Σημείωμα
Κοινό όραμα, νέα κοινή ταυτότητα

Η διεθνώς καταξιωμένη και βραβευμένη ομάδα σχεδιαστών Beetroot υπογράφει το νέο λογότυπο του Συνδέσμου Υποτρόφων, το οποίο εντάσσεται στη νέα κοινή ταυτότητα της μεγάλης «οικογένειας» του Ιδρύματος Ωνάση. 

Η Στέγη, το Αρχείο Καβάφη, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων μοιράζονται πλέον με το Ίδρυμα Ωνάση μία κοινή ταυτότητα και το ίδιο όραμα: τη στήριξη της κοινωνίας και την απελευθέρωση των δυνάμεών της. 

«Ο κύκλος, απλό και τέλειο σχήμα, σύμβολο παγκόσμιο για τον άνθρωπο, συνδέει αξίες και ιδεώδη (όπως οι ολυμπιακοί κύκλοι)· Ωμέγα το ελληνικό γράμμα, το δικό μας γράμμα. Δύο σύμβολα, μία υπογραφή».Το γράμμα-σύμβολο του Ιδρύματος, το Ωμέγα, εγγράφεται μέσα σε έναν κύκλο και κάθε ένα από τα «παιδιά» του Ιδρύματος αποκτά γραφιστικά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: ο Σύνδεσμος μια ανοδική κλίμακα, το Αρχείο Καβάφη ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ένα ανοικτό βιβλίο, το Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και η Στέγη από ένα ισοσκελές τρίγωνο διαφορετικού χρώματος.

Οι Beetroot, σταθεροί συνεργάτες της Στέγης, έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη και κάθε χρόνο αποσπούν σημαντικά βραβεία, πολλά από τα οποία συνδέονται με τις δράσεις της Στέγης. Το καλοκαίρι, έξι έργα τους τιμήθηκαν με το εξαιρετικά σημαντικό διεθνές βραβείο για τον Σχεδιασμό Επικοινωνίας, Red Dot: μεταξύ αυτών, το φυλλάδιο της Στέγης για το 2014–2015 και η έκδοση της Στέγης για το 2015–2016. Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. 


Λήδα Μπουζάλη

Βίντεο της ομάδας σχεδιαστών Beetroot 

 


..