Χορός
Άρια Μπουμπάκη
 

Η Άρια Μπουμπάκη παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο and we are not at the same place (ένα work in progress) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στις 29 και 30 Ιουλίου 2016. Προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες και καλλιτεχνικά τοπία, οι δημιουργοί του έργου, Άρια Μπουμπάκη, Pauline Brun, Noga Golan και Calixto Neto, επέλεξαν την Αθήνα ως σημείο συνάντησης και δημιουργίας. Αφετηρία του έργου υπήρξε το περπάτημα ως καθημερινή ανθρώπινη κίνηση, ενώ επιθυμία των μελών της ομάδας ήταν να γνωρίσουν την Ελλάδα και να δουλέψουν στον τόπο αυτόν, τον οποίο ονειρεύονταν ως χώρα-πέρασμα αμέτρητων σωμάτων.

Η δημιουργική διαδικασία και, κυρίως, το γεγονός πως οι χορογραφικές αποφάσεις λαμβάνονταν και από τους τέσσερις δημιουργούς μετατόπισαν σύντομα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος προς τη μετανάστευση, τη δυναμική μιας συνάντησης, τη λήψη αποφάσεων, τη χειραγώγηση και το ευμετάβλητο περιβάλλον. Η ιδιαίτερη επιλογή των σκηνικών δράσεων και η διάταξη των θεατών περιμετρικά της σκηνής και σε μικρή απόσταση από αυτήν έσβηναν σταδιακά τη μεταξύ τους διάσταση, αφήνοντας στο κοινό μεγαλύτερη ελευθερία να συμμετάσχει και να συνδεθεί με ό,τι συνέβαινε επί σκηνής.

Η ιδέα του έργου ανήκει και στους τέσσερις δημιουργούς. Η χορογραφία/περφόρμανς ήταν της Άριας Μπουμπάκη, της Noga Golan και του Calixto Neto· η σκηνογραφία, της Pauline Brun· η μουσική σύνθεση και εκτέλεση, καθώς και η ηχητική εγκατάσταση, του Κωνσταντίνου Σκουρλή· τέλος, τον σχεδιασμό των φωτισμών ανέλαβε η Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Η Άρια Μπουμπάκη έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με την ομάδα χορού Λάθος Κίνηση και τον Κωνσταντίνο Μίχο, την ομάδα χορού Creo και την Πωλίνα Κρεμαστά, ενώ δίδαξε σύγχρονο χορό σε στούντιο και σχολές χορού, όπως το Κέντρο Ντάνκαν και το Συνεργατικό Στούντιο Λάθος Κίνηση. Στη Γαλλία φοίτησε επί δυο χρόνια στο χορογραφικό-μεταπτυχιακό πρόγραμμα ex.e.r.ce στο Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Γνώρισε και διδάχτηκε από σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης, όπως η Simone Forti, η Deborah Hay, η Mathilde Monnier, η Valérie Castan, η Antonia Baehr και η La Ribot, για να αρχίσει σύντομα να δημιουργεί και τα προσωπικά της έργα.

Παρουσίασε χορογραφίες της σε διάφορα φεστιβάλ και χορογραφικά κέντρα του εξωτερικού (Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ, CND Paris, Ufer_studios Berlin, Φεστιβάλ Χορού του Μονπελιέ, Φεστιβάλ Χορού της Υζές κ.ά.). Συμμετείχε ως περφόρμερ σε έργα άλλων δημιουργών, όπως στο Caen Amour του Trajal Harrell στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν. Δίδαξε σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε διάφορα χορευτικά κέντρα και στούντιο, ενώ επίσης συμμετείχε ως ομιλήτρια και guest teacher σε συνέδρια πανεπιστημιακών τμημάτων χορού, όπου παρουσίασε τη θεωρητική της έρευνα.


Ευφροσύνη Πρωτοπαπά
 

Το χορογραφικό έργο Thank you for coming της Ευφροσύνης Πρωτοπαπά, παραγγελία και παραγωγή του Northern School of Contemporary Dance (NSCD) για την ομάδα VERVE, παρουσιάστηκε στο Sadler’s Wells Theatre και στο Place του Λονδίνου την άνοιξη του 2016, ενώ περιόδευσε και σε άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας. 

Tο έργο παίρνει τη μορφή ενός μεγάλου πάρτι για την επέτειο των δέκα χρόνων της ομάδας. Στο πλαίσιο μιας σειράς σκηνών που βασίζονται σε διαφορετικές χορογραφικές συνθήκες, καθεμία σκηνή εξερευνά τις ιδιαιτερότητες κοινωνικών συνευρέσεων, εορτασμών και δεξιώσεων, επιχειρώντας να αποκαλύψει και να διακωμωδήσει τις δυναμικές που συχνά αναπτύσσονται μεταξύ των προσκεκλημένων σε τέτοιες περιστάσεις. Για τη δημιουργία του έργου, το οποίο είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικό, οι περφόρμερ δημιούργησαν δικό τους υλικό με βάση παιχνίδια και κανόνες που τους έδωσε η χορογράφος, ενώ επίσης συνέγραψαν κείμενα τα οποία ερμηνεύουν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της παράστασης, παίζοντας με τις προσδοκίες του θεατή και επιχειρώντας να κατασκευάσουν έναν νέο χαρακτήρα κάθε φορά που παρουσιάζεται το έργο.

Η Ευφροσύνη Πρωτοπαπά είναι χορογράφος και ερευνήτρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει παρουσιάσει έργα της στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Πρόσφατα ξεκίνησε μια συνεργασία με τη χορογράφο Siobhan Davies για τη δημιουργία ενός νέου έργου που θα κάνει πρεμιέρα το 2017 στο Barbican του Λονδίνου, ενώ ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ «Dramaturgy at Work» με την Κωνσταντίνα Γεωργέλου και τη Δανάη Θεοδωρίδου, το οποίο θα οδηγήσει στην έκδοση ενός βιβλίου το 2016. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Ροχάμπτον, όπου διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MRes Choreography and Performance.