για τον Γιάννη Ρούσσο
ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΡΑΜΗ

Πριν από μερικούς μήνες, έλαβα μια πρόσκληση από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, προκειμένου να γράψω ένα σημείωμα για τον Γιάννη Ρούσσο, το οποίο θα συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο της εκδήλωσης που ο Σύνδεσμος Υποτρόφων θα οργάνωνε στην μνήμη του. 

Αισθάνομαι τιμή, αλλά συγχρόνως και βαθύτατη θλίψη, να πρέπει να αποδώσω σε λίγες μόνο γραμμές την εκτίμηση, την αγάπη και την νοσταλγία που νοιώθω για την απώλεια ενός άξιου επαγγελματία, συνεργάτη και φίλου. Τι να πρωτοθυμηθώ: τις πρωτοπόρες ιδέες του για την τέχνη, το πάθος με το οποίο τις υλοποιούσε μέσω των εκδηλώσεων που οργάνωνε, την γενναιοδωρία, την ευαισθησία, την απλότητα ή το ιδιαίτερο χιούμορ με το οποίο αντιμετώπιζε τις διάφορες καταστάσεις της ζωής; 

Γνωριστήκαμε το 2001, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος, και συνεργαστήκαμε για οκτώ χρόνια. Την δυναμική καλλιτεχνική προσωπικότητά του χαρακτήριζε η σοβαρότητα, η ιδιαίτερη υπομονή και η σεμνότητα, αλλά και η σωστή κρίση και ανιδιοτέλεια, όταν επρόκειτο να δώσει την συμβουλή του στους φίλους του. Είμαι τυχερή που με θεωρούσε φίλη του και μοιράστηκε μαζί μου σκέψεις, σχέδια και προβληματισμούς στις ατελείωτες συζητήσεις μας. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την στιγμή που έφυγε από κοντά μας, αλλά όσοι τον γνωρίσαμε νιώθουμε ότι, αν υπήρχαν άνθρωποι σαν τον Γιάννη, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. 

(Η Κάτια Σαβράμη είναι Χορολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.)

 


..