"Τέχνης Παλμοί - Έκθεση σε νοσοκομείο;" Κείμενα του αείμνηστου Γιάννη Ρούσσου

Αποσπάσματα από κείμενα του Γιάννη Ρούσσου στους καταλόγους των εκθέσεων Τέχνης Παλμοί Ι και Τέχνης Παλμοί ΙΙ:  

«Μια κοινωνία που έχει αναπτύξει τις αισθητικές της απαιτήσεις και παράλληλα έχει αποδεχτεί την ευεργετική παρουσία της Τέχνης είναι ανοικτή στο να την εντάξει στην καθημερινότητά της. Οι Εικαστικές τέχνες μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σ’ αυτό το άνοιγμα και να αναπτύξουν την δυναμική τους πέρα από τους συνηθισμένους εκθεσιακούς χώρους, πηγαίνοντας προς τον άνθρωπο στους χώρους ζωής του.

Το ζήτημα της παρουσίας έργων Τέχνης σε χώρους όπου ο άνθρωπος πάσχει και δοκιμάζεται μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Πιστεύουμε ότι εδώ τα έργα Τέχνης μπορούν περισσότερο παρά ποτέ να στηρίξουν τη ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη  την παρηγορητική δύναμη της τέχνης και να υπενθυμίσουν αξίες που ίσως ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος γι’ αυτό που είναι ζωή και, παρ’ όλη την αντιφατικότητα και πολλαπλότητά της, παραμένει ένας δυνατός κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους».

Τέχνης Παλμοί Ι, Μάρτιος 2001 

 

«Σε μια εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης και εξέλιξης όπως είναι η σημερινή, η Τέχνη εξακολουθεί να στηρίζει πολιτιστικές αξίες που επικεντρώνονται στον άνθρωπο. Η θεραπευτική της επίδραση έχει αναγνωριστεί ήδη από την αρχαιότητα, και σήμερα μεγάλος αριθμός ερευνών σε νοσοκομεία που έχουν ανοίξει τους χώρους τους στην Τέχνη, σε χώρες όπως είναι η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, δείχνουν πως η παρουσία της σε νοσοκομειακούς χώρους βελτιώνει τόσο την διάθεση των επισκεπτών και του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των ίδιων των ασθενών, βοηθώντας πολλές φορές στην ανάρρωσή τους. Μια κοινωνία που έχει αποδεχθεί την ευεργετική παρουσία της Τέχνης, την δύναμή της και την αμεσότητα των μηνυμάτων της, είναι πρόθυμη να την εντάξει στην καθημερινότητά της.

Η παρουσία έργων τέχνης σε έναν χώρο που δεν είναι μουσειακός-εκθεσιακός, αλλά ταυτίζεται με δοκιμασίες πόνου και αγωνίας, μπορεί να παίξει ιαματικό ρόλο, στηρίζοντας παράλληλα την λειτουργία του νοσοκομείου ως χώρου ζωής και πολιτισμού, όπου μπορούν να συνυπάρχουν τα δυο πολύτιμα αγαθά, η Υγεία και η Τέχνη.

Ευχόμαστε σύντομα να λειτουργήσει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στον χώρο των νοσοκομείων, το οποίο θα περιλαμβάνει την οργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων Τέχνης, καθώς και την πρόσκληση καλλιτεχνών που θα εργαστούν και θα δημιουργήσουν έργα για αυτόν ειδικά τον χώρο».

Τέχνης Παλμοί ΙΙ, Απρίλιος 2008

 


..