Η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Ο απολογισμός των δράσεων του περασμένου δωδεκάμηνου και ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς αποτέλεσαν τα θέματα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Υποτρόφων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στη Συνέλευση προήδρευσε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, καθηγητής Παναγιώτης Αλεξάκης, ενώ χρέη γραμματέα ανέλαβε η Βασιλική Διαγουμά, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη που παρευρέθηκαν και το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνεχή υποστήριξή του, έκανε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Υπενθύμισε την πληθώρα των δράσεών του, που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα τομέων, από τη μουσική έως την αρχιτεκτονική και από τα σεμινάρια διαπραγματεύσεων έως τις ξεναγήσεις και τη συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Αθήνας: ξενάγηση στη Βεργίνα και την Πέλλα (26 Σεπτεμβρίου), συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (8 Νοεμβρίου), επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ (27 Νοεμβρίου), εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έλα μαζί μας» (Χειμώνας 2015 – Άνοιξη 2016), φωτογραφική έκθεση «Ο Νοτιάς πάει Χόλιγουντ» (5–7 Φεβρουαρίου), «Συνηχήσεις» με σύγχρονη ελληνική μουσική δωματίου (20 Φεβρουαρίου), κύκλος ξεναγήσεων «Η Αθήνα και τα μνημεία της: Αρχαία Αγορά – Τριλογία – Κεραμεικός» (27 Μαρτίου, 16 Απριλίου, 17 Μαΐου, αντιστοίχως), συνδιοργάνωση του Athens Science Festival (5–10 Απριλίου), σεμινάριο για τη στρατηγική των διαπραγματεύσεων (18–19 Μαρτίου), συμμετοχή στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας (20 Μαρτίου), ημερίδα «Επανακατοικήσεις» (6 Ιουνίου), εκδρομή στους Δελφούς και το Γαλαξίδι (25 Ιουνίου), καλοκαιρινό πάρτι στον Άλιμο (15 Ιουλίου). Παράλληλα, συνεχίστηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων των μελών του Συνδέσμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας των περίπου 6.000 υποτρόφων του Ιδρύματος.

«Το βασικό χαρακτηριστικό που μας συνδέει είναι η αριστεία», είπε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος. «Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους υποτρόφους, γι' αυτό και οι δραστηριότητές μας απλώνονται σε τόσο ευρύ φάσμα. Όραμά μας είναι να δώσουμε αυτά που μάθαμε μέσω των σπουδών μας πίσω στην κοινωνία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και κάλεσε τα μέλη να αγκαλιάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους τις δράσεις του Συνδέσμου.

Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός του δωδεκάμηνου από τον ταμία Γιώργο Καστή και, στη συνέχεια, εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η Μαρία Μαγγιώρου παρουσίασε την έκθεση της Επιτροπής. Ο κύκλος των απολογισμών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των πεπραγμένων του περιοδικού ΑΩ από την υπογράφουσα.

Το δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης περιλάμβανε τον προγραμματισμό των επομένων δράσεων του Συνδέσμου. Όπως τόνισε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, το ΔΣ περιμένει τις εισηγήσεις των υποτρόφων, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από καινοτομία, να αφορούν συνεργασίες με άλλους υποτρόφους, να βοηθούν την κοινωνία και ο εισηγητής τους να είναι πρόθυμος να αναλάβει και τον συντονισμό της οργάνωσής τους.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου παρουσίασε ορισμένες από τις δράσεις που εισηγήθηκε το ΔΣ: διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Γεωπολιτική και Αρχαιολογία» από το παράρτημα του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη· ημερίδα «Συνεργός πολίτης» (1 Νοεμβρίου)· «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», έκθεση 28 υπότροφων καλλιτεχνών στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (16 Νοεμβρίου και επί δύο μήνες)· συμμετοχή ομάδας περίπου 50 υποτρόφων στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας· μουσική παράσταση «Συνηχήσεις ΙΙ» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (Φεβρουάριος)· ημερίδα για την επιχειρηματικότητα με τίτλο «Η χαρά του επιχειρείν» (Μάρτιος)· συμμετοχή στο Athens Science Festival και συνέχιση του σεμιναρίου για τη στρατηγική των διαπραγματεύσεων.

Ο λόγος δόθηκε ύστερα στα μέλη της Συνέλευσης, προκειμένου να κάνουν προτάσεις και παρατηρήσεις. Ο Δημήτρης Σμοκοβίτης συνεχάρη το ΔΣ για τις δράσεις του και επισήμανε ότι, ορισμένες φορές, λόγω ιδιομορφίας του επιστημονικού αντικειμένου, δεν είναι εφικτή η υποβολή προτάσεων που να εμπλέκουν πολλούς υποτρόφους. Ο Νικόλας Τσουκαλάς σημείωσε την αλλαγή στο λογότυπο του Συνδέσμου και το σώμα ενημερώθηκε από την υπεύθυνη του Συνδέσμου Χαρά Σύρου ότι έγινε επανασχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας ολόκληρου του ομίλου της ΑΡΙΟΝΑ με ενιαίο χαρακτήρα, η οποία και παρουσιάστηκε κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το τελευταίο σκέλος της Γενικής Συνέλευσης αφορούσε τη σύσταση της Εφορευτικής Επιτροπής που θα αναλάβει τη διοργάνωση των επομένων εκλογών. Η πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, νομικός Ιωάννα Κονδύλη υπενθύμισε τη σχετική διαδικασία και η Συνέλευση ενέκρινε τα μέλη που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής ορίστηκαν οι εξής: ο Κρίτων Κοκκινάκης (νομικός), ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος (μηχανολόγος), ο Σπύρος Αρώνης (θεολόγος) και, αναπληρωματικό μέλος, ο Σεραφείμ Φουντάς (ιατρός).