Επιτυχίες
Δημοσθένης Παπαμάρκος
 

Υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2015 στην κατηγορία Διήγημα–Νουβέλα ήταν ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, για το βιβλίο του Γκιακ, που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Αντίποδες. Ο υπότροφος σπούδασε Ιστορία και η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο Ξένοι στρατιώτες και ντόπιοι στις ελληνικές πόλεις της ελληνιστικής Μικράς Ασίας. Σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Η αδελφότητα του πυριτίου, για το οποίο και του απονεμήθηκε το βραβείο Νεανικός Ικαρομένιππος. Το δεύτερο βιβλίο του, Ο τέταρτος ιππότης, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη μαθητής Λυκείου. Το 2012, κυκλοφόρησε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο ΜεταΠοίηση και, στα τέλη του 2014, το Γκιακ, το οποίο αναφέρεται στη μικρασιατική εκστρατεία.

Όπως σημειώνεται στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «οι ήρωες αυτών των διηγημάτων, στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν. Το γκιακ είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους».


Ανδρέας Λ. Κατώνης
 

Ο Ανδρέας Λ. Κατώνης διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) του Νέου Δελχί στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών, ύστερα από πρόσκληση της πρυτάνεως του JNU και με άδεια από τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ινδίας και το μοναδικό στην Ινδία όπου διδάσκονται συστηματικά η Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία. 

Ο υπότροφος ανέλαβε καθήκοντα στις 22 Ιουλίου 2015 και η θητεία του παρατάθηκε για δεύτερο έτος. Ως πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, διδάσκει Ελληνική Γλώσσα (Νέα και Αρχαία) και Ελληνική Φιλολογία. Η Έδρα Ελληνικών Σπουδών, που φέρει το όνομα του Δημήτριου Γαλανού, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 με τη συμμετοχή της Ελλάδας και προσφέρει μαθήματα επιλογής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Προβλέπεται επίσης πρόσκληση υποψήφιων διδακτόρων με ελληνικά θέματα, διαφορετικά από την καθαυτό φιλολογία. 

Ο Ανδρέας Κατώνης συμμετέχει επίσης ως προσκεκλημένος σε Κύκλο Ανάγνωσης Αριστοτέλη με αντικείμενο τη Μεταφυσική. Συνεργάζεται ακόμη με το Κέντρο Σανσκριτικών Σπουδών (Special Centre of Sanskrit Studies / SCSS), διδάσκοντας Αρχαία Ελληνικά. Στο παρελθόν δίδαξε στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Ιταλικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και συνεργάζεται με επιστημονικά περιοδικά.


Εμμανουέλα Καποκάκη
 

Η παράσταση κουκλοθέατρου της Εμμανουέλας Καποκάκη Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει, βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι του Μάνου Κοντολέοντος, απέσπασε δύο διεθνή βραβεία κατά το πρόσφατο διάστημα. Η εταιρεία θεάτρου της δημιουργού, Πράσσειν Άλογα, προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε δύο διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Το Harmony World Puppet Carnival Festival πραγματοποιήθηκε φέτος στο Λοτζ της Πολωνίας, μεταξύ 24 και 30 Σεπτεμβρίου, και περιλάμβανε περισσότερες από 900 παραστάσεις. Ένας από τους κύριους στόχους του φεστιβάλ ήταν να συμβάλει στην αναγέννηση της τέχνης της μαριονέτας στον 21ο αιώνα. Η παράσταση της Εμμανουέλας Καποκάκη κέρδισε εκεί το Βραβείο Εκπαιδευτικού Κουκλοθέατρου.

Στη συνέχεια, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2016, ο «μικρός χιονάνθρωπος» ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Red Mood για παραγωγές από μικρά σχήματα και σόλο παραστάσεις, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Παραγωγής. Το φεστιβάλ έχει στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των διαφόρων καλλιτεχνών κουκλοθέατρου σε όλον τον κόσμο, να εμπνεύσει τη δημιουργική συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών.

Η Εμμανουέλα Καποκάκη αποφοίτησε από την École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette στο Charleville-Mézières, στη Γαλλία. Το 1997, ίδρυσε το εικαστικό θέατρο κούκλας Πράσσειν Άλογα και από τότε έχει παρουσιάσει περισσότερες από δεκαπέντε παραγωγές στον δικό της χώρο, καθώς και σε άλλα θέατρα, σε σχολεία και σε φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. Όπως εξηγεί η ίδια, οι παραγωγές της δεν δίνουν έμφαση στον προφορικό λόγο, αλλά στη γλώσσα των εικόνων, στα σύμβολα και στα αρχέτυπα, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα στο οποίο ηθοποιός και μαριονέτα αλληλεπιδρούν.

Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει παρουσιάζεται και φέτος από το εικαστικό θέατρο κούκλας Πράσσειν Άλογα στον χώρο Κουκλόσπιτο, στην οδό Βουλγαροκτόνου, στο κέντρο της Αθήνας, σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα μαζί με άλλες τέσσερις παραστάσεις σύμπραξης ηθοποιού και κούκλας. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τις παραστάσεις: Μαμά μου, ΜΟΥ!, μια τρυφερή παράσταση που εξοικειώνει τα μικρά παιδιά με τον αποχωρισμό από την εργαζόμενη μητέρα τους· Γοργόνα-Γοργονίτσα, με βάση το γνωστό παραμύθι του Andersen· Ο Ζαχαροζυμωμένος, με βάση το παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης, και Η Γαϊδουρώ σε διασκευή του μύθου του Charles Perrault.


Γρηγόρης Βαρδαρινός
 

Ο Γρηγόρης Βαρδαρινός επιλέχθηκε ως υπότροφος στο καινοτόμο πρόγραμμα START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης και την Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων Γερμανίας).

Το START – Create Cultural Change περιλαμβάνει δύο διαδοχικές και ανταγωνιστικές φάσεις: αρχικά, job shadowing («επιτόπια παρακολούθηση εργασίας») στη Γερμανία και, έπειτα, μια φάση υλοποίησης του έργου στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να μπορέσουν οι υπότροφοι START να μετατρέψουν την καινοτόμο ιδέα τους σε μια υπαρκτή πολιτιστική πρωτοβουλία και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες για να αναπτύξουν αυτή την πρωτοβουλία σε μια βιώσιμη δημιουργική επιχείρηση.

Ο Γρηγόρης Βαρδαρινός είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Film and TV Studies). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει σκηνοθετήσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το κανάλι OTE HISTORY και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ενδιαφερόμενος για το σημείο συνάντησης τέχνης και κοινωνίας, επικεντρώνεται σε καλλιτεχνικές δημιουργίες ποιότητας με κοινωνικό πρόσημο και θετικό αντίκτυπο.