Οι Πρόεδροι Ελλάδας και Ιταλίας στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Από αριστερά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Από αριστερά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
   

Την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν στις 18 Ιανουαρίου 2017 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ιταλού Προέδρου στην Ελλάδα. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη αποτέλεσε έναν από τους πολύ σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς της χώρας που ξεχώρισε για να επισκεφτεί ο Ιταλός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας.

Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, συνοδευόμενος από τη Μαριάννα Μόσχου, γραμματέα ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση, και την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς το γεγονός ότι σας υποδεχόμαστε στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία αποτελεί ζωντανή απόδειξη των άρρηκτων πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. H επιλογή σας να επισκεφτείτε την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη προσβάσιμη και ανοιχτή, υπογραμμίζει τη σημασία του ιστορικού και πνευματικού της μεγέθους. Σήμερα, ο El Greco και ο Θεόφιλος Πουλάκης από τη βενετοκρατούμενη Κρήτη, των οποίων έργα κοσμούν τους τοίχους της Βιβλιοθήκης, οι εκδόσεις των Ιταλών σοφών της Αναγέννησης και η γειτονική Πύλη του Αδριανού καταδεικνύουν την ιστορική συνέχεια των δεσμών μας», είπε καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες ο Αντώνης Παπαδημητρίου. Και έκλεισε τον χαιρετισμό του με τα λόγια του στρατηγού, αυτοκράτορα και ουμανιστή Μάρκου Αυρηλίου: «“Πεποίηκά τι κοινωνικῶς; οὐκοῦν ώφέλημαι”, που σημαίνει: “Είμαι ωφελημένος όταν κάνω κάτι για το κοινωνικό σύνολο”. Το Ίδρυμα Ωνάση σάς ευχαριστεί για την παρουσία σας, η οποία μας ενθαρρύνει να καλλιεργήσουμε την κοινή ουμανιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί και τη βάση της Ενωμένης Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία και σχολίασε τα λόγια του Αντώνη Παπαδημητρίου επισημαίνοντας ότι η φράση αυτή του Μάρκου Αυρηλίου «είναι από τις πιο συνοπτικές εκφράσεις της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος». 

Απευθύνοντας τον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella ανέφερε: «Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, καθώς και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που με συνοδεύει σε αυτή την ξενάγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η πολιτιστική συμβολή της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία ήταν ανέκαθεν άρρηκτες σε πολλά επίπεδα ‒ σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, τουριστικό, αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτιστικό. Ο πολιτισμός μάς ένωνε πάντα και θα μας ενώνει και στο μέλλον». 

Ακολούθησε ξενάγηση των δύο Προέδρων στη Βιβλιοθήκη και συγκεκριμένα στο τμήμα «Ουμανισμός ‒ Αναγέννηση» από τον αρχιτέκτονα, ιστορικό βιβλίου και επιστημονικό σύμβουλο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, Κωνσταντίνο Στάικο, ο οποίος παρουσίασε αρχέτυπες και παλαίτυπες εκδόσεις από έργα της ελληνικής γραμματείας και τις λατινικές μεταφράσεις τους. Πρόκειται για βιβλία που τυπώθηκαν αποκλειστικά στην Ιταλία ‒στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Βενετία και τη Φλωρεντία‒ και φανερώνουν τις στενές πνευματικές σχέσεις που καλλιέργησαν Έλληνες και Ιταλοί λόγιοι, έχοντας αποκλειστικό σκοπό να αναδείξουν τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πνεύματος. 

Οι Πρόεδροι Ελλάδας και Ιταλίας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, μεταξύ άλλων, την πρώτη έκδοση των Απάντων του Ομήρου (Φλωρεντία, 1482‒1483), την Ανθολογία του Μάξιμου Πλανούδη (έκδοση του Ιανού Λάσκαρη, χρηματοδοτημένη από τον Πέτρο των Μεδίκων, Φλωρεντία, 1494), το Ύμνοι και Επιγράμματα του Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη (Φλωρεντία, 1497) και το Μέγα Ἐτυμολογικὸν, το οποίο αποτελεί τον παρθενικό καρπό του πρώτου ελληνικής ιδιοκτησίας τυπογραφείου στη Βενετία (Ζαχαρίας Καλλιέργης ‒ Νικόλαος Βλαστός, 1499). 

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Vincenzo Amendola, καθώς και από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Luigi Efisio Marras.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου υποδέχεται τους Προέδρους Ιταλίας και Ελλάδας
Η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ξενάγηση των δύο Προέδρων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος

Κορυφή της σελίδας