Ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΙΜΙΔΟΥ
   

Το ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, η παρέα των υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε. Την ευχάριστη διάθεσή μας πλαισίωσαν ιστορίες και πληροφορίες από τον συνυπότροφο και ξεναγό μας Γιάννη Νάκα, αρχαιολόγο με ειδίκευση στην Ενάλια Αρχαιολογία, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της επίσκεψης.

Μας καλωσόρισε η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η οποία αφιέρωσε χρόνο για να μας μιλήσει σχετικά με τον σκοπό και τις δράσεις του Μουσείου, αλλά και τις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει. Ξεναγηθήκαμε αρχικά στην περιοδική έκθεση που αφορούσε την παρουσίαση των μεσαιωνικών λιμανιών των Βαλκανίων. Δυστυχώς, ο χρόνος ήταν περιορισμένος, καθώς είχαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο ναυτικό μουσείο της Ελλάδας.

Τα εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται στον επισκέπτη με χρονολογική σειρά. Η παρουσίαση ξεκινά από την αρχαιότητα, με τη μεγάλη ναυτική ιστορία των Ελλήνων, και συνεχίζει ώς τη σύγχρονη εποχή. Σταδιακά ξεδιπλώνεται η εξέλιξη του πολεμικού ναυτικού από τις τριήρεις ώς τις φρεγάτες των Βαλκανικών Πολέμων και τα θωρηκτά του ’40. Ο επισκέπτης παρακολουθεί επίσης την εξέλιξη του εμπορικού ναυτικού της χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα «Λίμπερτυ» και τα μεγάλα σύγχρονα τάνκερ. Για όλα τα είδη πλοίων υπάρχουν πολυάριθμα μοντέλα και εικόνες, καθώς και πλήθος αντικειμένων που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την ελληνική ναυτοσύνη.

Εντυπωσιακό ήταν το τμήμα του Μουσείου που έχει αφιερωθεί στη θαλαμηγό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση. Η αίθουσα περιείχε πολλά αντικείμενα από το πλοίο αυτό, που φημίζεται για τον πλούτο και την άνεσή του. 

Στο τελευταίο τμήμα του Μουσείου παρουσιάζεται η λαϊκή ναυτική παράδοση με μοντέλα αλιευτικών και σφουγγαράδικων σκαριών. Ήταν μια πραγματικά ιδιαίτερη επίσκεψη, από την οποία δεν θα μπορούσε λείψει η αναμνηστική φωτογραφία στη σκιά του πυργίσκου από το υποβρύχιο «Παπανικολής».


(Η Αντιγόνη Μιμίδου είναι τοπογράφος μηχανικός.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Μοντέλο της γαλλικής φρεγάτας Sans Pareil, κατασκευασμένο από Γάλλους αιχμαλώτους των ναπολεόντιων πολέμων (1794 - 1815). Από τον διάκοσμο της θαλαμηγού Χριστίνα του Αρ.Ωνάση. Συλλογή ΝΜΕ

Κορυφή της σελίδας