Συρία και γεωπολιτική – Μια ημερίδα του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη
ΓΡΑΦΟΥΝ Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΖΑΚΙΔΗ ΚΑΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
   

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή τις εξελίξεις και τις συνέπειες των όσων συμβαίνουν στη Συρία το τελευταίο διάστημα, έλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μία ακόμη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένη στην ιστορία και τη γεωπολιτική δυναμική της περιοχής. Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα με θέμα «Η γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Συρίας: Πολυπολιτισμικό παρελθόν – αιματηρό παρόν». 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σπύρος Σφέτας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με εισηγητές τους υποτρόφους Ναταλία Καζακίδη (δρ Αρχαιολογίας, ΕΔΙΠ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ), Χαράλαμπο Μαχαίρα (δρ Βυζαντινής Τέχνης) και Νίκο Χατζή (αναλυτή γεωπολιτικής – σύμβουλο 3-D διαπραγματεύσεων), καθώς και τον Δημήτρη Παπασταματίου (λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον συμβολισμό που αποκτούν η βεβήλωση και η καταστροφή ιστορικών μνημείων ενός πολιτισμού (Ν. Καζακίδη). Συζητήθηκε επίσης εκτενώς η πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική παρουσία του Ισλάμ στην προνεωτερική Ανατολή από τον 7ο έως και τον 16ο αιώνα και δόθηκε μια ολοκληρωμένη εικόνα του κοινωνικού ιστού της μεσανατολικής κοινωνίας κατά το ίδιο διάστημα (Δ. Παπαδημητρίου).

Στο διάλειμμα είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα, προτού παρακολουθήσουμε το δεύτερο μέρος της ημερίδας. Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση των σχέσεων της Ιεράς Μονής του Θεοβάδιστου Όρους Σινά με τους μουσουλμάνους των μεσαιωνικών χρόνων. Παρουσιάστηκαν το έγγραφο προστασίας του Μωάμεθ (ο αχτιναμές), διατάγματα προστασίας που εξέδωσαν μουσουλμάνοι ηγέτες της Αιγύπτου, καθώς και το τζαμί εντός των τειχών του μοναστηριού. Επισημάνθηκαν επίσης οι προσπάθειες των Σιναϊτών μοναχών να επιβιώσουν από τις πιέσεις του Ισλάμ (Χ. Μαχαίρας). 

Στο τέλος της βραδιάς, ο Νίκος Χατζής εξήγησε τη δυναμική της γεωπολιτικής των εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανάλυση του ρόλου της Δύσης και της Τουρκίας στον ρου των γεγονότων και των εξελίξεων σε μία περιοχή με τόσο μεγάλο παρελθόν, αιματηρό παρόν και αβέβαιο μέλλον. Ακολούθησε ένας ζωηρός διάλογος των ομιλητών με το κοινό, ενώ ιδιαίτερα διδακτικές υπήρξαν οι πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από τον συντονιστή της εκδήλωσης, Σπύρο Σφέτα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί σταθμό στην πρωτοβουλία των υποτρόφων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη να αναδείξουν την πολυεπίπεδη προσφορά του Συνδέσμου σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Η διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων ποικίλης θεματικής θα συνεχιστεί και κατά το νέο έτος με την ενεργό συμμετοχή όλων μας, πάντα σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση του Συνδέσμου. 


(Η Ναταλία Καζακίδη είναι αρχαιολόγος. Η Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου είναι φιλόλογος.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας