Σημείωμα
Πλούσιο ξεκίνημα της νέας χρονιάς

Ξεκίνημα της νέας χρονιάς από τη Θεσσαλονίκη, με την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας για τα μέλη του Συνδέσμου στη συμπρωτεύουσα, στις 29 Ιανουαρίου στο ReHab Pub. Ο γευσιγνώστης Τόλης Πατούσης θα μυήσει τους φίλους του Συνδέσμου στον κόσμο της μπίρας, ενώ το συγκρότημα Athanas+Gallo acoustic duo θα «διηγηθεί» σόουλ, ροκ και μπλουζ ιστορίες. Στην Αθήνα, η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου στο Kookoo Live Music Bar στο Γκάζι, με την υπόσχεση για μια ξεχωριστή, χορευτική, εορταστική βραδιά με πολύ κέφι και εκπλήξεις. Στο Λονδίνο, επίσης, το παράρτημα του Συνδέσμου Υποτρόφων θα κόψει την παραδοσιακή βασιλόπιτα στις 22 Φεβρουαρίου, προσκαλώντας τα μέλη που ζουν και εργάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα να αγκαλιάσουν την εκδήλωση.

Η μουσική βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, με επόμενο σταθμό τις Συνηχήσεις, ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 6 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα έχει ως αφετηρία το έργο τής σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας Άννας Αχμάτοβα και περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος, το Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε σολ ελάσσονα, έργο 57 του Ντ. Σοστακόβιτς, τα Έξι τραγούδια για σοπράνο και βιολοντσέλο του J. Tavener και τη Σερενάτα του H. W. Henze. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα του Χάρη Βρόντου, μια μονόπρακτη όπερα για σοπράνο, βαρύτονο, κλαρινέτο, κόρνο, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων (περίοδος σύνθεσης: 2003/2004).

Ο Σύνδεσμος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για τη συνέχεια των Συνηχήσεων στις 12 Φεβρουαρίου, στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Θα είναι μια διαδρομή στον χρόνο και τη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας με τους συνθέτες που έφεραν τη δυτική λόγια μουσική στην πόλη και συνεχίζοντας με τους μουσικούς εκπρόσωπους του σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Δημήτρη Λάλα, του Αιμίλιου Ριάδη, του Δημήτρη Θέμελη, του Κώστα Νικήτα, του Χρήστου Σαμαρά, του Μιχάλη Λαπιδάκη, του Κώστα Σιέμπη, του Δημήτρη Παπαγεωργίου, του Κώστα Τσούγκρα και του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. 

Συνεχίζεται στις 29 Ιανουαρίου ο επιτυχημένος θεσμός των ξεναγήσεων «Η Αθήνα και τα Μνημεία της – Μια ξενάγηση αλλιώς». Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου, η επόμενη εξόρμηση αφορά μια σειρά από σημαντικά μνημεία της βυζαντινής Αθήνας, όπως τη Σωτείρα Λυκοδήμου (Ρωσική Εκκλησία), μοναδικό δείγμα οκταγωνικού ναού στην Αθήνα, άλλοτε καθολικό μονής στις παρυφές της πόλης· την ιδιόμορφη Γοργοεπήκοο (ή Άγιο Ελευθέριο), με τα 90 αρχαία και βυζαντινά γλυπτά εντοιχισμένα στις εξωτερικές της όψεις· τη σύνθετη Καπνικαρέα, που απέφυγε την κατεδάφιση μόνον έπειτα από παρέμβαση του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, και τον κομψό ναό των Αγίων Θεοδώρων της Κλαυθμώνος: όλα έξοχα δείγματα της βυζαντινής τέχνης του 11ου και του 12ου αιώνα. 

Πολλοί υπότροφοι ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα πρωτοβουλία επικοινωνίας της επιστήμης «Mind the Lab», η οποία συνδέεται με το Athens Science Festival. Το «Mind the Lab» θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου σε επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, ώστε να προσεγγίσει πολίτες ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας και γνωστικού υπόβαθρου. Κεντρικός στόχος του είναι να ψυχαγωγήσει και να ενημερώσει το αθηναϊκό κοινό σχετικά με τις εξελίξεις και τις εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Ξεχωριστή θέση σε αυτήν τη δράση θα έχουν διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες, ανάμεσά τους και υπότροφοι του Ιδρύματος, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη νέα αυτή διοργάνωση συμμετέχοντας με μια επιστημονική δράση, μια παρουσίαση ή ένα έκθεμα σε έναν από τους επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό.

Τέλος, για δεύτερη χρονιά, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει αποκλειστικά για τα μέλη του δωρεάν σεμινάριο διαπραγματεύσεων συνολικής διάρκειας 12 ωρών, στις 21 και 28 Ιανουαρίου 2017. Στόχοι του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να βελτιώσουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά μια ευρεία γκάμα διαπραγματευτικών τακτικών και των αντιμέτρων τους, να αναπτύξουν την ικανότητα να διαγιγνώσκουν και να επιλέγουν συμπεριφορές βάσει ανάλυσης των συνθηκών που επικρατούν σε μια διαπραγμάτευση και, τελικά, να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχημένων εκβάσεων μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων τακτικών διαπραγμάτευσης. Εισηγητές είναι ο Ανδρέας Νικολόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος DIN (Diploma in Negotiations), και ο δρ Ηλίας Καπουτσής, επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Λήδα Μπουζάλη

 


..