμα
Επενδύοντας στη γνώση

Η εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των δράσεων του Συνδέσμου Υποτρόφων, ο οποίος συνεχίζει, στο πλαίσιο αυτό, να επενδύει σε προγράμματα που προάγουν τη γνώση, την κριτική σκέψη, την κατάρτιση και την καλλιέργεια όλων των ηλικιών. Μετά την επιτυχημένη πορεία της εκπαιδευτικής δράσης «Έλα μαζί μας!», ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν το ταξίδι στη γνώση για τρίτη συνεχή χρονιά σε ακόμη περισσότερα σχολεία της Αθήνας.

Οι υπότροφοι επισκέπτονται σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και, μέσα από ομιλίες και βιωματικές δράσεις, φέρνουν τους μαθητές κοντά στις επιστήμες και τον πολιτισμό. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να εμπνεύσει τους μαθητές για τις μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές τους και να συντελέσει στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Τα μέλη του Συνδέσμου όλων των επιστημονικών κατευθύνσεων μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα την επόμενη σχολική χρονιά (Νοέμβριος 2017 ‒ Μάιος 2018), με κάλυψη των μετακινήσεών τους και των αναλωσίμων που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος. Προϋπόθεση είναι να στείλουν τη σχετική πρότασή τους στο Τμήμα του Συνδέσμου έως την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017. Η πρόταση θα πρέπει να απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες της επιλογής τους, μεταξύ Α' Δημοτικού και Γ' Γυμνασίου, να είναι υλοποιήσιμη εντός σχολικής τάξης και να μην ξεπερνά σε διάρκεια τις δύο διδακτικές ώρες. 

Όπως τις τρεις προηγούμενες χρονιές, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων ήταν συνδιοργανωτής του Athens Science Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2107. Η διοργάνωση ήταν πιο εντυπωσιακή και δυναμική από κάθε προηγούμενη φορά, αφού εστίασε στο αύριο. Με το σύνθημα «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας», οδήγησε τους επισκέπτες σε μια βαθιά εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντος: drones, Ιnternet of Τhings, εικονική πραγματικότητα και αυτοκίνητα ρομπότ, μεταξύ πολλών άλλων, εντυπωσίασαν το κοινό, μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και σχολεία που πλημμύρισαν τον χώρο της έκθεσης.

Συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες ‒μεταξύ αυτών και υπότροφοι‒, διαδραστικές παρουσιάσεις, προβολές, εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια κυριάρχησαν στο πρόγραμμα του μοναδικού αυτού φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας.

Τέλος, συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις που διοργανώνει τακτικά ο Σύνδεσμος Υποτρόφων. Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη ενότητα του κύκλου «Η Αθήνα και τα μνημεία της. Μια ξενάγηση αλλιώς», η οποία εστίασε στην οθωμανική Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου επίσκεψη σε οθωμανικά τζαμιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, ενώ προηγήθηκε στις 20 Μαρτίου ομιλία του δρα Βυζαντινής Αρχαιολογίας Σταύρου Ι. Αρβανιτόπουλου, με θέμα «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Τουρκοκρατίας στην Αθήνα». 

Λήδα Μπουζάλη

 


..