Πλούσιες δραστηριότητες του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο θεσμός της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας συνεχίστηκε και φέτος από τα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξης της διοίκησης για τις πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται και εκτός Αθηνών. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινίασε δυναμικά τη δράση του στη συμπρωτεύουσα με μια εκδρομή στη Βεργίνα, η οποία διοργανώθηκε για τα μέλη του που ζουν και εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η πρώτη κοπή της βασιλόπιτας των υποτρόφων της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιανουαρίου 2016 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστοπούλος, και η υπεύθυνη του Συνδέσμου, Χαρά Σύρου. Οι εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2016 με την ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα «Η γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Συρίας: Πολυπολιτισμικό παρελθόν – αιματηρό παρόν», σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με πρωτοβουλία του υποτρόφου Νίκου Χατζή.

Η προθυμία και η ενεργός συμμετοχή των Θεσσαλονικέων υποτρόφων είχαν ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση της δεύτερης κατά σειρά κοπής της βασιλόπιτας, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στη ReΗaΒ Pub, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου, Θοδωρή Αναγνωστόπουλου. Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν περίπου 40 υπότροφοι μαζί με τις/τους συνοδούς τους. Τα φλουριά της βασιλόπιτας κέρδισαν ο υπότροφος Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος και ο σύζυγος της υποτρόφου Γαρυφαλλιάς Κατσαβουνίδου. Κάθε φλουρί αντιστοιχούσε σε δωροεπιταγή από γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων. 

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από γευσιγνωσία μπίρας με τον Τόλη Πατούση, γευσιγνώστη και ζυθοποιό. Ακολούθησε παρουσίαση και δοκιμή έξι ετικετών από τους υποτρόφους, σε σειρά ποιοτικών και γευστικών διακριτικών: «Warsteiner pils» (ξανθιά pilsner), «Chios Fresh Beer» (ξανθιά φρέσκια ale), «Konig Ludwigweiss» (weiss), «Corfu special Red» (κόκκινη ale), «Das Schwarze» (μαύρη porter), και «Schlenkerla Marzen» (μαύρη καπνιστή). Επίσης, οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική από το σχήμα Sakis Gallo & George Athanas acoustic duo. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκφράστηκε η παρότρυνση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου να συνεχιστούν οι ενδιαφέρουσες και πολύ επιτυχημένες πρωτοβουλίες από τη Θεσσαλονίκη (όπως κοινές δραστηριότητες πολιτισμικού και κοινωνικού χαρακτήρα), καθώς και να διευρυνθεί η δυναμική παρουσία του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη σε ποικίλους τομείς, ώστε να αναδειχθούν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα όλων των μελών του Συνδέσμου.

Ως έμπρακτη απόδειξη της ευχής του προέδρου και της ενεργού συμμετοχής όλων των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση Θεσσαλονίκης, και πάντα σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση του Συνδέσμου, η διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων ποικίλης θεματικής συνεχίστηκε με τη συναυλία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Μουσική της Θεσσαλονίκης: Από τη δυτική λόγια μουσική του 19ου αιώνα στον μεταμοντερνισμό του σήμερα» στις 12 Φεβρουαρίου. 


(Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάκτωρ στη Μουσική Ψυχολογία/Εθνομουσικολογία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.)

 

Η κοπή της βασιλόπιτας των υποτρόφων της Θεσσαλονίκης έγινε στις 29 Ιανουαρίου 2017 από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θοδωρή Αναγνωστοπούλο
Η δυναμική παρουσία του Συνδέσμου Υποτρόφων στη Θεσσαλονίκη ενισχύεται παρέχοντας ευκαιρίες για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του

..