Επιτυχίες
Χαρά Καρακώστα
 

Με το Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016 Νέου Επιστήμονα τιμήθηκε η Χαρά Χαρακώστα για την εργασία της με θέμα Ολοκληρωμένη μεθοδολογία υποστήριξης αποφάσεων προώθησης μεταφοράς τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, την οποία εκπόνησε για το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Τον θεσμό των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ διοργανώνει από το 2004 ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις Πηγές Καλλιθέας Ρόδου το Σάββατο 4 Ιουνίου, την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον.

Η Χαρά Καρακώστα είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» του ΕΜΠ και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (2014). Η επιστημονική και ερευνητική της δραστηριότητα σχετίζεται με θέματα ανάπτυξης συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής, κλιματικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, με έμφαση στην αποτελεσματική μεταφορά βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών, την αποτίμηση ενεργειακών αναγκών και προτεραιοτήτων μιας χώρας, καθώς και την αξιολόγηση τεχνολογιών ΑΠΕ και ΕΞΕΝ, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών έργων ως υπεύθυνη έργου ή και ως σύμβουλος μηχανικός / μέλος ερευνητικής ομάδας στους τομείς ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, μοντελοποίησης, κλιματικής πολιτικής και ενεργειακής διαχείρισης. Η υπότροφος έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. 


Ευριπίδης Λασκαρίδης
 

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, περφόρμερ και σκηνοθέτης, απέσπασε τον Ιανουάριο του 2016 το Pina Bausch Fellowship, ένα διεθνές βραβείο που υποστηρίζει την καλλιτεχνική εξέλιξη των δημιουργών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λασκαρίδης θα θητεύσει επί τρεις μήνες δίπλα στον διεθνή χορογράφο-σκηνοθέτη Lemi Ponifasio. Τον ακολούθησε στο Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Βιέννη, ενώ τον Νοέμβριο θα τον βρει στη βάση του, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, και τον Ιανουάριο του 2017 θα τον συνοδεύσει σε περιοδεία στη Χιλή. Αμέσως μετά, θα πετάξει για το Βούπερταλ, καλεσμένος από το Pina Bausch Foundation, για την παρουσίαση της εμπειρίας του αυτής και την εκδήλωση της ανακοίνωσης των νέων fellows. 

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στη Σκηνοθεσία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου. Το 2009, σχημάτισε την ομάδα Ώσμωσις, με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Εμπρός, στο Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας κ.ά., ενώ ως περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τον Robert Wilson και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το τελευταίο έργο της ομάδας, με τίτλο Relic, επιλέχθηκε το 2015 από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και έχει ταξιδέψει ήδη σε 18 διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, ενώ το νέο της έργο, με τίτλο Τιτάνες, θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2017.