Επίσκεψη στην έκθεση «Γλωσσόπολις: Περιηγήσεις στη νέα ελληνική»
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ

«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις, να μην τις παίρνει ο άνεμος». 

 Μανόλης Αναγνωστάκης, «Ποιητική» 


Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 επισκεφτήκαμε, με την εικοσάχρονη (τριτοετή φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ του ΕΚΠΑ) κόρη μου Κατερίνα την έκθεση «Γλωσσόπολις: Περιηγήσεις στη νέα ελληνική», η οποία στεγάζεται στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, στην οδό Λένορμαν 218. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, ύστερα από σχετική εισήγηση της Τιτίκας Καραβία, θεωρητικού της λογοτεχνίας και πρώην μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου, και της Μαρίας Καμηλάκη, δρα Γλωσσολογίας, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης. 

Κατά την επίσκεψή μας, την ξενάγηση ανέλαβαν η Μαρία Βλασσοπούλου και η Μαρία Καμηλάκη, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για αυτή την εξαιρετική παρουσίαση, αλλά και για την προθυμία τους να απαντήσουν με ιδιαίτερα θετική διάθεση σε κάθε μας ερώτηση. Η «Γλωσσόπολις» είναι μια έκθεση στην οποία η γλώσσα δεν αποτελεί μόνο μέσο μετάδοσης της πληροφορίας, αλλά τοποθετείται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε πρόκληση στο όλο εγχείρημα, αλλά και συνέβαλε στην πρωτοτυπία του.

Ήταν φανερό ότι η ξενάγησή μας είχε μελετημένη δομή. Στην αρχή, έγινε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με την ιστορία του κτηρίου, τις προσπάθειες και τις ενέργειες που έγιναν για τη διοργάνωση της έκθεσης, καθώς και μια μικρή ιστορική αναδρομή στο ταξίδι της γλώσσας. Η «Γλωσσόπολις» αποτελείται από 14 διαφορετικούς «σταθμούς»/stands, που αφορούν τη χρήση των λέξεων στη νέα ελληνική γλώσσα. Είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα η σχετική θεματολογία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη γλώσσα των νέων, τον γλωσσικό σεξισμό, τα περιθωριακά ιδιώματα, τα γνωστά σε όλους μας Greeklish και την αργκό του διαδικτύου, τη γλωσσική ορθότητα, τη γλώσσα της πολιτικής, τις διαλέκτους και τα ιδιώματα, τα λόγια στοιχεία, τη διδασκαλία της γλώσσας σε άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, το γλωσσικό χιούμορ, τη νέα ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, τον γλωσσικό δανεισμό (δηλαδή τις λέξεις που έχουν εισχωρήσει στη νέα ελληνική από άλλες γλώσσες), τις διεθνείς επιρροές που έχει ασκήσει η νέα ελληνική, καθώς και τη γλώσσα στη λογοτεχνία.

Κάθε θεματική παρουσιάζεται στον επισκέπτη με πολύ δημιουργικό τρόπο: κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, λέξεις και δραστηριότητες συνθέτουν το υλικό με το οποίο έρχεται σε επαφή ο αποδέκτης της έκθεσης. Πάνω σε κάθε ένα από τα 14 stands αναγράφονται πληροφορίες για μια συγκεκριμένη θεματική, στο πλαίσιο ενός κατανοητού κειμένου, το οποίο συνοδεύεται από μια ευφάνταστη φωτογραφία-σύνθεση. Την επιμέλεια των φωτογραφιών έχει αναλάβει η Αλίνα Λέφα. Δίπλα σε κάθε stand υπάρχουν οθόνες αφής με δραστηριότητες, όπου οι επισκέπτες κυριολεκτικά παίζουν με τις λέξεις, και τα παραδείγματα «ζωντανεύουν». Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με δύο παιχνίδια, στα οποία μάλιστα οι ξεναγοί μας ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν.

Η «Γλωσσόπολις» είναι αποτέλεσμα μιας πολύ καλής και οργανωμένης προσπάθειας, όντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικό παράδειγμα ψυχαγωγίας. Χάρις στα παιχνίδια και τις δραστηριότητες είναι πολύ ευχάριστη και ενδείκνυται να την επισκεφτούν άτομα όλων των ηλικιών. Ένα άρτιο, επιστημονικό και δημιουργικό έργο γύρω από τη γλώσσα μας, που προσφέρεται να μας βοηθήσει να τη γνωρίσουμε πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά, πιο ολοκληρωμένα. Και μια απόδειξη ότι ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, η δημιουργικότητα και η όρεξη για διάδοση της γνώσης δεν πρόκειται να εκλείψουν. 

Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής έκθεσης «Γλωσσόπολις», αλλά και μια προτροπή προς όλους: Μην τη χάσετε και, φυσικά, να πάτε μαζί με τα παιδιά σας! (Θα περάσετε πολύ καλά όλοι σας!)


(Ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων, πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Αρσάκειων-Τοσίτσειων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας.)

 

Την ξενάγηση στην έκθεση ανέλαβαν οι υπότροφοι Μαρία Καμηλάκη (επιμελήτρια) και Μαρία Βλασσοπούλου

..