Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. ‒ 200 μ.Χ.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Άγαλμα μειδιώντος Κούρου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Άγαλμα μειδιώντος Κούρου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μαρμάρινος Έρωτας από το Μουσείο του Λούβρου σε πρώτο πλάνο
Μαρμάρινος Έρωτας από το Μουσείο του Λούβρου σε πρώτο πλάνο
Η θυσία της Ιφιγένειας απεικονίζεται σε νωπογραφία του 62‒79 μ.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Η θυσία της Ιφιγένειας απεικονίζεται σε νωπογραφία του 62‒79 μ.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Αφιερωματικά ανάγλυφα και επιτύμβιες στήλες
Αφιερωματικά ανάγλυφα και επιτύμβιες στήλες
Ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης,  εκ των επιμελητών της έκθεσης, ξεναγεί την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου
Ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης, εκ των επιμελητών της έκθεσης, ξεναγεί την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου
Πλήθος επισήμων τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης
Πλήθος επισήμων τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης
Η θεατρική μάσκα από κράμα χαλκού, από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, συγκέντρωσε βλέμματα θαυμασμού
Η θεατρική μάσκα από κράμα χαλκού, από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, συγκέντρωσε βλέμματα θαυμασμού
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τον κόσμο των συναισθημάτων που ξεδιπλώνει μπροστά τους η έκθεση
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τον κόσμο των συναισθημάτων που ξεδιπλώνει μπροστά τους η έκθεση
Η έκθεση συνοδεύτηκε από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο με μελέτες λαμπρών επιστημόνων
Η έκθεση συνοδεύτηκε από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο με μελέτες λαμπρών επιστημόνων
   

Η Ιλιάδα ξεκινάει με τη λέξη «μῆνιν» («οργή»). Ο Αιγέας πέφτει συντετριμμένος από το Σούνιο, όταν αντικρίζει τα μαύρα πανιά στο πλοίο που μεταφέρει τον Θησέα από την Κρήτη. Η Αντιγόνη φωνάζει ότι δεν γεννήθηκε για να μισεί, αλλά για να αγαπά μαζί με άλλους, ενώ η Ιοκάστη ρωτάει τον Οιδίποδα: «Ποιος άντρας δεν ονειρεύτηκε να κοιμηθεί με τη μητέρα του;». Αν ο αρχαίος κόσμος είναι ο κόσμος της λογικής και του μέτρου της νόησης, είναι παράλληλα και ο κόσμος των συναισθημάτων. Από τις 9 Μαρτίου, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης φωτίζει αυτό το εν πολλοίς αθέατο σύμπαν παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. ‒ 200 μ.Χ.».

Η έκθεση, που θα λειτουργεί έως τις 24 Ιουνίου 2017, συγκεντρώνει περισσότερα από 130 εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, το Μουσείο του Λούβρου, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού. Στόχος της είναι να διερευνήσει τις ιδέες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων της κλασικής αρχαιότητας σχετικά με τα συναισθήματα, καθώς και τους τρόπους αποτύπωσής τους. 

Αγγεία, γλυπτά, θεατρικές μάσκες, φυλακτά, νομίσματα, αναθήματα, καθώς και πολλά άλλα έργα τέχνης, η δημιουργία των οποίων εκτείνεται από τις αρχές του 7ου αι. π.Χ. μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ., περιλαμβάνονται στα εκθέματα της μοναδικής αυτής έκθεσης. Πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και ορισμένα ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων. Στο σύνολό τους, τα εκθέματα μας δίνουν την ευκαιρία να αναστοχαστούμε τον ρόλο των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή, ενώ παράλληλα συνδράμουν στην προώθηση του σχετικά νέου τομέα της ιστορίας των συναισθημάτων. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, «Η έκθεση “Ένας κόσμος συναισθημάτων” και τα προγράμματα που τη συνοδεύουν είναι δυναμικές εκφράσεις της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση: της στήριξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών ως μέσων για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής. Η έκθεση δεν αποτελεί μόνο μια σπάνια και αναστοχαστική θεματική συλλογή από όμορφα και συναρπαστικά αντικείμενα του αρχαίου κόσμου, αλλά και κάτι παραπάνω: αποτελεί συμβολή στη βαθύτερη κατανόηση της καθημερινής μας πραγματικότητας. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους διακεκριμένους επιμελητές για αυτήν τη σημαντική έκθεση και τον αποκαλυπτικό της κατάλογο».

Από την πλευρά της, η Αμάλια Κοσμετάτου, εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια πολιτιστικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, σημείωσε: «Χάρις στην εκπληκτική δουλειά των επιμελητών, η έκθεση θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιστημονική έρευνα, ενώ συγχρόνως θα φέρει το κοινό σε επαφή με αντικείμενα τα οποία έχουν ακόμη τη δύναμη να συναρπάζουν και να ενθουσιάζουν, πάνω από 2.000 χρόνια μετά τη δημιουργία τους».

Επιμελητές της έκθεσης είναι: ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (Πρίνστον) και μέλος του ΔΣ του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ· ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. 

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει μελέτες λαμπρών επιστημόνων ‒ανάμεσά τους, ο David Konstan και ο Joseph E. LeDoux‒, καθώς και κείμενα που συνεισέφεραν σχεδόν εξήντα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συγγραφείς. «Προφανώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε με άμεσο τρόπο τις νευροβιολογικές διεργασίες των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα. Μπορούμε εντούτοις να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικές νόρμες, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η φιλοσοφία και η παιδεία καθόρισαν τις εκδηλώσεις των συναισθημάτων, όπως και τους τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα επανακαθόρισαν με τη σειρά τους κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, πολιτικές συμπεριφορές και θρησκευτικές πρακτικές», σημειώνει στον κατάλογο ο Άγγελος Χανιώτης.


Παράλληλες δράσεις

Η έκθεση πλαισιώνεται από ποικιλία καλλιτεχνικών έργων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων, σε ένα δυναμικό και εναλλασσόμενο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με στόχο τη συμμετοχή του κοινού στον διάλογο γύρω από τα συναισθήματα. Το Art Wall, που βρίσκεται στον χώρο του Αιθρίου του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, φιλοξενεί το εντυπωσιακό δίπτυχο ζωγραφικό έργο Black Frames, δημιουργία, κατόπιν ειδικής ανάθεσης, του καλλιτέχνη Γιάννη Βαρελά. Ο φιλόσοφος και μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Simon Critchley και ο συγγραφέας John Freeman θα παρουσιάσουν τις περιπατητικές συζητήσεις του κύκλου «Let’s Walk», με τη συμμετοχή διάσημων καλεσμένων, όπως της ηθοποιού Fiona Shaw και της συγγραφέα και συντάκτριας του περιοδικού The New Yorker Judith Thurman. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί μια σειρά οργανωμένων ξεναγήσεων και οικογενειακών προγραμμάτων, ενώ στις 3 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Άξιον Εστί», το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης φιλοξένησε συναυλία με βυζαντινούς ύμνους στον χώρο της έκθεσης.


Συνεργασίες με άλλους oργανισμούς

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέας Υόρκης συνεχίζει τις συνεργασίες με αμερικανικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ειδικότερα δε με τη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και την Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν (ΒΑΜ), δημιουργώντας ειδικά προγράμματα που εντάσσονται στη θεματική της έκθεσης «Ένας κόσμος συναισθημάτων». Επιπλέον, το Κάρνεγκι Χολ επιμελήθηκε ένα μουσικό playlist που θα συνοδεύει την έκθεση, το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο στην ιστοσελίδα www.onassisusa.org όσο και στο Spotify. Οι μουσικές επιλογές αναδεικνύουν τις μουσικές εκφράσεις συναισθημάτων μέσα από έργα που ανήκουν σε διαφορετικά είδη και χρονικές περιόδους (από βυζαντινές λειτουργίες μέχρι μεσαιωνικά τραγούδια, και από τη Μαρία Κάλλας μέχρι σύγχρονα έργα του Osvaldo Golijov, του Arvo Pärt και του Alfred Schnittke).

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Κεραμική μελανόμορφη υδρία που απεικονίζει τον Αχιλλέα να σκοτώνει τον Τρωίλο (510‒500 π.χ.) από το Βούλτσι. Βρετανικό Μουσείο
Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας (αρχές 3ου αι. π.Χ.). Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Φωτογραφία Κώστας Ξενάκης
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο καθηγητής Simon Critchley και ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης μπροστά σε προθήκη με θραύσματα αγγείων
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου σε στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης στη Νέα Υόρκη

Κορυφή της σελίδας