Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους από το Ίδρυμα Ωνάση
Η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, παρουσίασε τον νέο θεσμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος
Η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, παρουσίασε τον νέο θεσμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος
Από αριστερά, η Μαριάννα Χριστοφή, ο Θοδωρής Χιώτης, η Βίκυ Γεροντοπούλου και η Χριστίνα Παναγιωτάκου παρουσίασαν ο καθένας τον τομέα των προγραμμάτων που επιμελείται
Από αριστερά, η Μαριάννα Χριστοφή, ο Θοδωρής Χιώτης, η Βίκυ Γεροντοπούλου και η Χριστίνα Παναγιωτάκου παρουσίασαν ο καθένας τον τομέα των προγραμμάτων που επιμελείται
   

Πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες με δωρεάν είσοδο προσφέρει από φέτος το Ίδρυμα Ωνάση, με έδρα κυρίως τη θαυμάσια Ωνάσειο Βιβλιοθήκη του κτηρίου της Λεωφόρου Αμαλίας 56. Βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες θεματικές που αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ευρηματικές δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις από το Αρχείο Καβάφη, αλλά και δυναμικά εργαστήρια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής συνθέτουν το μωσαϊκό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκαν στις 21 Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης στάθηκε η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως τα βιβλία αυτά αποτελούν έργα λογίων και πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι πίστευαν στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης μέσα από την Παιδεία. «Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι, χάρις στην υποστήριξη εκείνων που έχουν αναγνωριστεί πλέον ως εθνικοί ευεργέτες, υπήρξε έντονη εκδοτική δραστηριότητα τόσο τον 18ο όσο και τον 19ο αιώνα. Τα βιβλία αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν λόγο περί ελευθερίας, δείχνοντας ως μόνο δρόμο προς την απόκτηση της εθνικής ταυτότητας την ίδια την Παιδεία. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου η έννοια της εθνικής συνείδησης αποτελεί συχνά αντικείμενο καπηλείας, αλλά και στοιχείο σύνδεσης με τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αξίζει να τονίζουμε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν αποτελούν μόνο οχήματα εθνικής ταυτότητας, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Και αυτή είναι μία από τις δικές μας σταθερές αρχές στο Ίδρυμα Ωνάση», κατέληξε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου. 

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και των Ψηφιακών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, Βίκυ Γεροντοπούλου, αναφερόμενη στον στόχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τόνισε: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης επιδιώκουν τη γόνιμη επαφή παιδιών και ενηλίκων με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, αλλά και με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη σημασία και το περιεχόμενο σπάνιων τεκμηρίων που θησαυρίζονται στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση και φιλοδοξούν να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει το πλούσιο αυτό πολιτιστικό απόθεμα, δίνοντας ζωή στο ίδιο το βιβλίο ως μέσο διακίνησης ιδεών αλλά και ως έργο τέχνης». 

Ο project manager του Αρχείου Καβάφη, Θοδωρής Χιώτης, επισήμανε: «Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη αποσκοπούν στη διάδοση του έργου του Κ. Π. Καβάφη μέσα από σειρά προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, σε φοιτητές, ερευνητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη είναι σχεδιασμένες με σκοπό την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος όχι μόνο των νεότερων γενιών αλλά και των μη μυημένων στο καβαφικό έργο, την προώθηση και υποστήριξη της καινοτόμου έρευνας, τη δημιουργική εμπλοκή με το καβαφικό έργο, την αξιοποίηση των νέων μέσων και τεχνών». Τις εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη παρουσίασε μαζί με τον Θοδωρή Χιώτη η assistant project manager του Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή, η οποία, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις λεπτομέρειες του καινοτόμου συνδυασμού διαλέξεων και ερευνητικών σεμιναρίων με τίτλο «International Cavafy Summer School», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017. 

Τέλος, στα δύο πολύ γνωστά εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!», που ξεκινούν το ταξίδι τους για ακόμη μια χρονιά στην Αθήνα και την περιφέρεια, αναφέρθηκε η υπεύθυνη των προγραμμάτων, Χριστίνα Παναγιωτάκου: «Και τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος Ωνάση έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη μουσική και τα εικαστικά. Ο ρυθμός, οι μελωδικές γραμμές, τα εικαστικά υλικά και οι μελοποιημένες κοινωνικές ιστορίες λειτουργούν ως συστατικά για μια σειρά από δομημένες μουσικές και εικαστικές δραστηριότητες-παιχνίδια. Μέσα από τα παιχνίδια αυτά, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές, επικοινωνιακές δεξιότητες, λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και γίνονται πρωταγωνιστές των πράξεών τους. Οι γονείς, από τη δική τους πλευρά, βλέπουν τη δυναμική που κρύβουν τα παιδιά τους και τους δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να παίξουν μαζί τους, να τα επιβραβεύσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο μουσική και ζωγραφιές, δίχως το άγχος της επίδοσης και της απόδοσης». 

Τη συνέντευξη Τύπου πλαισίωσαν θεατρικά οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Αργύρης Πανταζάρας, οι οποίοι διάβασαν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο και την Ελληνική Νομαρχία αντίστοιχα, αναδεικνύοντας με εξαιρετικό τρόπο δύο από τα πολύτιμα κειμήλια της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.

Το πρόγραμμα της περιόδου 2016–2017 έχει συνοπτικά ως εξής: 


Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης

• Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες 

• Διαλέξεις για ενήλικες 

• Εκπαιδευτικές ημερίδες 

• Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις


Eκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη

• Δράσεις εντός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (διαλέξεις, performance lectures, ερευνητικά σεμινάρια) 

• Δράσεις εκτός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης – Ο Καβάφης πάει Σχολείο 

• International Cavafy Summer School  


Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:

• Πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»

• Πρόγραμμα «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!»


Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για Παιδιά και Οικογένειες πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα «Η ιστορία του βιβλίου: Βιβλιοδεσία» και ακολούθησε ο κύκλος «Ομήρου Οδύσσεια», με τις υποενότητες: «Αναζητώντας την Ιθάκη», «Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα ομηρικά έπη» και «Τα τεχνολογικά επιτεύγματα στα ομηρικά έπη». Οι επόμενες δράσεις των Προγραμμάτων για Παιδιά και Οικογένειες περιλαμβάνουν τις «Ζωγραφηγήσεις» (11 και 18 Φεβρουαρίου), το «Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας: Transform the Book» για κωφούς και βαρήκοους έως 25 ετών (16 Μαρτίου) και «Η τυπογραφία με τα μάτια του υπολογιστή (30 Απριλίου).

Όσον αφορά τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για ενήλικες, στο πλαίσιο των ομιλιών με έμπνευση από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, παρουσιάστηκαν οι εξής θεματικές: «Από τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό» από τον Δημήτρη Νανόπουλο, διακεκριμένο καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών· «Έρωτος αποτελέσματα, ήτοι ιστορία ηθικοερωτική με πολιτικά τραγούδια…, εν Βιέννη της Αουστρίας, 1792» από την καθηγήτρια Ελένη Κουρμαντζή του Πανεπιστημίου Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος, της πόλης Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας· «Η έλξη του αγνώστου: Από την Θούλη του Πυθέα στους μονόλιθους της Οδύσσειας του Διαστήματος και τον πλανήτη Solaris» από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Δαγκλή και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, «Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα ομηρικά έπη» από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παυλόπουλο και την υποψήφια διδάκτορα Νεφέλη Καϊμάκα. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου με την ομιλία «Ήχοι του Διαστήματος και μουσική» από τον καθηγητή Διαστημικής Φυσικής του ΕΚΠΑ Ιωάννη Δαγκλή, τον συνθέτη Δημήτρη Μαρωνίδη και τη συνθέτρια και πιανίστρια Gundega Smite. 

Στις 2 Φεβρουαρίου ξεκινά ο επόμενος κύκλος ομιλιών, με τίτλο «Εικόνες και ιστορίες: Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ως αποθετήριο της ελληνικής ιστορικής εμπειρίας», με πρώτη την ομιλία του ιστορικού του βιβλίου και αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Στάικου «Συλλέγοντας για το ευρύ κοινό». Ακολουθούν οι ομιλίες: «Τυπογραφική επιμέλεια εκδόσεων, με παραδείγματα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και τη σύγχρονη βιβλιογραφία» από τον σχεδιαστή Δημήτρη Λεγάκη και τον γραφίστα Γιάννη Καρλόπουλο· «Mobilis in mobile: Η βιβλιοθήκη ως υπέρτατο τέρας του δυτικού φαντασιακού» από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη· «Η περιήγηση ως εμπειρία και καταγραφή» από τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Ζήση Κοτιώνη. Τέλος, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου προγραμματίζεται ένα ολοήμερο αφιέρωμα με ξεναγήσεις στη Βιβλιοθήκη, ομιλία για την Ελληνική Νομαρχία από την καθηγήτρια Ελένη Κουρμαντζή με αφηγητή τον ηθοποιό Στέλιο Μάινα, καθώς και εργαστήριο βιβλιοδεσίας με τους βιβλιοδέτες Μπάμπη Λέγγα και Ιωάννα Ραϊσάκη. 

Το πλήρες ημερολόγιο με τις περιγραφές των εκπαιδευτικών δράσεων 2016–2017 βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση. Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω email (education@onassis.org) ή στο τηλέφωνο 210 37 13 000 (Δευτέρα–Παρασκευή, 9.00–17.00).

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Αργύρης Πανταζάρας διάβασαν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο και την Ελληνική Νομαρχία
Η Χριστίνα Παναγιωτάκου παρουσίασε τα δύο προγράμματα Ειδικής Αγωγής
Το «International Cavafy Summer School» θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι

Κορυφή της σελίδας